Ulaşımda devrim gibi uygulama

Toyota, ultra-kompakt elektrikli otomobiller ile şehir içi toplu taşıma sistemini entegre eden, tamamen yeni bir sürdürülebilir ulaşım “Cité lib by *Ha:mo”...

Toyota, ultra-kompakt elektrikli otomobiller ile şehir içi toplu taşıma sistemini entegre eden, tamamen yeni bir sürdürülebilir ulaşım “Cité lib by *Ha:mo” projesine Fransa’nın Grenoble şehrinde başlıyor.

5 şirketin ortaklığında gerçekleştirilen bu eşsiz projede Toyota, Grenoble Şehir Yönetimi, Metro Yönetimi, Fransız elektrik şirketi EDF, ona bağlı Sodetrel şirketi ve deneyimli araç paylaşım operatörü Cité lib yer alıyor. Bu yenilikçi otomobil paylaşım hizmeti, şehirlerde yaşayanlar için kişisel sürdürülebilir ulaşım adına devrim yaratacak bir çözüm sunuyor. Toyota, ultra kompakt i-ROAD ve Toyota Auto Body COMS kişisel mobilite otomobilleri ile gerçekleşecek projede önemli bir role sahip.

1 Ekim 2014 tarihinde başlanacak ve 3 yıl sürecek proje boyunca; 35 adet Toyota i-ROAD ve 35 adet Toyota Auto Body COMS elektrikli otomobil ve 27 şarj noktası kullanılacak.

Stressiz ve çevreci yolculuklar

Toyota’nın ilk etapta 70 araçla hizmet vereceği ve süreç içinde geliştireceği sistemi kullanmak için, yolcuların Cité lib aplikasyonunu akıllı telefonlarına indirmeleri veya Cité lib web sitesinden otomobil rezervasyonu yaptıktan sonra, otomobili alacakları ve  bırakacakları şarj noktalarını seçerek ödeme yapmaları yeterli oluyor. Araçlar ve şarj istasyonları, Grenoble ulaşım sisteminin bilgi teknolojileri altyapısına bağlı olarak çalışıyor. Kullanıcılar, otomobili bir şarj noktasından alıp, gidecekleri yerde bulunan diğer şarj noktasına bırakacaklar, bu sayede ilk aldıkları noktaya aracı teslim etmelerine gerek kalmayacak.

Diğer şehir içi taşımacılık ağlarıyla bağlantılı olan bu sistem, böylece CO2 emisyonlarının azalmasına önemli ölçüde katkı sağlayarak, insanların daha temiz bir hava solumasını sağlayacak.

Şehir içi seyahatler konusunda yapılan kapsamlı araştırmaların ardından genel olarak kısa seyahatler için düzenlenen sistem, 15 dakikaya kadar olan yolculuklarda 3 Euro’ya mal oluyor. Toplu Taşıma Kartı sistemi de olan uygulamada kartı olanlar ilk 15 dakikaya 2 Euro ve ardından her 15 dakikaya 1 Euro ödeyerek daha ucuza seyahat edebiliyorlar. Maksimum dört saatlik kullanım bedeli ise 17 Euro oluyor.

Toyota projeye, sadece otomobil sağlayarak destek vermeyecek ayrıca daha önce “Toyota City”de pilot uygulamasını yaptığı otomobil paylaşımı yönetim sistemi olan *Ha:mo sisteminin yönetimini de üstlenecek.

Toyota orta ve uzun vadede Hibrit ve yakıt hücreli Fuel Cell teknolojilerinin en ekonomik ve ekolojik çözüm olduğuna inanıyor. Toyota, kompakt elektrikli otomobilleri de, şehir içi ulaşımlarda veya toplu taşıma ağına entegre edilerek son noktaya varış için uygun çözüm olarak görüyor. Bu otomobillerin kompakt yapıları ayrıca park alanı bulma sorununu da ortadan kaldırıyor. Kullanıcılar hedef şarj noktalarında kendileri için ayrılan yerlere park ederek, aracı tekrar şarja takıyorlar ve kullanma işlemi sona eriyor. Böylece elektrikli Toyota i-ROAD ve Toyota Auto Body COMS diğer kullanıcı için hazır şekilde bekletiliyor.

Yenilikçi, eğlenceli bir sürüşe sahip Toyota i-ROAD, motosikletlerin sağladığı manevra kabiliyetini, otomobillerin sunduğu konfor ve denge ile birleştiriyor. Motosiklet gibi arka arkaya oturma düzeniyle i-ROAD, 2 kişilik ulaşımda tercih edilen model olacak. Diğer model olan 4 tekerlekli Toyota Auto Body COMS ise, kullanıcıya 1 kişilik oturma alanı ve ayrıca bagaj alanı sunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor