Anayasa Mahkemesinin, gemi adamlarının eğitimine ilişkin konuları düzenleyen 5310 sayılı ''Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''un bazı hükümlerinin iptaline ilişkin verdiği kararın gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.
CHP, 5310 sayılı Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuş, yüksek mahkeme de iptali istenen kanunun bazı hükümlerini iptal etmişti.
Anayasa Mahkemesinin iptale ilişkin gerekçeli kararında, iptal edilen yasa hükümlerinin lisans düzeyinde eğitimin özel kurs yoluyla verilebilmesine olanak sağladığı ifade edilerek, lisans düzeyinde eğitim verilemeyeceği yönünde Danıştay kararı olduğu ve iptal edilen yasaların, bir yargı kararını yasama erki kullanarak değiştirmek anlamına geldiğinin açık olduğu kaydedildi.
5310 sayılı Kanun'la, özel kurslarla veya özel öğretim kurumlarınca yükseköğretim dahil her düzeyde denizci yetiştirilmesine imkan tanınmasının, Anayasa'daki eşitlik ilkesi ile de çeliştiği ifade edilen gerekçeli kararda, ''Bu düzenleme yoluyla, Yükseköğretim Kurumu kapsamında kurulan ve eğitim veren bir yüksekokul veya üniversiteden mezun olanlarla, idareden izin almak suretiyle açılan bir özel kurstan veya öğretim kurumundan mezun olanlar yeterlilik ve ehliyet bakımından aynı konuma yerleştirilmiş olacaklardır. Halbuki bunların, müktesebat bakımından farklı durumda bulunduğu ve bulunacağı ortadadır'' denildi.
Denizcilik eğitimi ve öğretiminin, titizlikle üzerinde durulması gereken bir alan olduğu vurgulanan kararda, şunlar kaydedildi:
''En fazla 1700 kişi civarında personel ihtiyacı olan sektör için ülkemizde örgün öğretim kurumları her yıl 800'ün üzerinde mezun vermektedir. Bu gerçek karşısında, sanki eğitilmiş personel açığı varmışcasına özel öğretim kurumlarınca da eğitim verilmesine yönelik bir düzenleme yapılması, ülke ihtiyaçlarına aykırı olup, istihdam ve eş güdüm sorunlarına yol açacaktır.''
Yükseköğretim düzeyinde eğitim alacak gemi adamlarının eğitimine ilişkin usul ve esasların belirlenmesinin Denizcilik Müsteşarlığınca çıkarılacak yönetmeliğe bırakılmasının da Anayasa'ya aykırı olduğu kaydedilen gerekçeli kararda, iptal edilen ''özel öğretim kurumlarına her seviyedeki yeterlik belgesine yönelik eğitim verme yetkisinin tanınması'' hükmünün de yükseköğretim kurumlarında eğitim alanlarla özel öğretim düzeyinde eğitim alanların müktesebatlarının aynı olamayacağı yönünden Anayasa'ya aykırı olduğu belirtildi.
Gerekçeli kararda, yükseköğretim düzeyinde yeterlik belgesine yönelik eğitim veren kurumların denetiminin, Denizcilik Eğitimi Denetleme Kuruluna verilmesinin de Anayasa'ya aykırı olduğu kaydedildi.
LOJİPORT