Ülkeyi hızlı tren ağıyla örün

Türkiye'nin ulaşım altyapısındaki öncelikli yatırımlarını sıralayan bir rapor hazırlayan Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin, ortalama hızı saatte 160...

Türkiye'nin ulaşım altyapısındaki öncelikli yatırımlarını sıralayan bir rapor hazırlayan Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin, ortalama hızı saatte 160 kilometreyi bulan hızlı trenlerle önemli ulaşım arterlerini birbirine bağlamasını istiyor. Avrupalı ve Türk uzman ve bilim adamlarının ortak çalışmasıyla hazırlanan raporda, Türkiye'nin 13 demiryolu, 8 karayolu ve 4 denizyolu projesine öncelik vermesi öneriliyor.

Raporun Türkiye'nin ulaşım altyapısını AB ile uyumlu hale getirmesi için öneriler sunduğunu söyleyen Avusturya Karşılaştırmalı Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü Uzmanı Michael Schmidt, Türkiye'nin önerilen projeler için AB fonlarından yeterince yararlanamayacağını vurguladı.

İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) AB Bilgi Köprüleri Türkiye'ye Köprü Projesi kapsamında düzenlenen 'AB Ortak Taşımacılık Politikası Semineri'nde konuşan Schmidt, Türkiye'nin üyelik kapsamında bu hedefler doğrultusunda altyapı yatırımları gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Raporun 2-3 ay içinde açıklanacağını belirten Schmidt, "AB, Türkiye'de demiryolu projelerine önem veriyor. Raporda demiryolları projeleri yer alıyor. Ayrıca karayollarında 8 proje öneriliyor. Bazı liman projelerine öncelik verilmesi isteniyor. Ancak Türkiye bu projeleri gerçekleştirirken, AB fonlarından yeterli yardımı alamayabilir. Geçmişte AB fonlarından en çok yararlanan Yunanistan ve İrlanda'da yol yatırımlarına önemli miktarda fon sağlandı ama Bulgaristan, Romanya, Polonya ve Türkiye ulaşım projelerinde yeterli finansal desteği bulamayacaklar" dedi.

Hava taşımacılığında iflaslar kaçınılmaz

 

Ucuz fiyatlandırılmış hava taşımacılığının sürdürülebilir olmadığını da savunan Schmidt, "1990'lı yıllarda AB için 'taşımacılık ne kadar ucuzsa o kadar iyi' görüşünün doğru olmadığı ortaya çıktı. Aynı son havayolu şirketleri için de kaçınılmaz. 10 yıl boyunca düşük fiyatla taşımacılık yapmak mümkün değil. Buna artık devam edemezler. İtalya'da devletin havayolu şirketini desteklemek zorunda kalması buna iyi bir örnek. Havayolu taşımacılığında da fiyatlar artacak ve iflaslar olacak" diye konuştu.

AB Raporu'nda İzmir'de ikinci bir konteyner limanı, Derince Konteyner Limanı, Mersin Konteyner Limanı ve Çandarlı Limanı projelerine öncelik tanınması öneriliyor. Rapor Eskişehir-Kütahya-Balıkesir; Ankara-Afyon-İzmir; Halkalı-Kapıkule; Kösedağ-Gebze; Ankara-Sivas; Ankara-Konya; Bağazköprü-Yenice, Mersin-Adana-Toprakkale; Bandırma-Menemen; Kırıkkale-Çetinkaya; Samsun-Kalın; Bandırma-Bursa-Osmaneli, Ayazma-İnönü; Irmak-Zonguldak demiryolu hatlarının elektrik uygulamasının öncelikli yapılmasını ve Halkalı, Köseköy, Boğazköprü, Gelenem, Hasenbey ve Gökköy'de 6 lojistik merkezi oluşturulmasını öneriyor. Tünel, köprü ve hızlı tren projelerini içeren yatırımlarla trenlerin ortalama hızlarının saatte 160 kilometre olması öngörülüyor. Rapor ayrıca karayolunda mevcutların uzatılması ya da yeni yollar yapılmasını içeren 8 proje öneriyor.


LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler