UND Adriyatik davasında raund bu kez Çobanoğlu’nun

Ro-Ro Gemi İşletmecileri Derneği RODER’in son başkanı ve Çobantur’un sahibi Necmi Çobanoğlu, İtalya açıklarındayken UND Adriyatik gemisinde yanan TIR’lar ile ilgili davanın peşini bırakmıyor.

8 yıldır süren davada sona gelindi. İstanbul 51. Ticaret Mahkemesi, 3 yıl önce aldığı kararda geminin elverişsizliğini öne sürmüş ve mağdurlar lehine tazminat kararı vermişti. Davayı Yargıtay’a taşıyan geminin sahibi U.N Ro-Ro’nun çalıştığı sigorta kuruluşu da kararın Yargıtay’da bozulmasını sağlamıştı. Yargıtay’ın bozma kararının ardından Çobanoğlu’nun başvurusu da reddedildi ve konu yine İstanbul 51. Ticaret Mahkemesi’ne geldi. Yerel mahkeme de, Çobantur’un verdiği ilk kararda direndi.

Bunun anlamı, artık davada son aşamaya gelindiği şeklinde açıklanabilir. Dava, bundan sonra Yargıtay Büyük Genel Kurulu’na gidecek. Orada nihai karar verilecek ve bu karar bağlayıcı olacak. Konunun uzmanları, yerel mahkemenin direnme kararını olumlu bir adım olarak nitelendiriyor. Bu sonuç emsal teşkil edeceğinden çıkacak olumlu bir karar sonrası zarar gören tüm nakliyecilere tazminat yolu açılacak.

Yıllardır davanın peşini bırakmayarak kendisi ve tüm nakliyeciler için bir hukuk zaferi kazanan Çobantur’un sahibi Necmi Çobanoğlu, kararın ardından çok mutlu olduğunu dile getirerek, “Bu, yalnız benim değil, tüm nakliyecilerin zaferidir. Adalet yerini buldu” diye konuştu.

UND ADRİYATİK VAKASI NEDİR?

UN Ro-Ro’ya ait UND Adriyatik gemisinde, 6 Şubat 2008’de İtalya’nın Trieste Limanı yakınında yangın çıkmış ve bu esnada gemide bulunan 71 çekici ve çoğu ihracat yükü taşıyan 201 römorkun tamamına yakını, ağır hasar alarak kullanılamaz hale gelmişti.

Yangın sonrasında UND Adriyatik gemisi için, UN Ro-Ro firmasına, kendi sigortacısı tarafından 46 milyon Avro tazminat ödemesi yapıldı. Firma daha sonra, gemiyi Türk sicilinden silerek, Kanada siciline kaydettirdi. Araçların kasko ve taşımasını yaptıkları ihracat mallarının zararının karşılanması gerekirken, şimdiye kadar bu konuda hiçbir adım atılmamıştı.

Bu haksızlığa karşı bireysel davalar açarak, zararlarının tazmin edilmesi için hukuk mücadelesi başlatan mağdur firma temsilcileri, yangın sonrasında gemide inceleme yapan bilirkişi heyetinin, hazırladığı 67 sayfalık raporunda “yaşam alanlarını ayıran panellerin dayanıksızlığı”, “çalışanların deneyimsizliği” gibi nedenlerle “Adriyatik gemisinin yüzmeye elverişsiz olduğu” tespitinde bulunduğunu, fakat buna rağmen Denizcilik İhtisas Mahkemesi’nin aleyhte karar verdiğini kaydetmişti.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme
Grimaldı Group Logitrans Fuarı’nda Yerini Aldı