“UND ile dik durduk, birlikte yürüyoruz”

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin 41. Olağan Genel Kurulu’nda üyelere hitap eden Denizcilik, Haberleşme ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, “UND’nin...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin 41. Olağan Genel Kurulu’nda üyelere hitap eden Denizcilik, Haberleşme ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, “UND’nin faaliyetlerini çok önemsiyoruz. Sürekli irtibat halindeyiz. Birlikte dik durup, birlikte yürüyoruz önemli olan da budur” diye konuştu.

Taşımacılığın tüm sektörleri ilgilendiren bir alan olduğunu çizen Bakan Elvan, “Taşımacılık sektörünün 10-12 yıl öncesinde kural ve kaidenin olmadığı ve herkesin taşıma yapabileceği bir tablo vardı. Ak Parti hükümeti, taşımacılık sektörünü beli kural ve kaidelere bağladı. Belki ilk başta dirençlerle karşılaştık ama bu bir ihtiyaçtı ve yaptık. Çünkü, AB’nin tarife dışı engeller koymasına rağmen. sektörün AB’ye uyumu bizim için önemliydi.

“BABAM, ‘ÇİLE ÇEKMEK İSTİYORSAN KAMYON ŞOFÖRÜ OL’ DERDİ”

Rahmetli babam da kamyon şoförlüğü yapmıştı. Onun bir sözü vardır: “Çile çekmek istiyorsan kamyon şoförü olacaksın” Her taraf çukur, doğru dürüst asfalt yok. Kamyon şoförlerinin günlerce beklediği dönemler geride kaldı. Hep söylüyoruz 12 yıllık süreçte 17 bin 700 kilometre bölünüş yol gerçekleştirdik. Araçlarımızın güvenle seyahat edebileceği bir yol güvenliği sağladık.

Yine ekonomik ömrünü tamamlamış çok sayıda araç vardı ve ona da bir düzenleme getirerek hurda teşviğiyle bu araçları aldık ve yenilenmesine katkıda bulunduk” diye konuştu.

“ALTERNATİF YOLLAR YARATMALIYIZ”

Özellikle uluslararası nakliyede ciddi sorunların devam ettiğini belirten Bakan Elvan şöyle devam etti: “Bu sorunların üzerine kararlılıkla gideceğimizi ifade etmek isterim. Ben göreve geldikten kısa bir süre sonra Bulgaristan ile sorun yaşandı. Bürokrat arkadaşlarıma, ilk yapacağınız alternatif güzergahları tespit etmektir talimatını verdim. Çünkü o ülkelerle masaya oturana kadar nakliyecilerimiz sıkıntı çekmesinler istedik. Halen çalışmaya devam ediyoruz. Hazar geçişi de dahil çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Hazar geçişinde ortak bir şirket girişimi üzerinde çalışıyoruz. Sizin alternatif güzergahlarınız varsa masaya güçlü oturursunuz. Bir tarafta İran, Irak ve doğuya açılan; diğer tarafta batıya açılan kapılar var. Aslında Türkiye’nin çok alternatifi var. Diğer ülkeler bizim kadar şanslı değil.

Malların serbest dolaşımına izin verilmiyor. Bunun kabul edilebilir yanı yok. Hatta geçen hafta konuyu gündeme getirdim. Avrupa Birliği Bakanlığı ile güçlü adımlar atacağız. Çünkü, biz haklıyız ve sonuna kadar hakkımızı savunacağız. Burada önemli olan siyasi kararlılıktır. Siyasi kararlılığınız yoksa adım atamazsınız. Bu işler bürokratlarla değil, siyasetle çözülür. Biz de bu riski alırız.

İran’da kan kaybediyorduk. Yüzde 65 paylara sahip Türk taşımacıları yüzde 35’lere düşmüştü. Ama bugün baktığınızda eski oranlara döndüğümüzü görmek mümkün. UND’nin faaliyetlerini çok önemsiyoruz. Sürekli irtibat halindeyiz. Birlikte dik durup, birlikte yürüyoruz önemli olan da budur. “

Uzunca bir sürenin ardından yine temsil düzeyi yüksek bir katılıma sahne olan genel kurula ev sahipliği yapan UND Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu da, “Biliyoruz ki, hükümetimiz büyümemizi ihracata endeksledi. Biz de bunun bilincindeyiz ve 2023 hedefinin farkındayız. İhracatta da itici güç olarak lojistik seçildi. Cumhurbaşkanımız, yönetim kurulumuzu ziyaret etti ve ‘pasaportlarınızı ikiye çıkarın çünkü hiç durmayacağız’ dedi. Biz de artık durmuyoruz” diye başladığı konuşmasında İran, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan başta olmak üzere sorun yaşadığımız ülkelerde nasıl çözümler ürettiklerini aktardı.

“SİZ BİZE UĞURLU GELDİNİZ, İNANILMAZ HIZLI ÇÖZÜMLERE ULAŞTIK”

“2008 yılında Batı kapılarından toplam 400 bin taşımadan 35 binini taşıyorduk” diyen Nuhoğlu, “Ama 2013 yılına geldiğimizde bu rakam 390 bine, yabancıların payı ise 110 bine yükselmiş. Sürekli azalan payımızla hedeflerimize ulaşamayız. Romanya’dan, Bulgaristan ithal edip, Türk mallarını taşıyacağız bu kabul edilemez. Niye rekabetçi olamıyoruz deyince çok net olarak gördük ki, yabancı araçlarla rekabet, sınır kapılarında beklemeler, geçiş belgelerinin yetersiz olması önümüze çıktı. Ayrımcı geçiş ücretlerinin kalkması, Ro-La dayatmasının bitirilmesi gerekmektedir. İran’da kamu idaresi bize büyük zorluklar çıkarıyordu. Sonunda Türk hükümeti mütekabiliyet yasasını uygulayarak, bize çıkardığınız maliyetleri bundan böyle biz de aynı seviyeye çıkaracağız dedi. Bize de ‘Arkamızda duracak mısınız dediler. Bakanımıza teşekkür ederek, TİM’in de, TOBB’un da durduğunu söyleyebilirim, hiçbir çatlak ses çıkmadı. Avrupa Birliği, sen mallarımızı bize ulaştırırsın ama TIR’larınız giremez diyor. Transit taşımanın anlaşılamaması inanılmaz bir şey. Biz sizin malınızı taşıyoruz. Bu hukuksuzlukları sanki yaldız boyanın arkasındaki pas gibi ortaya çıktı. Dünya Bankası bir rapor hazırladı ve Gümrük Birliği’ne girmekle Türkiye çok iyi bir şey yaptı ama siz transit kotalarla engelliyorsunuz dedi. Bunu Dünya Bankası söyledi biz söylemedik. Rapor hala AB’de ama hala açıklayamadılar. Biz de hukuk mücadelesine başladık. Burada da TOBB, TİM ve Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bu dava Avrupa Birliği’ndeki haksızlığa uğradığımız tüm kurumlara karşı açılacaktır.  Sayın Bakanımız bu sektör sizinle gurur duyuyor, teşekkürlerimizi arz ederiz. Siz bizim sektöre çok uğurlu geldiniz. İnanılmaz hızlı çözümlere ulaştık” açıklamasını yaptı.

İTALYA İLE TİCARET GELİŞMİYORSA SEBEBİ ONLAR

İtalya’nın ısrarla belgelerimizi elinde tuttuğunu söyleyen Çetin Nuhoğlu, “İtalyanlara sizin malınızı taşıyamıyoruz dedik. Almanya, Hollanda ile ticaretimiz artmış çünkü belge sorunu yaşamamışız. Ama İtalya ile ticaret aynı. Çünkü belge sorunu yaşıyoruz, bu da ticarete olumsuz yansıyor. Türkiye’den yüklenen bir mal 36 saatte Münih’e teslim edilebilir önümüzde hiçbir engel yok. Ama maalesef zamanımızın büyük bölümünü gümrüklerde harcadığımız için bunu gerçekleştiremiyoruz” ifadelerini kullandı

VİZE SORUNUNA YEŞİL PASAPORT ÇÖZÜMÜ

25 bin sürücünün yıllardır batıya mal taşıdığını da ekleyen Nuhoğlu, “Yıllardır batıya mal taşıyorlar ve hiçbiri iltica etmedi. Hala vize alabilmek için günlerce kapılarda oyalanıyoruz. 25 bin şoförümüzün ismini çıkardık ve bakanlığımıza sunduk. Bu arkadaşlarımızın yeşil pasaportu hak ettiğini düşünüyoruz. İnşallah geri alım sözleşmesiyle birlikte bu sorun da çözülecektir” dedi.

AYMEN: LOJİSTİK MASTER PLANINI BEKLİYORUZ

TİM Başkan Yardımcısı ve Lojistik Konsey Başkanı Bülent Aymen de, “UND, bizim 2023 hedeflerimize ışık tutuyor. Bugüne kadar yapılanlardan dolayı UND’ye teşekkür ediyorum. 2023 hedeflerimize ulaşmamız için sayın bakanımızdan lojistik master planının bir an önce çıkarılması için desteklerini bekliyoruz. Lojistik faaliyetlerin geliştirilmesi için tüm kuruluşların yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum” diye konuştu.

METE: SEKTÖR, ALLAH’A EMANET GİDİYOR

Kendisi bir Karadenizli olan ve anlattığı laz fıkralarıyla tanınan TOBB Başkan Vekili Halim Mete de, durumu yine bir Laz fıkrası anlatarak ortaya koydu:

“Rizeli ilk çift katlı otobüsü almış Of’dan İstanbul’a kemençe eşliğinde gidiyorlar.  Alt kat güle oynaya gidiyor ama yukarda hiç ses yok. Ne oluyor diye biri yukarı çıkmış ve niye sessizsiniz diye sormuş. Cevap vermişler: Ula kodilar bir otobüse, ne şoförü var ne direksiyonu Allah’a emanet gidiyoruz. Teşbihte hata olmaz, bu sektör de Allah’a emanet gidiyordu ama artık bir sahibi var.

Bu sektör, ihracatımızı doğrudan etkilemektedir. Taşımacılıktaki uygun maliyetler Türk taşımacılarını tercih edilir hale gelmiştir. TIR sistemi TOBB tarafından yürütülüyor. TIR karnesi kullanımı ile 50 yıldır nakliyecilerimizi kapılarda bekletmeden taşıma yapmalarını sağlıyoruz. E-TIR projesi paydaşlarından biri olmayı talep ettik ve sonuç bekliyoruz. Uluslararası nakliyeciler Talat Aydın’ı iki yıldır idam edeceklerdi ama şimdi heykelini dikecekler. Sayısal takograf sistemini de çok kısa sürede oluşturduk. Yaptığımız yatırımla ülke kaynaklarının dışa aktarılmasını engelledik. TOBB-UND A.Ş ortaklık tarihinde bir ilktir ve çok başarılı çalışmalara imza atmaktadır.”

 

[gallery ids="90157,90158,90159,90160,90161,90162,90163,90164,90165,90166"]

ÇALIŞMA GRUPLARINA PLAKETLERİNİ BAKAN LÜTFİ ELVAN VERDİ

[gallery ids="90167,90168,90169,90170,90171,90172,90173,90174,90175,90176,90177,90178,90179,90180,90181,90182,90183,90185,90186,90187,90188"]

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı