UND, transit geçişlerde adalet istiyor

Uluslararası Nakliyeciler Derneği 2014’te özellikle transit geçişlerdeki engeller, UBAK Belgesi kullanımı gibi konularda istediğini alamayınca , Türk...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği 2014’te özellikle transit geçişlerdeki engeller, UBAK Belgesi kullanımı gibi konularda istediğini alamayınca , Türk Patronati modeli üzerinden bir yapı oluşturmaya hazırlanıyor. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “20 ülkede 20 ayrı dava açabiliriz. Bu oluşum lobi çalışması yapacak. Var gücümüzle bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Avrupa hukukuna sonuna kadar inanıyorum. Bundan sonraki mücadelemiz hukuk üzerinden olacak” şeklinde konuştu.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği  (UND) İstanbul Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü binasında  bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında 2013 yılını değerlendirerek 2014 hedeflerini ortaya koydu. Toplantıya UND Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun yanı sıra Yönetim Kurulu Üyeleri; Murat Baykara, Hakan Keleş, Cavit Değirmenci,  Şerafettin Aras, Ali Çiçekli ve İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener katıldı.

Toplantıya 2013 yılının tespit ve yol haritasının çıkarıldığı bir yıl olduğunu belirterek başlayan Çetin Nuhoğlu 214 yılının eylem yılı olduğunu ve stratejilerin hayata geçeceğini söyledi.

Konuşmasına kamuyla olan işbirliğine değinen ve ortaya çıkan stratejilerde kamunun kendi yanlarında olmasının önemine vurgu yapan Nuhoğlu, 40’ın üzerinde hedef belirlediklerini söyledi. Bunlar içerisinde en önemli konuların Lojistik Master Planı, İntermodal taşımacılğın geliştirilmesi ile Sınır ve Gümrük geçişlerinde uzun sürelerin azaltılmasının olduğunu söyledi.

Dünya Bankası Lojistik Endeksi’nin KPI’larını aldıklarını bunların alt kırılımlarıyla birlikte hedefleri belirlediklerini de anlatan Nuhoğlu, “Artık elimizde takip edebileceğimiz ve kıyaslama yapabileceğimiz yol haritası var. Bu bilgiler mevcut hareket ve eylemlerimize ayna tutacak. Neyi daha iyi yapabiliriz veya rakiplerimiz bizden neyi daha iyi yaptı gibi bilgileri takip etmiş olacağız” dedi.

“Lojistik kalkınma planına alındı”

10.Kalkınma Planı’nda lojistiğin tarihinde ilk kez ana tema olarak ortaya çıktığının da altını çizen Nuhoğlu, “Kamu strateji ve planlamasında lojistik en önemli parça olarak ortaya çıktı. Kalkınma Bakanlığı Lojistik Performans Endeksi’ni temel aldığını belirtti” diyerek bunun yanında Lojistik Master Planı’nda ulaştırma koridorları haritasının çıkarılacağı hedefinin de çok önemli olduğu kaydetti.

Türkiye’den yerli ve yabancı araçlarla 88 farklı ülkeye 1 milyon 542 bin adet ihracat taşıması yapıldığını, ithal taşıma sefer sayısının ise 601 bin olduğunun bilgisini veren Nuhoğlu, geçtiğimiz yıl tüm sınır kapılarından Türk plakalı araçların tüm kapılardan gerçekleştirdiği ihraç taşıma sayısında yüzde 6 artış yaşanırken batıya açılan kapılarda ihraç taşıma sayımızda yüzde 3 azalma görüldüğünü aktardı.

Yabancı payının batı kapılarında artamaya devam ettiğini ifade eden Nuhoğlu, ancak son 4-5 aydır bu artışın hızının kesildiğini 2014 yılında bu oranı Türkiye lehine döndüreceklerini belirtti.

Ülkeler bazında da değerlendirmelerde bulunan Nuhoğlu, Irak’ın en fazla taşıma yapılan ülke olduğunu söyledikten sonra “Azerbaycan Nahcivan’ın ikinci sıraya yükseldi. Almanya’yı 500 seferle geride bıraktı. Gürcistan taşımalarında ise önemli bir düşüş yaşadık. Bizi en fazla mutlu den ülke İtalya oldu. İtalya’ya 2012’de 40 bin sefer gerçekleştirmiştik. Geçtiğimiz yıl bu 44 bin sefere çıktı. Suriye’deki toparlanma da oldukça sevindirici. 50 bin sefer yapıldı. Bu ülkeye kriz öncesi 100 bin sefer yapıyorduk” diye konuştu.

Güçlü lojistiğin firmaların performansının belirlemedeki önemine de değinen Nuhoğlu, “Mal ihraç ederken hizmet ithal etmek Türkiye’nin performansını düşürecektir” dedi. Nuhoğlu şunları söyledi: “2023 yılında belirlenmiş bir hizmet ihracatı hedefimiz var. Bugün 8 milyar olan hizmet ihracatını 40 milyara çıkarma hedefi koyduk. Turizmden sonra lojistik sektörü en fazla döviz getiren sektördür. Lojistik firmalarının güçlendirilmesi hem malların hem de hizmet ihracatının temel amacı olmalıdır.”

“Eşitlik istiyoruz”

Nuhoğlu Türk plakalı araçların payının artmasını isterken teşvik-korumacılık-ayrımcılık beklemediklerini söyleyerek, “Eşit şartlar altında bu rekabeti sürdürmek istiyoruz. ” dedi. Türkiye’nin taşımasını engellemek için gösterilen çabaya da karşı çıkan Nuhoğlu “Bu bizim kabul edebileceğimiz bir model değildir” dedi.

Temmuzda imzalanıyor

DTÖ’nün serbest dolaşımla ilgili kararının Temmuz 2014’te imzalanacağına vurgu yapan Nuhoğlu bundan sonra KUKK ve KEK toplantılarında  transit geçiş konusunu konuşmayacaklarını söyledi. Nuhoğlu şunları söyledi: “Yaklaşımımız transit konusu iki ülkenin birbiriyle oturup konuşacağı ve tartışacağı, birbirine hak verip alacağı bir taşıma modu değil. Transit geçişi insan hakkı gibidir. Transit geçiş adalet kavramı gibidir. Hiçbir ülke ile transit konusunu konuşmayı şiddetle ret ediyoruz ve bu konuyu konuşmak isteyen hiçbir ülke ile konuşmayacağız. Biz bu konuyu ülkemiz adına onur meselesi yaptığımızı belirtmek isterim.”

Geçiş belgeleri, sürücü vizeleri gibi konularla birlikte Türk vatandaşlarının haklarının uluslararası hukuk çerçevesinde koruyacak bir yapılanmaya hayata geçireceklerini söyleyen Nuhoğlu Türk Patronati gibi bir model oluşturacaklarını söyledi. Bu yapı içerisinde YASED, TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, Bakanlıklar, Sanayi odaları gibi geniş bir model oluşturacaklarını aktardı.

Nuhoğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “UND, 2008 yılında başlattığı, 2009 yılında ise ilk kez yurtdışı platformlara taşıdığı “Kotasız Avrupa” girişimini 2014’te yeni bir düzleme taşıyor. Özellikle Avrupa ülkeleri ve Rusya’da uluslararası karayolu eşya taşımacılarımızın yaşamakta oldukları sorunlara kalıcı çözümler bulma amacıyla projeler geliştirilen ve resmi karar alıcı mercilerle sürekli temas halinde olup, 2013 yılı boyunca çok önemli mesafeler kat eden UND olarak bugün geldiğimiz noktada; taşıma kotaları ve profesyonel sürücü vizeleri gibi tarife dışı ve haksız kısıtlamalar başta sektörümüzle ilgili tüm bakanlıklarımız olmak üzere, kamu kesiminde üst düzey bir sahiplenmeye sahne olmakta; uluslararası alanda Türk nakliyecilerinin sorunları çeşitli vesilelerle gündeme gelerek, Dünya Bankası, AB Komisyonu gibi uluslar arası kurum ve kuruluşlar bu sorunların analiziyle ilgili kapsamlı araştırmaları başlatmış bulunuyor. Bugün içinde olduğumuz konjonktür ve küresel ekonomide ülkemizin yeri (Türkiye’nin bir yük merkezi olması) düşünüldüğünde, önümüzde ciddi fırsatlar ve aynı zamanda riskler söz konusu. Bu konuların bugünden itibaren azami ciddiyetle ele alınması ve çok acil olarak, kalıcı çözümlerin uygulamaya konması, sektörün geleceği için hayati önem taşıyor. UND olarak, bu amaçla, 2014 yılında İtalyan vatandaşlarının küresel düzeyde haklarının korunduğu “Patronati” modeli üzerinden yeni bir network oluşturuyoruz.”

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde
Nakliyeci, istasyondan yakıt temini şartına tepkili