UND, UN RO-RO'yu satın alıyor

UND, 1994 yılında sektörün sahiplenmesiyle hayata geçen ortak yatırım modelini yeniden başlatıyor… Türkiye ihracatının sorunsuz taşınması için...

UND, 1994 yılında sektörün sahiplenmesiyle hayata geçen ortak yatırım modelini yeniden başlatıyor…

Türkiye ihracatının sorunsuz taşınması için tüm güzergahlar gibi Deniz Otoyollarının da önemine inanan UND, Akdeniz Çanağında Tekrar lider olacak.

İlk olarak UN Ro-Ro hisselerine talip olan ortak girişim oluşacak şirketin %50’sini 5 yıl içinde halka açacak.

UND, Katılımcı UND Üyeleri ve EKOL Lojistik Ortak Girişimi, UND üyelerinin desteği ile güçlendireceği UN Ro-Ro’yu satın alma konusundaki kararını gerçekleştirdiği basın toplantısında açıkladı.

2007 yılında ABD’li fon şirketi KKR’ye satılan UN Ro-Ro şirketinin hisselerinin satılacağının duyurulması üzerine, daha önce satılmış olan hisselerini geri almak üzere harekete geçen UND Yönetimi, üyeleriyle temel ilkeler üzerinde uzlaştığı yeni bir ortaklık ile teklif sunmaya karar verdi. 1994 yılında, Yugoslavya’daki savaş nedeniyle Avrupa’ya karayolu taşımalarının tıkanması sonucunda UND liderliğinde ve UND üyeleri tarafından yeni bir iş modeli üzerinde kurulan Ro-Ro hattı, yıllar içinde verimli bir işletmeye dönüştü.

1994’te başarıyla hayata geçirilen ve yıllar içinde sürdürülebilirliğini kanıtlayan UN Ro-Ro şirketine yeniden talip olduklarını belirten UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, böyle bir oluşumun temel nedenini öncelikle ülke performansına katkı sağlayacak yapıların oluşturulması, daha sonra sektör firmalarının başarılı olabilecekleri altyapıların hazırlanması” olarak açıkladı.

"UN RO-RO projesi bizim YAŞAM MÜCADELEMİZDİR"

Ortak girişim adına UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Satın alma kararımız; Türkiye ve AB arasında yapılan ticaretin gelişmesi ve taşımacılarımızın rekabet gücünün artması için çok önemlidir. Türkiye 2008-2013 yıllarında yapılan taşımalarda pazar payı kaybetti. 2008 yılında toplam 400 bin taşıma varken, 2013 yılında bu sayı 500 bine çıktı. 2008 yılında 400 bin taşımanın 335 bini Türk taşımacılar tarafından yapılırken sadece 65 binini yabancılar taşıyordu. 2013 yılında 500 bine çıkan Türkiye’nin Avrupa’ya yapılan taşımalarında Türk taşımacıların payı 335 binden 310 bine düştü. 65 bin taşıyan yabancıların ülkemizden batıya gerçekleştirdikleri sefer sayısı ise son 10 yılda % 300 artarak 190 bine çıktı. 2004 yılında batıya yapılan taşımaların merkezi olan İstanbul’da 443 firmamız varken bu firmaların sayısı 400 binin altına düştü. Son 10 yılda ihracatımız 3 kat artasına rağmen firma ve sefer sayılarımız ise düşüş gösterdi UN Ro-Ro ise bu dönemde büyüme taleplerimizi yerine getirmedi. Dolayısıyla bu proje bizim YAŞAM MÜCADELEMİZDİR. Bu sorumluluğu yerine getirmek için de bu kararı aldık.” diyerek hedefe odaklandıklarını ifade etti.

Akdeniz çanağında, Doğu Afrika’ya kadar uzanabilecek yeni ulaştırma koridorlarının oluşturulması hedefiyle yola çıktıklarını aktaran Nuhoğlu, tüm UND Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra mevcut RoRo hatlarını en fazla kullanan ve büyük nakliyecilerle yaptıkları istişareler sonucunda yeni yatırım ortaklığı için temel ilkeler üzerinde uzlaşıldığını belirtti.

  • Sürdürülebilirlik: Özellikle Avrupa’ya çıkışlarda karayolunda yaşanan darboğazlar, kotalar geçiş kısıtlamaları ve yüksek ücretlere karşı sürdürülebilir bir alternatif yaratılarak ihracatımızın karayoluna mahkum edilmesinin önüne geçilecektir.
  • Herkese eşit uzaklıkta olan bir iş modeliyle, Ro-Ro kullanıcılarının hiçbir teminat vermeden ve ekstra ödeme yapmadan Kullandığı sayı oranında hisse sahibi olacağı bir yapı kurulacak, büyük, küçük herkesin hizmet alımında eşit muamele görmesini temin için bağımsız bir kurul tarafından yönetilmesi sağlanacaktır. Yönetim Kurulu 7 üyeden oluşacak, bunlardan sadece 3’ü uluslararası nakliyeci olacak, sektör dışından deneyimli, profesyonel ve saygı duyulan bir Yönetim Kurulu oluşturulacaktır.
  • Hesap verilebilirlik ve Şeffaflık ilkesi altında, Bağımsız Uluslararası şirketler ve UND ilgili kurulları tarafından izlenen, denetlenen ve performansı tüm kullanıcılar tarafından takip edilebilen bir yapı oluşturulacaktır.
  • Türkiye’nin batıya yapılan taşımalarında yabancı taşımacılara karşı alternatif, tüm taşıma modlarına karşı denizyolu, demiryolu gibi farklı modlarında bir araya getirilerek intermodal taşıma sistemleriyle; rekabetçi bir sistem oluşturulacaktır.
  • Sektörün sahiplenmesi sonucunda, kullanım artırılarak yüksek doluluk sağlanacak elde edilecek maliyet avantajı kullanıcılara yansıtılarak herkes için Yüksek katma değer sağlanacaktır.

Girişimin temel hedeflerinden birinin 5 yıl içinde % 50’sini halka açılması olduğunu söyleyen Nuhoğlu, Yeni yapıda 5 yıl içinde halka açılacak olan şirkette hissedarlık oranının en fazla % 4.5 ile sınırlandırılacağını açıkladı.

"UN RO-RO'nun satışına karşıydık"

“UND olarak o tarihte UN Ro-Ro’nun satışına karşıydık, hatta rahmetli Saffet Ulusoy da karşıydı. Ama 2006-2007 konjonktüründe çok cazip teklifler ortaya çıktı. Çeşitli fonlar vardı, fakat UN Ro-Ro o günkü şartları sağlayamadığı için büyüme ihtiyacımızı karşılayamadı. UN Ro-Ro, planlarımız içindeki büyüme ve rekabetçilik hedeflerine tam yanıt veremediği için Pazar payımızı kaybettik, yabancıların pazardaki payı arttı. Tekrar satışı söz konusu olursa, bu yüzden, sektöre geri kazanılmasının doğru olacağına inanıyoruz. Tüm nakliyeci dostlarımız, böyle bir yapının tekrar sektöre kazandırılması konusunda istekliler. Ro-Ro taşımalarının %20-30’unu gerçekleştiren taşımacılarımız da bu yapıya %100 destek vereceklerini açıkça ifade ettiler.

Ahmet Musul "Destek vermeye devam edeceğiz"

Basın toplantısına katılarak Ortak Girişime Destek veren Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul bu yeni yapıda kendisini nasıl konumlandıracağına dair soruya ”Şu anda Alternatif Ro-Ro Şirketine vermekte olduğumuz desteği, artık yeni yapıya vereceğiz” şeklinde cevap verdi.

Çetin Nuhoğlu, Türkiye’nin büyümesi için ihracatın artmasının gerektiğini, bunun için bu coğrafyadaki ticaret ve taşımacılıktan daha fazla pay alması gerektiğini belirtirken, “lojistik hizmetlerin yeni iş modelleriyle geliştirilmesi ve hem karayolunda, hem denizyolunda etkin yeni ulaştırma koridorlarının yaratılması sürecini sonuna kadar destekleyeceklerini ifade etti.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

"Jeopolitik krizler, bazı armatörlere 9 kat daha fazla kâr getirdi"
Kızıldeniz 2025’te açılır mı bilmecesine yanıt aranıyor
Yang Ming, “Arkas Bunker'la Yola Devam” dedi
Ambarlı Limanı'nda konteyner gemisi battı
Bankalar Galataport'a ortak oldu