Söz konusu, “Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ” kapsamında yürürlüğe girecek önemli hususlar şöyle sıralanıyor.
İlgili Tebliğ’in “İstisnai Haller” başlıklı 6 ncı maddesi kapsamında; geçiş belgesi veya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı özel izni gerektirdiği halde; geçiş belgesiz veya özel izin alınmaksızın yapılan eşya/yük taşımalarında her taşıma türü için birim taşıt veya taşıt katarı için 3.000 (üçbin) Euro veya karşılığı Türk Lirası geçiş ücreti alınacak ve bu taşıtların ülkemize/ülkemizden giriş ve çıkışlarına izin verilecektir.
Uygun olmayan geçiş belgesiyle yapılan üçüncü ülke eşya/yük taşımalarında ise, birim taşıt veya taşıt katarı için 3.000 (üçbin) Euro veya karşılığı Türk Lirası geçiş ücreti alınacak ve bu taşıtların ülkemize/ülkemizden giriş ve çıkışlarına izin verilecektir.
Eşya/yük taşımaya mahsus yabancı plakalı dolu veya boş taşıtlardan geçiş ücreti olarak;
a) Anlaşmalı ülke taşıtlarından bir birim taşıt veya taşıt katarı için;
Taşıt + Yük toplamının Ton x Km'si için 0,01 Euro veya karşılığı Türk Lirası,
b) Anlaşmasız ülke taşıtlarından bir birim taşıt veya taşıt katarı için;
Taşıt + Yük toplamının Ton x Km'si için 0,015 Euro veya karşılığı Türk Lirası,
geçiş ücreti alınacak ve bu taşıtların giriş ve çıkışlarına izin verilecektir.
YABANCI PLAKALI, TÜRK SAHİPLİ ARAÇLARA DA SÜRPRİZ
Geçiş ücreti hesaplamasında, bir birim taşıtta veya bir taşıt katarında yer alan taşıtların farklı yabancı ülkelerde kayıtlı olması halinde; bu birim taşıt veya taşıt katarı için alınacak geçiş ücretinin hesaplanmasında; geçiş ücreti tarifesi yüksek olan taşıtın ülkesi esas alınacaktır.
Bir birim taşıtta veya bir taşıt katarında yer alan taşıtlardan herhangi birinin Türkiye’de kayıtlı olması ve/veya geçiş ücretinden muaf bir ülkeye ait olması halinde ise; bu birim taşıt veya taşıt katarı için alınacak geçiş ücretinin hesaplanmasında, yabancı veya geçiş ücretine tabi olan taşıtın ülkesi esas alınacaktır.
GEÇİCİ PLAKALILARA DA ÖNLEM
Geçici plakalı taşıtların ülkemizden transit geçişlerinde sınırdan girişte olmak üzere;
a) Boş motorlu ve motorsuz taşıtlardan taşıt başına 600 Euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınacaktır.
b) Yüklü motorlu ve motorsuz taşıtlardan taşıt başına 1200 Euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınacaktır.
c) Kamyonet ve minibüs cinsi taşıtlardan bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen ücretin ¼’ü (bir bölü dördü) alınacaktır.
Bir birim taşıtta veya bir taşıt katarında yer alan taşıtların herhangi birinin geçici plakalı taşıt olması durumunda geçici plakalı taşıtın boş veya dolu olmasına bağlı olarak yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen ücret alınacaktır.
Bir birim taşıtta veya bir taşıt katarında yer alan taşıtların her birinin geçici plakalı taşıt olması durumunda ise her bir taşıt için taşıtın boş veya dolu olmasına bağlı olarak yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen ücret alınacaktır.
Türkiye’ye ithal edilerek getirilen eşya/yük taşımaya mahsus geçici plakalı yüklü taşıtlardan sınırdan girişte taşıt başına 600 Euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınacaktır.
Tebliğ kapsamında hükme bağlanan bir başka hususta, tamir, bakım, onarım, tadilat amacıyla veya geçici ithal kapsamında boş olarak ülkemize giriş yapan ve ihraç yükü alarak dolu çıkış yapan yabancı ülke taşıtları için 600 Euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınacaktır.
Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ, 01.09.2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girecektir.
Emeği geçenlere sektörümüz adına teşekkürü borç biliyoruz.
Selçuk ONUR - LOJİPORT