Üniversiteli kamyoncu, taşıyıcı kooperatifini lojistik holdinge çevirdi

O farklı bir kamyoncu… Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Kiril Metodi Üniversitesi’nin İstanbul Üniversitesi ile denkliği olan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olması farklarından biri.

Olay Gazetesi yazarlarından Ahmet Emin Yılmaz, bir güzel sektör öyküsünü köşesine taşıdı. Biz de kaynak göstererek alıntılıyoruz. 

50 yıllık Orhangazi Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin 6 yıllık Başkanı Beytullah Güneş’i dinlerken müteşebbis yönü ilgimizi çekti.

Çünkü…

300 ortaklı ve 335 araca sahip Taşıyıcılar Kooperatifi’ni lojistik holdinge dönüştürmüş. Çıkış noktası da, 4’ü ilk 500 arasında yer alan stratejik önemi yüksek 9 sanayi kuruluşu ve bölgede üreticileriyle depolama müşterileri olmuş.

İlk adımı şöyle anlattı:

“2015’in ikinci yarısında parsiyel departmanı kurup zeytin işletmelerinin palet bazlı ürünlerini sevk ettik. Lastiği üretici firmalardan toplu alıp ortaklarımıza piyasa değerinden daha ucuza satmaya başladık.”

Devam etti:

“2016’da Türkiye genelinde ortaklarımızın kaliteli motorini en yüksek iskontoyla alabilmesi için Petrol Ofisi ile anlaştık.  Kooperatifin yüzde 100 hisse sahibi olduğu Orhangazi Lojistik İnşaat Petrol Turizm A.Ş.’yi kurup şubeler açtık.”

Önemli bir nokta da şu:

“Topçular-Eskihisar feribot hattında aylık 20 bin civarı geçişi kontrol ediyoruz. İDO’nun bu hattında kamyon ve TIR’ların en az yüzde 65’inin biletlerini tedarik ediyoruz. Gişe öncesi ve sonrası hizmet veriyoruz.”

Yıllık 1.300 civarı lastik yanında akü satışına da başladıklarını vurgulayıp bir de yatırım açıkladı:

“Kooperatifimizin sınır komşusu 15 bin metrekare kapalı alana sahip ve 23 bin 837 metrekare sanayi ruhsatlı tekstil fabrikasını satın alıp depo ve antrepoya çevirdik. Bölge için lojistik merkezine dönüştü.”

Anladık ki…

Akaryakıt istasyonu, satış merkezleri, sosyal tesisleri ve 54’e ulaşan personelle Orhangazi Taşıyıcılar Kooperatifi adeta lojistik holdinge dönüşmüş.

Kamyoncu sıkıntılı: Araçlar yenilenemiyor

Orhangazi Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Beytullah Güneş sohbetimizde, “Kooperatif olarak avantajlıyız, ama ciddi endişelerimiz var” deyip tabloyu açıkladı:

“2005-2010 arası kooperatifimiz araç portföyü 270’ti. Ortaklarımız yılda ortalama 35 sıfır araç alıyordu. 2015-2019 arası araç sayımız 335’e ulaştı, ama 5 yılda 35 sıfır araç alınabildi. 2020’de hiç araç alınmadı.”

Yorumu şu:

“Kazançlar düşüp maliyetler arttıkça sektör kendini yenileyemez oldu.”

Ahmet Emin YILMAZ - OLAY Gazetesi

LOJİPORT

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede