LOJİSTİK&EKİPMANLAR Dergisi, 7. yaşına ulaştı. 7. yılımızı bu kez kendi içimizde kutlamak yerine lojistik sektörünün önde gelen kuruluşlarının temsilcileriyle karşıladık.
Huzurlarınızda davet çağrımıza katılan Çobantur Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Çobanoğlu, Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Gökbora Lojistik Ticari Başkanı Şenol Çak, Genel Transport ve UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, ALC Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçekli ve KSN Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Karayel’e bir kez daha teşekkür ediyorum.
KULİS VE YÜZ YÜZE GÖRÜŞMENİN ÖNEMİ
Öncelikle mekan seçimini çok da doğru yapamadığımı itiraf etmek istiyorum. Çünkü, belki de aynı anda ilk kez bir araya gelen sektörümüzün değerli temsilcileri, sohbet iştahlarının (çok da başarılı olmalarına rağmen) yüksek volümlü canlı müzikle kesilmesini engelleyemediler. Meğer ne çok konuşulacak konu varmış…
Şimdi düşünüyorum da, aslında deniz ticaretine yönelik ALTIN ÇIPA ödül organizasyonunda yaptığımızı lojistik sektörüne niye uygulamıyoruz? Dünya Gazetesi ve Deniz Haber Ajansı ile birlikte başlattığımız ve sevgili kardeşim Recep Canpolat’ın hala başarıyla sürdürdüğü etkinlikte nelerin başarılabileceğini dosta düşmana göstermiştik.
Yıllardır ‘Kara Liste’ kabusu ile boğuşan denizcilik sektörümüzü, tüm dünya denizlerinde sorunları yaşadıkları kişilerle aynı masaya oturtmayı başarmıştık. DTO Başkanı Metin Kalkavan’ın samimiyetle ifade ettiği gibi “Bana bu adam randevu vermedi” dediği kişi Suada’da verdiğimiz davette tam karşısında oturuyordu. Yıllardır devam eden ALTIN ÇIPA organizasyonlarının ardından Türkiye, önce gri, sonra da beyaz listeye geçti.
BİRLİK OLABİLME VE PAZARLIK GÜCÜ
Sektörün iki başlı olduğu günleri, yani UND ve RODER dönemini anımsarsınız. Birinin ak dediğine, diğeri kara der ve ellerde yalnızca çözümsüzlük olurdu. Bürokrasi de, “Siz böyle diyorsunuz ama onlar da şöyle diyor” deyip işin içinden sıyrılıverirlerdi. Ama o dönemde, çok doğru bulduğum RODPA diye güzel de bir uygulama vardı. RODPA, RODER’in bünyesinde faaliyet gösteren ve üyelerin birlikten doğan pazarlık kabiliyetlerini pozitif yönde kullanmalarını sağlayan doğru bir uygulamaydı.
UND’nin bini aşkın firmadan oluşan bu güçlü yapıyı, aynı optimum verimlilikte yönlendirebildiğini düşünmüyorum. İnşallah, önümüzdeki günlerde böyle bir oluşumu sektörümüzün çatı örgütü UND de başarır.
ÜRÜN VE HİZMET ÜRETENLER BULUŞMASI
Bu yazının yazılma nedenine gelince, 7. yıl buluşmamızdan yola çıkarak, önümüzdeki yıl bu organizasyonu çok daha geniş katılımlı olarak yapmaya karar verdim. ÜRÜN VE HİZMET ÜRETENLER BULUŞMASI adıyla gerçekleştirmeyi planladığım etkinliğe, sektörün tüm paydaşlarını çağırmayı hedefliyorum. Yani bu kez yalnızca lojistik kuruluşları değil, onlara çekici satan Mercedes, Ford, Otokar, Iveco, Scania vb de olacak. Yanı sıra treyler satan TIRSAN, Krone, Serin; akaryakıtlarını aldığı Shell, BP, PO’nun yöneticileri; treylerlerini emanet ettikleri U.N Ro-Ro, Alternativ Ro-Ro, İstanbul Lines…
Amaç, yalnızca daha ucuza mal temini değil, sorunları kaynağıyla yüz yüze görüşebilme imkanını bulmak olacak. Bu organizasyonu, sektörde faaliyet gösteren bir kuruluşun yapabileceğine inanmıyorum. Hizmet üretene de, üreticiye de eşit uzaklıkta olan bir ya da birden fazla sektörel medya kuruluşu doğru bir ev sahibi olacaktır. Çünkü, biz aynı tavanın balıklarıyız ve sektör grip olursa, bizim de nezleyle boğuşacağımızın farkındayız. Saygılarımla.