Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, (BLMYO) Lojistik ve Dış Ticaret eğitiminde kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Özellikle sektör çalışanları başta olmak üzere, lojistik ve dış ticaret alanında eğitim almak isteyen her lise mezunu, evinde ya da işyerinde katılacağı programlarla ön lisans diploması alabilecek.
Uzaktan eğitimin temel felsefesini “Zamandan ve Mekandan bağımsız eğitim” olarak tanımlayan BLMYO Uzaktan Eğitim Koordinatörü Önder Yeral, “Dünyada ve Türkiye’de büyüyen lojistik sektörü nitelikli elemana ihtiyaç duyuyor. Bu açığı kapatmak üzere açtığımız örgün Lojistik ve Dış Ticaret programları sektörde çalışan personelin de ilgisini çekiyor. Ancak çalışma temposundan örgün eğitime zaman ayırmakta zorlanıyorlar. Bu durumu görerek sektörde çalışan ve Lojistik ve Dış Ticaret alanında eğitim almak isteyen personele yönelik, tamamen internet üzerinden yürütülen programları açtık. Sektör çalışanları tarafından ilgi gören bu programlar ile çalışanlar işlerinden ayrılmadan Lojistik ve Dış Ticaret ön lisans eğitimi alabiliyorlar.” diye konuştu.
ÜNİVERSİTENİZ BİLGİSAYARINIZIN EKRANINDA
İnsanların yaşam şekillerinden kaynaklanan, yoğun iş temposu, geçim sıkıntıları ya da sağlık durumu nedeniyle eğitim alamayan birçok birey olduğunu vurgulayan Yeral, uzaktan eğitimin, yüz yüze gelemeyen öğrenci ve eğitimcinin, iletişim araçları yoluyla, belli bir merkezden yönetilen, farklı mekânlarda zamandan bağımsız olarak insanların eğitim almalarını sağlayan bir öğretim sistemi olduğunu belirtti. “E-öğrenme dediğimiz olgu ise uzaktan eğitim metodunun günümüz bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde öğrenciye aktarılması olarak tanımlanabilir.” diyerek, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulunda kullanılan e-öğrenme sistemi ile uzaktan eğitim kavramı arasındaki farkı açıkladı.
ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ EKRANDA BİRBİRİNİ GÖRECEK
Uzaktan eğitim altyapılarının diğerlerinden farklı birçok özelliği barındırdığını ifade eden Yeral, en önemlisini şöyle açıkladı: “Hem senkron, hem de asenkron eğitim verebiliyoruz. Açık öğretimde bir ders aidiyeti yoktur. Dersler öğrenciye gönderilir. Ne zaman isterse o zaman çalışır. Bizim derslerimiz internet üzerinden haftalık açılır. Her dersin bir hocası bulunur. Haftanın belli günlerinde de, o dersle ilgili senkron ders yapılır. Senkron dersten kasıt: Öğrenci, ders saati başladığında bulunduğu mekandan sanal sınıfa girer. Hoca, kamera karşısındadır ve o ders canlı yapılır. Öğrenci parmak kaldırır, soru sorabilir, öğretmen parmak kaldırıldığını görür, öğrenciye söz hakkı verir. Gürültü yapanı uyarabilir. Ders materyallerini, power pointlerini paylaşır, program soru-cevap şeklinde devam eder.
Öğrencilerin her hafta 7/24 erişebileceği asenkron dersler de vardır. Sistem, senkron dersleri de kayıt altına alır ve asenkrona dönüştürür. Senkron dersi kaçıran öğrenci de, dilediği zaman kaçırdığı dersi izleyebilir. Böyle olunca özellikle çalışanlar, eğitimi dilediği zaman alabileceği bir avantaj yakalamış olur. Dersler haftalıktır. Her hafta quizler, projeler, kısa ödevler vardır. Açık öğretimdeki gibi durup durup son bir haftaya sıkıştırmak gibi bir anlayışa yer yoktur. Sürekli bir iletişim olduğu için oldukça başarılı bir sistem olduğunu düşünüyoruz. Şehir dışından da öğrencilerimiz var. Ayrıca, uzaktan eğitim engelliler için de bir şanstır.”
HEM ALANINDA HEM DE UZAKTAN EĞİTİMDE UZMAN AKADEMİSYENLER
Kurulduğu 2008 yılından itibaren BLMYO’nun uzaktan eğitim alt yapısına yatırım yaptığını aktaran Yeral, “Uzaktan Eğitimde ders veren hocalarımızın tamamı alanlarında uzman akademisyenler. Onlar hem aldıkları hem de verdikleri eğitimle aynı zamanda birer uzaktan eğitim uzmanı olarak da görev yapmaktalar. Derslerin içeriklerinin hazırlanmasından tasarımına, bunların da yürütülmesine kadar bütün aşamalarda dersin hocasının bir emeği var. Onun için biz, bilgiyi dolaylı yoldan değil öğrenciye doğrudan aktarıyoruz. Bu şekilde örgün eğitimle uzaktan eğitim arasında bir fark kalmıyor. Hatta uzaktan eğitim bir adım öne geçiyor.” şeklinde konuştu.
BAŞVURULAR OCAK AYINDA
BLMYO, YÖK’e bağlı bir meslek yüksekokulu olduğu için ÖSYM’nin yaptığı YGS sınav sonucuna göre öğrenci alınıyor. Meslek Lisesi mezunu iseniz sınavsız geçiş hakkınızı kullanarak kayıt yaptırabilmeniz mümkün. YGS’ye başvurunuzu yaptıktan sonra, YGS6 puan türünden 140 ve üzerinde puan almanız yeterli.
Merkezi yerleştirme kurallarına göre öğrenci aldıklarının altını çizen Önder Yeral, “Ocak ayında başvurular başlar. Okumaya niyetlenen öğrenci adayının ocak ayında ÖSYM’ye başvurusunu yapması lazım. Eğer meslek lisesinin ilgili alanındansa zaten sorun yok. Temmuz ayında doğrudan tercih yapılabilir. Ama düz liseden mezunsa, 23 Mart’taki YGS sınavına girip 140 puan alması gerek. Daha sonra diğer öğrencilerle birlikte BLMYO’nun uzaktan eğitim programını tercih ettiğini belirtmesi lazım. Bundan sonra, ÖSYM yerleştirmeyi yapacak, bütün diğer öğrenciler gibi eylül ayında eğitim öğretime başlayacaklar” açıklamasını yaptı.
BEDELİ, ÖRGÜN ÖĞRETİMİN YARISI KADAR
Tüm bu faaliyetler için, örgün eğitimin yarısı kadar bir bütçe ayırmanın yeterli olacağını ifade eden Yeral, “Bunun üzerine bir de yüzde 50 burs uyguluyoruz. Ayrıca, lojistik veya dış ticaret sektöründe çalıştığını belgeleyen her öğrenciye yüzde 20 daha ek sektör çalışanı bursu veriyoruz” dedi. Geçen yıl uygulanan ücretlere göre sektör bursu alan bir öğrencinin yıllık eğitim ücretinin KDV dahil 3.240 TL’ye geldiğini söyleyen Yeral bu yılda buna yakın bir değer olacağını ifade etti.
2012-2013 için belirlenen uzaktan eğitim fiyat tablosu (KDV Hariç)
%50 Burslu: 3.750 TL Sektör Çalışanı Bursu (Ekstra %20 Burs): 3.000 TL
GELECEĞİN MESLEĞİNE GELECEĞİN EĞİTİMİYLE ERİŞİM
“Lojistik, iş garantisi en yüksek mesleklerden biri olarak öne çıkıyor. Zaten birçok araştırmada ‘Geleceğin sektörü’ vurgusu yapılıyor. Bu gerçek de önümüzdeki yıllarda değişmeyecek. Dış ticaret ve lojistik eğitimlerimiz daha çok sektör çalışanlarına yönelik. Sektörde yüksek öğrenim görmüş personel ve dış ticaret alanında eğitim görmüş insan sayısı çok düşük. Hem başka bir disiplin alanında eğitim gören kişilerin lojistik alanında eğitim alması hem de lise düzeyinde eğitim almış olanların kendilerini bir üst kademeye taşıyarak terfi yolunu açmasına yardımcı olmak amacındayız. Örgün öğretimde İstanbul trafiğinde akşam 5’te başlayan derslere yetişmek insanları zorlar. Uzaktan öğretim işte burada devreye giriyor. Sistemimizde final sınavları hariç her şey internet üzerinden yürütülüyor.”
Gelişen teknolojilerin insanları artık farklı eğitim modellerine yönlendirdiğini belirten Önder Yeral, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Eğitim bin yıllardır insanların temel ihtiyaçlarından ve gereklerinden bir tanesi. Ancak günümüzün ekonomik ve sosyal yapısı zamanımızı doğru şekilde yönetmemizi gerekli kılıyor. Artık insanlar, yolculuk yaparken telefonundan veya tablet bilgisayarından evinde ya da işyerindeyken bilgisayarından eğitim almak, bu eğitimin de kariyerine katkı yapmasını istiyor. Bu noktada, insanlara en iyi çözüm yolunu uzaktan eğitimle sağladığımızı düşünüyorum.”
LOJİPORT