Uzun yola çıkacak sürücüler, dikkat!

Otomobil sahipleri araçlarının kış bakımlarına dikkat ettiği kadar yaz bakımına dikkat etmez.

Halbuki hazırlığı yapılmamış araç kışın karşılaştığı tehlikelere karşı önlem alınması gerektiği kadar yazın da önlem almalıdır. Hazırlıklı sürücüler hem ölümcül kazalardan kurtulmuş olur hem de otomobillerinin ömrünü uzatır. Yaz aylarında da yüksek sıcaklıktan toza kadar birçok faktör araca zarar verir. Aracın bakıma girmesinden önce aklımızda tutmamız gereken bazı tedbirler var. Örneğin açık renkli bir araç, yaz sıcağında 50 derecelere kadar yükselirken koyu renkli araçlarda bu 90 dereceleri geçer. Yani aracımız klima çalışmadığında sauna etkisiyle ölümcül bir makineye dönüşebilir. Aracın içinde yiyecek daha önemlisi çocuklarımızı ve hayvanlarımızı bırakmamalıyız. İşimizi ne kadar hızlı yapacağımızı düşünsek de alınacak riskin telafisi olmayan zararlara sebep olacağını hep aklımızda tutalım. Aracımızın arkasında ilk yardım kitinden yedek lastik ve suya kadar gerekli tüm ekipmanı bulunduralım.

Bu ufak hatırlatmadan sonra aracın bakımı için bir hazırlık listesi yapabiliriz. Sıcak mevsimlerde ilk aranan klimalardır. Klimaların sıcak havada sorun çıkarma olasılığı soğuk havadan daha fazladır. Yazın sürekli camlarımızı açarak serinlemek istemiyorsak klimayı derhal kontrolden geçirelim. Yazın her sürücünün kâbusu olan motorun su kaynatması ihtimali soğutma sistemlerinin önemini artırır. Soğutma sistemi en fazla 2 yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalı. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol edin. Antifriz su karışımının yüzde 50-50 olması tavsiye edilir. Kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık durumlarına bakın. Motor yağı ve yağ filtresini değiştirme zamanı geldiyse servise uğrayın. Yük taşıyacak araçlarda yağ değişimi süresi daha kısadır. Aynı şekilde hava ve yakıt filtreleri de öngörülen süreler içinde değiştirilmeli. Motorda bozuk rölanti ve avans ayarı, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa ayarlattıralım. Görüşümüzü bozan kirli camlar için cam silecekleri çalışır halde tutup yanımızda cam silecek sıvısı bulunduralım.

HER MEVSİME UYGUN LASTİK KULLANIN
Kışın lastik seçimi çok önemlidir. Yaz geldiğinde tekrar yaz lastiklerine geçmeyi unutmayalım. Lastikler eski ise hiç seyahat etmeyin daha iyi. Lastik basınçlarını ayda bir kontrol edin ve 8-10 bin kilometrede bir rotasyon yapın. Fren balatalarından tiz bir ses geliyorsa aşınmış olabilir. Derhal kontrole gidin. Kötü bir fren sistemi ölümcül kazalara sebep olur. Sadece yazları değil, özellikle uzun yola çıkacağınız her seferinde aküleri kontrol ettirelim. Kutup başları ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, bağlantıları sıkmak işini siz yapabilirsiniz. Akünün sıvı seviyesini kontrol edin. Aydınlatma sistemindeki kir ve böcek kalıntılarını temizlemeden yola çıkmayın.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak