Vanlı mühendislerin tasarladığı 50 vagonluk yeni araçlar, göl üzerindeki ticareti 5'e katlayacak Van ekonomisi, istihdam ve ekonomik değer alanında bölge ekonomisinin parlayan yıldızı olmayı başardı. Şehrin en önemli gelişim noktaları arasında uzun yıllar süren sınır ticareti, turizm ve sanayi önemli bir etken oluşturdu. Ancak Van son dönemde farklı alanlarda da önemli atılımlar gerçekleştiriyor. Özellikle tersane ve lojistik yatırımlarıyla öne çıkan şehirde, bu iki sektörde 3 yıl içinde 950 milyon TL'lik yatırım gerçekleşti. Bu kapsamda Van Gölü kenarına 221 milyon liralık özel bir tersane kuruldu.
TİCARET 5'E KATLANACAK
Burada her biri 50 vagon taşıyan iki feribot inşa ediliyor. Feribotlar kapasite ve teknoloji açısından Türkiye'nin en büyüğü olma özelliğine sahip. Feribotlar sayesinde gemi başına 400 ton olan taşıma kapasitesi 2 bin tona çıkacak. Vanlılar'ın başarısı ülke sınırlarını da aşmış durumda. Benzer feribotlar Hazar Denizi'nde de üretilecek.
TURİZM UMUDU ARTIYOR
Kentin diğer umudu ise turizmde. Gündemde Akdamar efsanesinin adeta geri dönüşü var. Turizm, adanın dini ayinlere açılmasıyla boyut değiştirmiş. Şehirde çözüm süreciyle hız kazanan, farklı projeler de heyecan yaratıyor. Sadece Tekstilkent Projesi'nin 13 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. 350 milyon euroya mal olacak güneş enerjisi santraliyle Van, bu sektörde en yüksek kapasiteye sahip il olmayı hedefliyor.
FERİBOT UN ÖZELLİKLERİ
Toplam boy: 135.66 m
Su hattı boyu uzunluk: 135.18 m
Toplam genişlik: 24.00 m
Toplam derinlik: 6.00 m
Dizayn su çekimi (draft): 4.20 m
Tasarım Hızı: 14 Knot
LOJİPORT