“Varış bildiriminde limana yanaşma şartı beklemeleri artırır”

Vapur Donatanları Yönetim Kurulu Başkanı Recep Düzgit, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bir genelgeye dikkat çekerek, acil önlemler...

Vapur Donatanları Yönetim Kurulu Başkanı Recep Düzgit, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bir genelgeye dikkat çekerek, acil önlemler alınmazsa, limanlarda yığılmalar olabileceğini öne sürdü.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’ndaki tüm konuşmacıların ortak konusu Mevzuat Hazretleri’ydi.  Vapur Donatanları Yönetim Kurulu Başkanı Recep Düzgit de, 31 Ekim 2014 tarihinde Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bir genelgeyi anımsatarak, “Eğer bu genelgede yazılan hükümlere idareler uyarsa, ciddi sıkıntılar yaşanacağı gözüküyor, bu nedenle konuya Odamızın da el atması gerekiyor. Bu genelgeyle birlikte, varış bildirimi işlemlerinin yapılması için geminin limana yanaşmış olması şartı getiriliyor. Bu da özellikle konteyner ve araç taşıyan gemiler gibi limanlarda süratle işlem yapıp kalkması gereken gemiler için büyük sıkıntı oluşturur. Ayrıca varış bildirimi yapan gemi sadece mesai saatleri içinde çalışabilir. Bu durum, hafta sonu gelen gemilere de işlem yapılmayacağı anlamı taşımaktadır. Acil önlem alınmazsa, limanlarda beklemeler artacaktır” diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın Ekim ayında konuk olarak katıldığı meclis toplantısına da değinen Recep Düzgit, “Sayın Bakan, meclis toplantımızda bürokrasi ile ilgili önemli adımlar atacağını söyledi. Mevzuat gerçekten bizi çok bağlıyor. Bir örnek vereyim: Dün Kartal’da gümrük kaçak istihbarat ekipleri, ellerinde çok hassas aletlerle gemiye çıktılar ve gemide 4 ton fazla yakıt bulunduğu gerekçesiyle yakıtı çekip, başka bir tanka aldılar ve gemiyi de savcılığa bildirdiler. Geçen hafta böyle 3 uygulama olmuş. Biliyorsunuz, özellikle eski gemilerde 3-4 ton ölçülmesi mümkün olmayan yakıt bulunabilir. Her gemide çarkçıbaşının zor durumlar için ayırdığı bir miktar vardır. Limana yük getiren gemilerin yakıtındaki 3 ton farkı gümrük de kabul eder. Yük getiren geminin yüzde 3’üne bir şey denmiyor ama geminin yakıt tankındaki 3-4 tonda yakıtı aldıkları gibi, 3 misli ceza verip ayrıca savcılığa bildiriyorlar. Bu tip uygulamalarda, personel prim alır. Dolayısıyla bu işin üstüne düşüp bir kazanç kapısı haline getirmeye başlamışlar. Bakan Beyin, söz verdiği gibi bu bürokrasiyi ortadan kaldırmasını bekliyoruz. Çünkü biz bunlarla uğraşırken, gerçek işimize kanalize olamıyoruz” açıklamasını yaptı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti