Vergisiz mazot seçime takıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Türkiye Kamyoncular Kooperatifi Çalışma Grubu'nun geçen hafta Ankara'da yaptığı görüşme sonucunda ticari araçlarda...

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Türkiye Kamyoncular Kooperatifi Çalışma Grubu'nun geçen hafta Ankara'da yaptığı görüşme sonucunda ticari araçlarda düşünülen vergisiz yakıtın seçim sonrasına kaldığı öğrenildi. Uygulamanın gerçekleşmesi halinde şu anda 2 YTL'nin üzerinde alınan mazotun yaklaşık 700 YTL'den alması söz konusu olacak. Haksız kullanımı önlemek amacı ile vergilerden arındırılmış yakıt ise akaryakıt sektörüne damgasını vuran ulusal marker (renk) ile belirlenecek. Üzerinde çalışılan projenin gerçekleşmesi halinde kamyon, otobüs, dolmuş ve taksiden oluşan ve  1 milyon olduğu ileri sürülen ticari amaçla kullanılan araçlar faydalanabilecek. KDV ve ÖTV'siz yakıt, havacılık, denizcilik, yurt dışı taşımacılığı ve tarım kesiminde çiftçilere destek amacı ile veriliyor.

Vergilerden arındırılmış mazot için Türkiye Kamyoncular Kooperatifi, vergisiz yakıt konusunda bir yıldır talepte bulunuyordu. Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, bu yılın başında, yurt içinde taşımacılık yapan araçlar için de vergisiz yakıta sıcak baktıklarını açıklamıştı.

 

Karadağ: Maliyetler dengelenecek

 

Türkiye Kamyoncular Kooperatifi Çalışma Grubu (TÜMKOMDER) Başkanı Nizamettin Karadağ, taşımacılık sektöründe artan maliyetlerin vergisiz motorin imkanı bir oranda dengeleneceğini söyledi. 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanun ile K belgesi ücretinin 5 ile 10 bin YTL arasında değiştiğini belirten Karadağ,

"Taşımacılar için vergi kolaylığı getirilmesi 4925 sayılı kanunla oldu. Çünkü 20 yaşın üzerinde araç, 62 yaşın üstünde şoför çalıştırmayacaksın. Teknik belgeli olacak. Üst ve orta düzeyde yönetici çalıştıracaksın. Maaşını devlete bildireceksin. Bütün bunlar da maliyeti artırıyor. Yeni araç alımlarımız devam ediyor. Beş yıl sonra K1 belgesinin fiyatı 15 bin YTL'ye yaklaşacak. Kamyoncu ise bunun yüzde 15'ini ödemek zorunda. Yine kamyon sürücüleri, pisiko teknik belgesi almak zorunda. Bu da 120 YTL civarında. Şimdi hükümet de taşın altına elini koyuyor. Bu gerçekleşirse taşımacılığımız rayına oturacak."

Maliyetlere dayanamayan şirketlerin ise kapanmaya başladığını söylene Karadağ, "Kocaeli çevresinde 20'nin üzerinde şirket kapandı. En az 150 kişilik istihdam sağlanıyordu" dedi. Vergilerden arındırılmış mazot için geçen hafta Maliye Bakanlığı yetkilileri ile görüştüğünü belirten Karadağ, seçim sonrasına ertelendiğinin belirtildiğini kaydetti.

 

1992-2007* yıllara göre minibüs, otobüs ve kamyon sayısı

 

Araç                            Sayısı

Minibüs                        3.796.180

Otobüs                         1.906.837

Kamyon                       8.644.127

*Mart sonu itibariyle

 

Hamide HANGÜL - DÜNYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı