Hafif ticari değil, otomobil sayılacaklar…
Araçların D2 belgeleri iptal ediliyor…
Firmalar, %400’lük ek maliyetle karşı karşıya…
Birçok şirket kapanacak, işsiz ordusu yeni neferler kazanmak üzere…
8+1 araçların yeni trafik yasasıyla birlikte ticari araç kapsamından çıkarılması turizm taşımacılarını kara kara düşündürmeye başladı. 8+1’lerin otomobil olarak sayılmaya başlanması, bu araçlara artık D2 taşıma belgesi verilmemesi anlamına geliyor. Turizm taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren binlerce araç, bu yüzden ıskartaya ayrılacak ve yeni araçlar da ruhsata otomobil olarak işlenmeye başlanacak. Ticari araç olarak çalışan 8+1’ler de muayene gittiklerinde kötü bir sürprizle karşılaşacak, binlerce aracın D2 belgesi iptal edilecek.
“Ticari” sıfatının atılması önce MTV’ye yansıyacak. Ki bu da yaklaşık yüzde 400’lük bir ek maliyet getirecek. Ancak şirket sahiplerinin tek derdi bu değil. Özellikle VIP turizm taşımacılığı yapan şirketlerin araç filolarının hatırı sayılır bir bölümü, 8+1 araçlardan oluşuyor. Bu da şirketler için büyük sıkıntı anlamına geliyor çünkü ellerindeki araçları artık ticari olarak hiçbir şekilde kullanamayacaklar. Bu da birçok şirketin kapanmasına, binlerce kişinin de işsiz kalmasına neden olacak…
“SÜRE TANINMALI”
Sektörün, bu düzenleme yüzünden mağdur olduğunu söyleyen West Turizm’in sahibi Vedat Çakmak, konuyla ilgili acilen yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Turizm taşımacılarının filolarını tamamen yenilemesi gerekeceğini dile getiren Çakmak, mevcut ekonomik şartlarda böyle bir şeyin mümkün olmayacağını kaydetti. 8+1 araçlarla ilgili yasal düzenlemelerin son birkaç yıldır gündemde olduğunu ifade eden Çakmak, “Bizi önceden uyarmış olsalardı biz de ona göre hareket eder, filolarımızı ona göre revize ederdik. VIP Turizm taşımacılığında sektörün büyük çoğunluğu, 8+1 Mercedes Vito’yu kullanıyor. Sadece İstanbul’da 4 bin 500 - 5 bin civarında Vito olduğu tahmin ediliyor. Tüm bu araçların bir anda ıskartaya ayrılıp yerlerine yeni araçlar alınması, çok büyük şirketler hariç neredeyse herkes için imkansız. O yüzden bize biraz süre tanımaları ya da düzenlemenin bundan sonra alınacak olan araçları kapsaması lazım. Bunların yapılmaması halinde yakın gelecekte yüzlerce şirket kapısına kilit vurmak zorunda kalacak” diye konuştu.
TSE ONAYLI 9+1’LERE BAKANLIKTAN İZİN YOK
8+1 araç sahipleri, düzenlemeden sıyrılmak için araçlarını 9+1 olarak modifiye etme yolunu seçti. Projeler hazırlandı Türk Standartları Enstitüsü’ne sunuldu ve onaylandı. TSE’nin onayına göre modifiye edilip 9+1 haline getirilen araçlar muayeneden geçti ancak bu sefer de bakanlığın engeline takıldı. Düzenlemenin, kendilerini hiçbir açık kapı bırakmadığını söyleyen Çakmak, “Ulaştırma Bakanlığı D2 yetki belgesi sahiplerine 2016’nın Haziran ayına kadar süre tanıyarak 8+1 araçların otomobil kapsamında olsa bile faaliyete devam edebileceğini duyurdu. Ancak belediyeler, 8+1 araçlara hiçbir şekilde taşıma izni vermeyeceğini açıkladı. Eğer aracınızı 9+1 olarak modifiye ettirirseniz belediyeden şehir içi taşıma iznini alabiliyorsunuz. Fakat bu sefer de aracınızda oynama yaptığınız için bakanlık D2 belgesi vermiyor. Sizin anlayacağınız, aşağı tükürsek sakal, yukarı tükürsek bıyık… ” dedi.
2014 MODEL 9+1 VİTO’YA İZİN VAR
Mercedes’in 2014’te üretimine başlayacağı 9+1 Vito araçların ticari araç kapsamında olacağını hatırlatan Çakmak, TSE onayıyla 9+1 haline getirilen 2014 öncesi araçların ise bu kapsama alınmıyor oluşuna anlam veremediklerini belirtti. Çakmak, sözlerini şöyle sürdürdü: “2014 model Vito’ların üretiminde kasa büyük ihtimalle yine aynı kalacak. Sadece aracın iç dizaynında değişiklikler yapılmasını bekliyoruz. Bu değişiklikleri zaten biz de yapabiliyoruz hem de Türk Standartları Enstitüsü’nün onayıyla. Ancak yeni araçların ticari araç statü verilip de bizim elimizdeki binlerce aracın kullanılamaz hale getirilmesine anlam veremiyoruz.”
Burak GÜNER - LOJİPORT