Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, ''Bir şirketin vizyonu yoksa, bu vizyonu strateji ile görünür hale getirmemişse ve para, zaman gibi kaynakları yoksa inovasyona ulaşması zor'' dedi.
''12. Lojistik Yönetim Zirvesi''nin açılışında konuşan Gürgenç, araştırmalara göre insan beynin kalıplar halinde öğrendiğini belirterek, bunun birçok avantajının olduğunu, ancak bunun innovasyonun en önemli düşünce engellerinden biri olduğunu söyledi.
Gürgenç, bu düşünce tarzının değiştirilmesi için büyük çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade ederek, inovatif insan sayısının dünyada çok az olduğunu aktardı.
İnovasyonun ile ilgili tanımlardan örnekler veren Gürgenç, hepsini ortak özelliğinin inovasyonunu ''şimdiye kadar yapılmamış, yeni bir şey olarak'' ifade edildiğini kaydetti.
Gürgenç, inovasyonun inkremantal, radikal ve yıkıcı olmak üzere üçe ayrıldığını anlatarak, kendilerini inovatif hisseden insanların yer aldığı inkremental inovasyonun en sık karşılaşılan tür olduğunu söyledi.
Her insanın kendini değişime açık ve değişimin taraftarı hissettiğini dile getiren Gürgenç, inovasyonun büyümenin yüksek performansın ve şirket değerinin artışının temel tetikleyicisi haline geldiğini belirtti.
Gürgenç, inovasyonun önemine de değinerek, üst düzey yöneticilerin yüzde 70'inin gelecek 5 yılda büyümeyi tetikleyecek en önemli alanlardan biri olarak inovasyonu gördüklerini, yüzde 65'inin inovasyon yönetiminden memnun olmadığını ve yüzde 94'ünün inovasyonun en önemli tetikleyicisi olarak kurum kültürü ve insanı tanımladıklarını aktardı.
''Bizim işimizde inovasyon olmaz'' düşüncesinin, ''biz işimizi zaten iyi yapıyoruz'' anlayışının, kısıtlı bütçe yatırımının ve konfor alanını terk etmek istemeyen orta kademe yöneticilerinin üst düzey yöneticiler için inovasyonu engelleyen faktörler olarak ortaya çıktığını anlatan Gürgenç, çalışanların da inovasyonu engelleyici etkenler olarak başarısızlığa, riske, uyumsuzluğa düşük tolerans, kısıtlı arge ve girişimciliğe kısıtlı bütçe ve cesarete teşvik olmamasını gösterdiklerini kaydetti.
Gürgenç, yenilikçilikle paranın doğru orantılı olmadığına işaret ederek, ''Para olsa iyi olur, ama olmadan da yapılabilir'' dedi.
Bir kurumun istenen verime ulaşabilmesi için 5-7 sene geçmesinin gerektiğinin ifade edildiğini aktaran Gürgenç, ''Bir şirketin vizyonu yoksa, bu vizyonu strateji ile görünür hale getirmemişse ve para, zaman gibi kaynakları yoksa inovasyona ulaşması zordur'' dedi.
Doğru tedarik yönetimi ile rekabet avantajı kazanmak isteyen kurum ve kuruluşları bir araya getiren zirvede, iki gün boyunca ''Tedarik Zinciri Yönetiminde İnovasyon'' ana teması işlenecek.
Zirve kapsamında ayrıca uzmanların liman işletmeciliğinde güncel sorunları ve açılımları tartışacakları ''Lojistik Altyapılarımız: Dış Ticaretimizdeki Gelişimleri Destekleyebilecek mi? Lojistik Üsler Çözüm Olabilir mi?'' konulu bir panel düzenlenecek.
LOJİPORT