Volkswagen'in stopları Farba'dan

Ar-Ge biriminde tasarlanan stop lambaları Alman otomotiv devi Volkswagen tarafından onaylanan Farba, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl Toyota...

Ar-Ge biriminde tasarlanan stop lambaları Alman otomotiv devi Volkswagen tarafından onaylanan Farba, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl Toyota Verso'nun stop lambaları üretimini de alarak krizi aşmayı başaran Farba şimdi de dünya otomotiv endüstrisinin önemli oyuncularından Alman Volkswagen'in yeni konsept aracı için yıllık 150 bin araçlık stop lambası üretecek. Farba ve Volkswagen'in imzaladığı anlaşmaya göre, 2011 nisan ayında başlayacak üretim; aynı zamanda Türk otomotiv yan sanayisi açısından da önemli bir ilk oldu. Türkiye'de üretimi olmayan bir firma ilk kez yüksek volümlü tasarımlı bir işi yüzde 100 Türk sermayeli bir firmaya verdi.

1979 yılında Bayraktar ailesi tarafından Fransız Cibie lisansı ile kurulan Farba Otomotiv Aydınlatma ve Plastik Fabrikaları AŞ, bugün Bursa'daki fabrikasında yıllık 2 milyon far ve 3 milyona yakın stop lambası üretme kapasitesine sahip. Bayraktarlar Holding Başkan Vekili ve TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerinin yanı sıra TOBB ve ISO'da otomotiv ve otomotiv yan sanayiini temsil eden Bayraktar, Bayraktar Holding bağlı kuruluşu Farba'da yaşanan gelişmeleri ve otomotiv sektörüyle ilgili düşüncelerini DÜNYA ile paylaştı.

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde bulunan 42 kişilik Ar-Ge tasarım grubuyla yan sanayi adına önemli ve örnek olacak yeniliklere imza attıklarını ve Farba'nın 'iyiden mükemmele' doğru emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Ahmet Bayraktar, tasarım gücüyle ön plana çıkan Farba'nın küresel otomotiv endüstrisi içerisinde tercih edilen bir oyuncu haline geldiğini söyledi. Yeni projelere ilişkin bilgi veren Bayraktar, Farba'nın Volkswagen'in yeni konsept aracının arka stop lambalarının tasarımı da dahil olmak üzere 150 bin araçlık ihracat anlaşması yaptığını anlattı. Prototip testleri devam eden stop lambalarının üretimine 2011 yılı nisan ayında başlanacak ve Volkswagen'in Almanya'daki fabrikasına gönderilecek. "Farba ilk kez tasarım yapmıyor ama burada önemli olan Türkiye'de üretim yapmayan ve dünya otomobil endüstrisinde kendini kabul ettirmiş bir firmanın Farba ile çalışma isteği, arzusu ve bize olan güveni" diyen Bayraktar, katma değeri kalıp ve mühendislikle artırmak ve buralarda rekabetçi olabilmek için önemli yatırımlar yaptıklarını vurguladı.

 

Tasarıma 1999'da başladı

Farba'nın tasarıma 1999 yılında Mercedes 403 otobüslerin farları ile başladığını hatırlatan Bayraktar, "Hemen ardından Almanya'dan Mercedes'in sahip olduğu Eurobus firmasının Setra'nın stop lambaları, far ve sinyallerini yapar duruma geldik" dedi. 2003-2004 yıllarında Mercedes'in global olarak bütün dünyada yıllık 30 bin adet üretilen Atego kamyonlarının farlarının da imalatçısı olduklarını hatırlatan Bayraktar, "Önemli olan sadece işi almak değil, işi almak için ev ödevi olarak yapmanız gereken, altyapı, makine, ekipman, personel yatırımlarını yapmış olmanızdır. Bu hedeflerimizi gerçekleştirerek bugünlere geldik. En büyük iki müşterimiz Renault ve Toyota. Onun dışında Mercedes ve Ford'a üretim yapıyoruz. Tofaş'ın ürettiği Fiat Fiorino'ların da stop lambalarını yapıyoruz" şeklinde konuştu.

 

DÜNYADA ÖNEMLİ BİR AKTÖRÜZ

Son 10 yılda Türk otomotiv endüstrisi kalite, işçilik ve maliyet açısından Avrupa ülkelerine göre daha başarılı üretim yaparak kendini ispatladı. Türkiye rekabetçi özelliğiyle global otomotiv sanayinde önemli bir aktör olarak rol üstlendi. Bu rolü çok iyi yerine getirmeye devam ediyor.

 

UCUZ OTOMOBİLLER TEHDİT DEĞİL

Daha ucuz araç üreten ülkelerin Türkiye için bir tehdit olacağını düşünmüyorum. Belki Türkiye'de bugün üretilen küçük ticari vasıtaların üretimi Çin, Hindistan gibi ülkelere gidebilir. Ancak Türkiye'ye Avrupa'dan daha pahalı, daha fazla katma değer gerektiren, daha lüks araçların üretimi gelecektir.

 

YERLİ MARKA OLMALI MI?

Türkiye'nin kendine ait bir markası olsaydı iyi olurdu belki ama bu konu, 'Acaba o zaman bu kadar yabancı araç üreticisi Türkiye'ye girer miydi? Yan sanayi bu denli gelişir miydi? Güncel araçlar üretilir miydi? Kalite düzeyi bu noktaya gelir miydi?' gibi konuları gündeme getirir ve farklı açılardan tartışılabilir. Bence geriye bakmamak lazım. Bugün bu yaptığımızı daha ileri nasıl götürebiliriz, daha doğru neler yapabiliriz ona bakmamız gerekiyor. O nedenle geleceğe yönelik yatırım ve doğru yönlenmeyi yapabilmemiz daha önemli.

 

2013'TE TAŞLAR YERİNE OTURACAK

Amerika ve Avrupa'da kriz bittiği zaman Türkiye çok rahat 2 milyon üretim hedefini aşacaktır. 2013 itibariyle taşlar yerine oturacak. Hurda indirimi de sektör temsilcileri ve hükümet tarafından doğru ele alınırsa sektörün gelişimine katkı sağlayacak bir teşvik olacak.

 

Krizi Toyota'yla aştı

2009 yılı Şubat ayında seri üretime başlayan Toyota Verso'nun ilk etapta arka stop lambalarını ürettiklerini ancak aynı aracın far üretimine de başladıklarını belirten Bayraktar, "Krizden etkilenmemek mümkün değil. Global inişlerin çıkışların olduğu bir yıl geçirdik. Fakat doğru yatırımların doğru zamanda yapılmış olması ve bazı yeni projelerin devreye girmesiyle biz geçtiğimiz yıl 2008'i aratmayacak, hatta bir nebze de olsa ciromuzu büyüttüğümüz bir yıl yaşadık. Toyota Verso'nun stop lambalarının yanı sıra farlarının da üretimini almamız 2009'u iyi geçirmemizi sağladı. Tabii bunun için de Türkiye'de ilk defa yüksek adetli led kullanımını, ledle ilgili modüllerin yine farba bünyesi içerisinde yapılabilmesi için yatırımlar gerçekleştirdik" diye konuştu.

Esra ÖZARFAT - DÜNYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor