Bu testlerden geçen yeni Volvo FE Hibrid, 578 kg ağırlığındaki akü setiyle mühendislere zorluklarla mücadele etme fırsatı sunuyor.
Volvo Kamyon Trafik ve Ürün Emniyeti Direktörü Carl Johan Almqvist; “Yeni alternatif aktarma organlarına sahip araçlarla çalışırken çarpışma testleri bizler için son derece önemli oluyor. Hibrid kamyonlarımızda gücü sağlayan akü seti, aracın yan kısmında bulunuyor. Dolayısıyla bu teknolojinin güvenliğinden emin olmak için en zorlu testleri uyguluyoruz” diyor.
Otomobil akü setine çarpıyor
Volvo FE Hibrid, bir elektrik motoru ve dizel motorun paralel şekilde çalışması ile güç üretiyor ve bu sayede yüzde 30 oranında bir yakıt tasarrufu sağlıyor. Çoğunlukla dağıtım ve hurda toplama işlemlerinde kullanılacağını öngördüğümüz aracın testlerinde bir otomobilin kamyonun akü setine saatte 46 km hızla vurması simule edildi. Carl Johan Almqvist testle ilgili olarak; “Aslında bu test, trafikte sıklıkla karşılanabilecek türde bir kaza şekli. Bu senaryo, kırmızı ışıkta durmayan bir aracın kamyona yandan çarpması üzerine kurulu” diyor.
Akü setinin toplam ağırlığı 578 kg, tek başına akünün ağırlığı ise 232 kg. Elektrik aksamı ise 600 Volt ile çalışıyor. Bu test, Volvo Kamyon’un hibrid bir kamyon ile yaptığı ilk çarpışma testi olma özelliğine sahip. Bu nedenle teste sadece çarpışma testi uzmanları değil motor, vites ve elektrik departmanlarından uzmanlar da katıldı.
Çarpışma testlerinden sorumlu Ulf Torgilsman, “Testi akünün şarj olmaya devam ettiği 45 saniye içinde gerçekleştirdik. Bu süre, en fazla akımın sistemin içinden geçtiği ve en doğru test sonucunu alabileceğimiz süreydi” diyor.
Olumlu sonuçlar
1.600 kg ağırlığındaki aracın akü setine çarpmasından sonra mühendisler donanımın tüm beklentileri karşıladığı konusunda hem fikir oldular. Araç içine monte edilmiş olan güvenlik sistemi, akü setinin çalışmasını bir anda durdurdu.
Ulf Torgilsman testle ilgili olarak; “Tam beklendiği gibi her şey plana uygun ilerledi. Test sayesinde akü setinin son derece sağlam olduğunu gördük. Hiçbir termal enerji açığa çıkmadı, yangın olmadı, yakıt sızıntısı olmadı, elektrik sisteminde hasar meydana gelmedi ve sistem anında kendini kapattı” diyor.
Çarpışma testlerinden şu iki sonuca ulaşılıyor: Akü seti çarpışmaya karşı dayanıklı ve çarpışma durumunda yangına sebebiyet vermiyor. Ayrıca akü seti, araç sürücüsünün yaralanmasına yol açmıyor.
Çarpışma testlerinin kendilerine trafik güvenliği açısından sistemin kusursuz işlediğini gösterdiğini belirten Carl Johan Almqvist; “Her Volvo ürününde olduğu ve olmak zorunda olduğu gibi bu ürünü de pazara güvenliğinden emin bir şekilde sunabiliriz” diyor.
LOJİPORT