Volvo'dan hibrid çöp kamyonu

Hızla artan petrol fiyatları ve yoğun biçimde çevre kirliliğine odaklanılması, yakıt tasarrufu sağlayan hibrid teknolojisini ön plana çıkartıyor. Volvo...

Hızla artan petrol fiyatları ve yoğun biçimde çevre kirliliğine odaklanılması, yakıt tasarrufu sağlayan hibrid teknolojisini ön plana çıkartıyor. Volvo Kamyon, İsveç’te çöp toplama şirketleri Renova ve Ragn-Sells tarafından günlük çalışmalarda kullanılacak olan iki adet hibrid kamyonu ile bu teknolojinin ağır vasıtalar için faydalı hale getirilmesinde önemli bir adım atıyor. 

Volvo Kamyon Başkanı ve CEO’su Staffan Jufors,  tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada “Bu çalışma, hibrid teknolojisinin kamyon seri üretiminde kullanılması için son aşamadır. İlk hibrid konsept aracımızı sunduğumuz 2006 yılından bu yana, pazarda bu teknolojiye yönelik artan bir ilgi görüyoruz. Volvo Kamyon’un sunduğu hibrid çözüm, gücü ve diğer alternatiflerden daha düşük maliyeti ile benzersizdir. Volvo Kamyon olarak hibrid kamyonların seri üretimine 2009 yılında başlamayı planlıyoruz.” dedi.

Yakıt tasarrufu sağlayan, sessiz ve temiz çözüm!

Volvo Kamyon’un hibrid çözümü, bir dizel motor ve kalkıştan sonra saatte 20km/s hıza kadar kullanılan elektrik motorunu bir araya getiriyor. Dizel motor daha yüksek hızlarda devreye girip, kamyon durduğunda otomatik olarak duruyor ve böylece rölantide gereksiz çalışmadan kaçınılıyor. Aküler ise frenleme sırasında üretilen enerjiyle şarj oluyor. Böylece sistem çöp toplama görevleri gibi sık dur kalk yapılan çalışmalar için çok avantajlı hale geliyor. Hibrid çöp toplama kamyonlarından ortalama yüzde 20 oranında daha az yakıt tüketmesi ve karbondioksit emisyonunu da aynı düzeyde azaltması bekleniyor. Ayrıca hizmete sunulan kamyonlardan birinde çöp ezicisini çalıştıran ek bir akü bulunuyor. Bu akü, kamyon gece park halindeyken şehir elektrik sistemiyle şarj ediliyor. Öte yandan egzoz gazı salmayan ve gürültüsüz elektrik enerjisi kullanımı, sabah erken saatlerde şehirlerde çöp toplanması gibi birçok çalışmada hibrid kamyonlarının tercih edilmesini sağlıyor.

Hibrid, tüm taşıma alanlarında geleceğin teknolojisi olacak!

 

Hibrid teknolojisini önce kentsel çalışmalarda kullanacak olan Volvo Kamyon, gelecekte hibrid kamyonlarını uzun mesafe taşımacılığı ve inşaat için de elverişli şekilde sunmayı planlıyor.

Volvo Kamyon Ürün Stratejisi ve Planlama Bölümü Motor Müdürü Mats Franzén yaptığı açıklamada “Gelecekte çevre konuları ve petrole bağımlılık daha da ciddi şekilde gündeme geldiğinde hibrid teknolojisi çok önemli bir rol oynayacak. Hangi yakıtlar pazarda hâkim olursa olsun, tedarikleri kısıtlı olacak. Ne tür taşıma işlemi yaptıkları fark etmeksizin daha düşük yakıt tüketimi sağlayan hibrid teknolojisi, müşterilerimiz için büyük önem taşıyacak. Dağıtım kamyonlarının yakıt tüketimi yüzde 20 ile 30 oranları arasında azaltılabilirken, uzun mesafeli taşıma işlemlerinde yakıt tasarrufu yüzde olarak o kadar yüksek olmayabilir. Ancak bu kamyonlar uzun mesafeler kat ettiği için, toplam yakıt tasarrufu yine önemli ölçüde olacaktır” diyor.

Volvo FE hibrid çöp kamyonları

 

320 bg gücünde 7 litrelik dizel motor.

Volvo’nun I-SAM (Entegre Marş Şarj Dinamosu Motoru) marş motoru, elektrik ilk başlangıç motoru ve şarj dinamosu görevi görür (120 kW).

Elektronik kontrol birimi ve voltaj dönüştürücü (Dalgalı Akım/Doğru Akım).

Frenleme sırasında üretilen enerjiyle veya I-SAM ile şarj edilen lityum-iyon piller.

Volvo I-Shift otomatik vites değiştirme sistemi.

Üst yapılar Norba tarafından üretilmekte.

BUS&TRUCK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamyon - Treyler Haberleri

Doğum yeri Aksaray olan Yeni Actros L Türkiye yollarına çıkıyor
Ekay&Aytaş, ağır yükleri Tırsan Low-Bed’ler ile taşıyacak
Metalog, verimlilik için Tırsan'ı seçti
Volvo'nun elektrikli kamyonu 115 ton yükü çekebiliyor
Mercedes-Benz, eActros 600 elektrikli kamyonun teslimatlarına başladı