Web sitesi olmayan patron hapse

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden itibaren, her sermaye şirketi tüm işlemlerini internet ortamına taşıyacak. Düzenlemenin yürürlüğe...

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden itibaren, her sermaye şirketi tüm işlemlerini internet ortamına taşıyacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adlî para cezasına çarptırılacak. İstanbul Ticaret Odası (İSO) Kalite Yöneticisi Cumhur Akbulut, web sitesinin ötesinde marka tescilinin de şart koşulduğuna dikkat çekerek, "Uluslararası çalışan firmaların ihracat yaptıkları ülkelerde, o ülkenin kullanmış olduğu web diline ait markalarını tescil ettirmeleri gerekiyor. Örneğin Türkiye'de, com.tr uzantısı alırken, Almanya'da '.de', Fransa'da, '.fr' gibi." diyor.

Yurtiçindeki ve yurtdışındaki pazarlara ulaşmanın en kolay yolu artık internetten geçiyor. Gelişen teknolojiye ayak uyduran şirketler bu imkanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor. Ancak, şirket web sitesine sahip firma sayısı oldukça düşük. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) verilerine göre Türkiye'deki şirket sayısı 1,3 milyonu aştı. Ancak, web adresine sahip şirket sayısı 130 bin civarında. Yani, şirketlerin sadece yüzde 10'u site sahibi. Web ihtiyacı ise özellikle küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerde kendini gösteriyor. Çünkü Türkiye'deki büyük şirketlerin yüzde 90'ının kurumuna ait bir sitesi bulunurken, orta ölçeklilerde bu oran yüzde 50'de kalıyor. Küçük şirketlerin ise yüzde 90'ının web sitesine ihtiyacı var. Hükümet geçen şubatta önemli bir adım atarak, 1 Ocak 1957'den beri yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu'nu, yeni ihtiyaçları da dikkate alarak değiştirdi. Avrupa Birliği müktesebatına uyum da dikkate alınarak hazırlanan yeni kanun tasarısı her şirkete web sitesi kurma mecburiyeti getiriyor. Meclis komisyonunda kabul edilen düzenlemenin Resmî Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 milyon civarında şirketin web sitesi kurması gerekiyor.

Site kurmanın kârı az, vergisi çok

Adrespatent.com Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, site kurmada kâr marjının düşük, alınan vergilerin ve devlete ödenen çeşitli harçların yüksek olduğunu söylüyor. Firma sahiplerinin sosyal anlamda duyarlı olmalarına rağmen fiiliyatta işlem yapmak veya harekete geçmek için son ana kadar beklediklerini vurgulayan Akbulut, düzenlemenin yasalaşmasının ardından harekete geçileceğini dile getiriyor. Atak Teknoloji Genel Müdürü Bahaddin Yazıcı, pazarda beklenen ölçüde bir hareketlilik yaşanmadığını kaydediyor. Yazıcı'ya göre, alan adı tescili, web hosting ve web tasarım pazarı sürekli gelişiyor. Ancak, özellikle kasım ve aralık aylarında yapılan analizler, site yaptırmak için başvuranların sayısında gerileme yaşandığını gösteriyor. Firmaların kendi adlarına '.com.tr' uzantılı web alanı alabilmeleri için markalarını tescil ettirmiş olmaları gerekiyor. Ekonomik krize rağmen yıl genelinde marka başvurularında bir artış söz konusu. 2007 sonunda Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan toplam marka başvurusu yaklaşık 60 bin iken, 2008'de bu rakam 70 binin üzerine çıktı. Marka başvurularındaki bu artışın alan adı tescillerini doğru yönde etkilemesi bekleniyor.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede