Yalova ve İzmir'e iki yüzer LNG kurulacak

Yalova ve İzmir'e kurulacak iki yüzer LNG depolama ve gazlaştırma proje yatırımı hayata geçiriliyor

Yalova ve İzmir'e kurulacak iki yüzer LNG depolama ve gazlaştırma proje yatırımı hayata geçiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Türkiye'nin kısa vadede doğalgazda arz güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini sağlamak için düğmeye bastığı FSRU Projeleri'nin ilk adımı, geçen ay Aliağa'da atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Türkiye'nin kısa vadede doğalgazda arz güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini sağlamak için düğmeye bastığı FSRU (Floating Storage Regasification Unit) Projeleri'nin ilk adımı geçen ay Aliağa'da atıldı. Türkiye'nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) Aliğa'daki Etki Liman İşletmeleri'ne ait yüzer iskele sahasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle hizmete girdi. Terminalin kurdelesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak beraber kesti.  LNG depolama ve gazlaştırma tesisi Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin ortaklık yapısında, devlet ihalelerine ambargo koyan kamuoyunun yakından tanıdığı isimler yer alıyor. Şirketin yüzde 50'si Kalyon, yüzde 30'u Kolin ve yüzde 20'si ise Önal Kardeşlerin mülkiyetinde bulunuyor. Etki Liman İşletmeleri sahasında hizmete giren FSRU Neptune yüzer santralinin yıllık kapasitesi 5 milyar 300 milyon ton olması planlanıyor. Santral Türkiye’nin enerji arz güvenliğine günlük 20 milyon metreküpün üstünde katkı sağlayacak. Yüzer santral sayesinde, Türkiye’nin günlük sisteme verilebilen arz kapasitesinde önemli artış yaşanacak.

İKİNCİ ÖZEL FSRU TESİSİ YALOVA'YA KURULUYOR

MAKS Proje Geliştirme Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, (MAKS ENERJİ) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na FSRU lisansı için başvuruda bulundu. MAKS Proje Geliştirme Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Mehmet Koç üsleniyor. Türk denizcilik sektörünün yakından tanıdığı bir isim olan Mehmet Koç, İstanbul Lines firmasının eski İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapmış, Negmar Denizcilik Şirketi'nin de yüzde 20 ortağı olarak öne çıkmıştı. Marmara kıyılarında, ulusal gaz iletim şebekesine yılda 6 milyar metreküplük doğalgaz basma kapasitesine sahip bir yüzer doğalgaz terminali kurulması için EPDK'ya başvuran Maks Enerji İzmit Körfezi’nin güney kıyılarında kurulacak tesisin, Osmangazi Köprüsü’nün Yalova tarafındaki ayağına çok yakın bir noktada, Tavşanlı beldesi sınırları içinde yer alacak.

ÇED RAPORU ALINMIŞ

Tesislerin kurulacağı arazi, lisans başvurusunu yapan Maks Enerji tarafından uzun süreli kiralandı. Daha önce tersane yatırımı olarak belirlenen araziye daha fizibıl olacağı düşünülerek FSRU tesisi kurulmasına karar verildi. Arazinin ÇED Raporu alınmış durumda. LNG gemileriyle getirilecek sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), tesislerde yeniden gazlaştırılarak yaklaşık 200-250 metre mesafedeki BOTAŞ’ın işlettiği ulusal doğalgaz iletim hattına verilecek. BOTAŞ’ın, bölgeden geçen 2x24 inçlik boru hattı bulunuyor. Tesislerin yıllık gazlaştırma ve şebekeye gaz basma kapasitesi 6 milyar metreküp olarak planlandı. Bu rakamın, günlük 17 milyon metreküplük ilave bir gaz giriş imkanı anlamına geldiği hesaplanıyor.

ÜRETİMİN YÜZDE 66'SI BOTAŞ'A VERİLECEK

Maks Enerji’nin kuracağı FSRU tesislerinin kapasitesinin 4 milyar metreküplük kısmının doğrudan BOTAŞ tarafından kullanılması bekleniyor. Yatırımcı firma, kalan 2 milyar metreküplük kısmı ise diğer piyasa oyuncularının hizmetine tahsis edecek. Maks Enerji’nin Yalova Tavşanlı beldesine kuracağı yüzer LNG terminalinin toplam büyüklüğü 550-600 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Bunun 250-300 milyon dolarlık kısmını yüzer terminal bedeli, 100 milyon dolara yakın kısmını kurulum maliyeti, kalan kısmını arsa bedeli oluşturuyor. Zaten tersane arazisi olarak elinde bulunan taşınmaza bir ödeme yapmayacak olması, yatırımcı firmanın en önemli avantajlarından biri olarak gösteriliyor.

ÜÇÜNCÜ FSRU PROJESİNE KOÇ GRUBU TALİP

Öte yandan Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren ADG Enerji, doğalgaz arz güvenliğinde kritik rol oynaması beklenen yüzen LNG depolama ve tekrar gazlaştırma tesisi (FSRU) kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na lisans başvurusunda bulundu. EPDK tarafından verilecek iki lisans, sisteme günlük 31 milyon metreküp doğalgaz sağlayacak. İzmir ve Yalova'da kurulacak tesislerin, kış döneminde artan doğalgaz ihtiyacının karşılanmasında ve Türkiye'nin doğalgaz ticaret merkezi olmasında önemli rol oynayacak. Bu kapsamda, Koç Holding bünyesindeki ADG Enerji, İzmir'de kurulacak ve sisteme günlük 14 milyon metreküp doğalgaz tedarik edecek FSRU tesisi için EPDK'ya başvuruda bulundu. Önümüzdeki yıl devreye girmesi planlanan tesis, sisteme yıllık 5 milyar metreküp doğalgaz sağlayacak ve 170 bin metreküp de sıvılaştırılmış doğalgaz depolayacak. (Deniz Haber Ajansı)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme
Grimaldı Group Logitrans Fuarı’nda Yerini Aldı