Yarı otomobil yarı robot geliştirdiler

 7 metre yükselen 2 ton ağırlığındaki 2 kişilik bu aracın tekerlek yerine görev alacak 6 ayağı 18 hidrolik bağlantı noktasından kontrol edilecek.Dünyanın...

 

7 metre yükselen 2 ton ağırlığındaki 2 kişilik bu aracın tekerlek yerine görev alacak 6 ayağı 18 hidrolik bağlantı noktasından kontrol edilecek.

Dünyanın en büyük metropollerinde her geçen gün artan trafik problemine karşı, birbirinden uçuk fikirler ortaya atılırken, Amerika’da bilim adamları yepyeni bir projeyle dikkat çekti. Trafik sıkıştığında, hemen hemen herkesin aklına gelen, “Ya uçsak ya da üstlerinden geçsek’ fikrinden yola çıkan bilimadamları altı ayaklı bir robot araç geliştirdi. Amerika’da ‘Artisan’s Asylum’ isimli özel bir robot teknolojileri stüdyosunda geliştirilen bu altı ayaklı böcek görünümlü araca ‘Stompy’ ismi verildi.

Robot mühendisi 3 bilimadamı ve bunların öğrencileri tarafından geliştirilen bu araç, 135 beygir gücünde ve propan yakıtla çalışıyor. Hidrolik motorla hareket eden ‘Stompy’ otomotiv dünyasında yeni bir dönemi başlatmaya hazırlanıyor. Lastik yerine 6 hidrolik ayakla hareket eden bu araçta 2 yolcu yer alabiliyor.

7 metre yükseliyor

Henüz gerçek boyutlarda bir prototipi bulunmayan araç 7 metre yükselirken, 16.4 metre karelik bacak açıklığı ve 2 tona yakın ağırlığı bulunuyor. Rahatlıkla trafikte bir aracın üstünden geçip gidebilen bu böcek şeklindeki araç, yolun iki şeridini kaplıyor. Robot teknolojileri ve mühendisliği konusunda önemli çalışmalara sahip Gui Cavalcanti, Dan Cody ve James Whong tarafından geliştirilen ve büyük beğeni toplayan bu robot aracın prototipi yapıldıktan sonra üretimi için düğmeye basılacak.

Bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi bir izlenim veren aracın bacaklarında yer alan 18 hidrolik bağlantı noktası Linux tabanlı açık kaynaklı bir yazılım yardımı ile kontrol ediliyor. Artisan’s Asylum mühendisleri bu yazılımın yaptığı işi aynı anda altı tane ekskavatörü idare etmeye benzeterek bu sayede aracın her türlü eğimde dengesini koruyabildiği belirtiyorlar.

Joystik ile kontrol

TIPKI farklı sürüş stili gibi yollarda gördüğümüz araçlara göre farklı bir kontrol mekanizmasına sahip olan robot araçta birçok denemenin ardından 2 joystikli kontrol sisteminin yer almasına karar verilmiş. Bu kontrol mekanizmasında joystiklerden bir tanesi aracın ileri ve geriye doğru yaptığı hareketleri kontrol ederken diğer joyistik de kabinin kendi etrafındaki bağımsız hareketini yönlendiriyor.

Emre ÖZPEYNİRCİ-HÜRRİYET

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı