Trafik denetimlerinde kesilen cezalar ve araç sahiplerinin borcuna karşılık haczedilen otomobillerle dolup taşan yediemin otoparkları, içerisinde barındırdığı LPG tanklı araçlar nedeniyle yüksek risk oluşturuyor. Otoparktaki yer sıkıntısı nedeniyle üst üste konularak çürümeye terk edilen araçlar, patlamaya hazır bomba gibi tehlike arz ediyor.
Otoparkta bulunan her 10 araçtan 8'inde bulunan otogaz yakıt tankı bulunuyor. Araçların yüksek para cezaları nedeniyle sahipleri tarafından geri alınmadığını anlatan otopark yetkilisi Emre Bayır, otoparkta 15 yıllık araçların bulunduğunu ve bu araçların birçoğunda LPG tankı takılı olduğunu söyledi. Bayır, bazı araç sahiplerinin "Aracım bağlandı. Devlet el koydu. İsterse satar, isterse kullanır." düşüncesiyle hareket ettiğini dile getirerek, sahip çıkılmayan bu araçların çevre halkı ve otopark için büyük bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Uzun süredir bekleyen bu araçların patlama riski taşıdığını ifade eden Bayır, konuyla ilgili yapılacak yasal bir düzenlemeyle hem araç, hem de otopark sahiplerinin, rahat bir nefes alacağını belirtti. Otoparkta her model ve yaşta aracın bulunduğunu aktaran Bayır şöyle konuştu: "Muayene ve sigortası gecikmiş otomobiller ile hacizli araçlar otoparkımıza getiriliyor. Genelde düşük modelli araçlar muayene ve sigorta evraklarının eksik olmasından, yüksek modelli araçlar ise araç sahiplerinin kredi borcu yüzünden veya bir başkası adına kefil olması nedeni ile haczediliyor. Otoparkımızda yaklaşık bin otomobil, bin 500 civarı motosiklet mevcut. Burada en büyük sıkıntımız araçların uzun süre otoparkta beklemesi. Bunu devlet yasal bir düzenlemeyle bir an önce satışa çıkartsa, ihtiyaç sahibi ihaleye girip arabayı alır. Arabalar burada çürümekten kurtulur. Devletin kasasına da para girer."
Makine Mühendisleri: yakıt tankları mutlaka kontrol edilmeli
Konuyla ilgili bilgi veren makine mühendisleri, yediemin otoparkında bekleyen araçların kontrol edilmesi gerektiğini dile getiriyor. LPG araç dönüşümünde kullanılan yakıt tanklarının imal tarihi itibarıyla kullanım ömrünün 10 yıl olduğunu ifade eden Makine Mühendisleri Odası Kahramanmaraş üyesi makine mühendisi Adil Topalak, yasal kullanım ömrünü tamamlayan tankların değiştirilmediği takdirde birçok insanın hayatını tehlikeye sokabileceği uyarısında bulundu.
Yediemin otoparkındaki araçların yüksek risk taşıdığına dikkat çeken Topalak şöyle konuştu: "LPG tanklarının ömrü kanunen 10 yıldır. Araçların üretim tarihi ne olursa olsun önemli olan LPG tankının imal yılıdır. Yediemin otoparklarında bekleyen yüzlerce LPG'li araç var. Bu araçların yediemine giriş tarihi çok önem arz etmiyor. Burada dikkate alınması gereken konu LPG tankının imal tarihidir. Bu nedenle otoparkta bekletilen otomobillerin LPG tanklarının imal tarihi kontrol edilerek 10. yılını dolduran tankların değiştirilmesi gerekiyor."
Yakıt tankının içerisindeki LPG gazının kaçak olmadığı sürece kaybolmayacağını aktaran Topalak, "Tank içerisindeki sıvı LPG gazı araçla birlikte uzun yıllar kendini muhafaza edebilir. Tankların cidar çapı 4 milimetre civarında. Pompalardan sürekli gaz dolumu yapıldığı için cidar kalınlığı basıncın etkisi ile zamanla aşınır. Yapılan testler sonucu LPG tanklarının 10. yıl sonunda cidar kalınlığının basınca dayanamayarak patlama riski oluşturduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle araç sahiplerinin kullanım ömrünü tamamlayan tankları değiştirmeleri hem kendi, hem de çevre güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.