TIRSAN Lojistik, sessiz sedasız büyüyen şirketlerden biri. 2002 yılında, eğitimini tamamladığı Almanya’dan döndükten sonra ne Ulustrans’ın başındaki annesinin, ne de TIRSAN Holding’in sahibi dayısının kanatları altına girmek istemeyen Altuğ Hacıalioğlu, dayısı Çetin Nuhoğlu’na verdiği sözü tutmanın haklı gururunu yaşıyor. 10 yıl önce “ya uçurursun, ya da bitersin” diyen Nuhoğlu’nun yüzde 50 ortaklıkla destek olduğu yapı, şimdilerde 175 milyon TL ciro beklentisi olan bir firmaya dönüşmüş durumda.
TLS Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Hacıalioğlu, firmanın 10 yıllık sürecini sektör basınıyla paylaştı.
TIRSAN Lojistik’in ilk faaliyetlerinin antrepo hizmetleri olduğunu ifade eden Hacıalioğlu, “Yurtiçi dağıtım faaliyetlerini sürdürdük. Sert bir sektör olduğunu ama büyüme potansiyelinin de olduğunu biliyorduk. Burada en önemli faktörün de kaliteyi koruyarak hizmeti müşterinin ayağına götürmek olduğunu bilerek hareket ettik. Şimdi ise sadece kontrat lojistiği hizmeti veriyoruz. Belli başlı müşterilerin sürecini analiz edip, iyileştirme projeleriyle birlikte ilk noktadan son noktaya ulaştırıyoruz. Cironun yüzde 50’si perakendeden geliyor. Günde yaklaşık 1.000 araç yüklüyoruz. Özmal yatırımı yapmadık. Piyasadaki yatırımcıları uzun vadeli yatırımlara sevk etme yöntemini kullandık. 500 araç bizimle çalışıyor. Soda ve maden taşıma işlerimiz var. İlk yıl ciromuz 500 bin dolardı. 9 yıl sonra bu seviyede yol alabilen bir başka lojistik firması yok diyebiliriz. Şirketin kuruluşundan bu yana ben vardım ve hiç müşteri kaybetmeden sürekli büyüdük” diye konuştu.
Enerji lojistiğinde büyüyorlar
2010 yılını 130 milyon lirayla kapadıklarını söyleyen Altuğ Hacıalioğlu, 2011 yılından ise 170-175 milyon TL civarında bir ciro bekliyor. Yaklaşık 80 bin metrekare bir depolama alanına sahip olan TLS Lojistik, 2011 yılı sonunda bu alanı 110 bin metrekare kapalı alana çıkarma arzusunda. Firma bünyesinde 750 kişi istihdam ediliyor. Türkiye genelinde 11 bölge müdürlüğü ve 37 faaliyet noktası bulunuyor.
2010 yılında enerji lojistiğine girmeye karar verdiklerini belirten Hacıalioğlu, şöyle devam etti: “Geçen yıl Aygaz ile başladık, şu an Aygaz’daki LNG’nin büyük bir kısmını biz dağıtıyoruz. 2011 nisan itibariyle portföyümüze Shell’i de ekledik. Enerji faaliyetlerinde çalışan 40 aracımız oldu. Bunu 100 araca çıkarma isteğimiz var Yaklaşık 100 araçlık bir özmal filomuz bulunuyor . Özel projelerle ilgili araç yatırımı yapıyoruz. 40 araç daha alacağız.Ama araç satın almaktan çok, kontrata ve projeye göre kiralama yöntemini daha rantabl buluyoruz. Dağıtım ciromuz yüzde 88, depolama yüzde 12. Biz, bu oranları yüzde 20 depolama, yüzde 80 taşımaya çıkarmak istiyoruz. ”
Yurtdışında da TLS Global ile olacaklar
TLS Lojistiği ‘büyük çoğunlukla kontrat lojistiği yapan bir firma’ olarak tanımlayan Altuğ Hacıalioğlu, 2010 yılında kurdukları TLS Global ile ilgili de şunları söyledi: “2010 yılında TLS Global’i kurduk. Temel amacımız, ‘uluslararası boyutta ne yapabiliriz’in yanıtını bulmaktı. Çin’de iki ofis açtık. Hong Kong’u açıyoruz. Abu Dhabi, Los Angeles, New York gündemde. Temel hedefimiz uluslararası bir yapı kurmak. Ülkelerin kendi aralarında yaptığı ticaretten de pay almak istiyoruz. ITT adında dünyanın en büyük kimyasal konteyner operatörlerinden birinin acentesi olduk. Tüm Ortadoğu’da tek yetkili acente konumundayız. Trenle ilgili eylülde açıklayacağımız projelerimiz olacak.”
“Taşın altında başım olsun istedim”
Altuğ Hacıalioğlu, lojistikle yoğrulmuş bir aileden geliyor. Anne, Ulustrans’ın başında, dayı Çetin Nuhoğlu da TIRSAN Holding’in. Okulu bitirir bitirmez, doğal olarak iş imkanları ardına kadar açıkmış kendisine. “Ama, ben taşın altında başım olsun istedim” diyen Hacıalioğlu, kuruluş öyküsünü de şu sözlerle aktardı: “Dayım ile yüzde 50, yüzde 50 ortaklıkla TIRSAN Lojistik’i kurduk. Ama bana daha ilk günden ’10 yıl içinde ya uçurursun, ya bitersin benim sana çok bir katkım olmaz’ dedi. 10. yıl sonunda Tırsan Lojistik’i iyi bir noktaya getirdiğimizi görünce yapıyı ayırdık. Çetin Bey bana çok güvendi, şirkette kurucu ortaktım. Biz de onu hiç utandırmadık, bayrağı yere düşürecek hiçbir hamlemiz olmadı. Biraz kapalı bir kutuyduk. Şu andaki ortaklık yapımız yüzde 75 bende, yüzde 25 kardeşimde şeklinde oluştu. Çetin Bey’in daha önce hissesi vardı ama şimdi yok.”
Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR