Türkiye'de marinalarda (yat limanı) doluluk oranlarının 15 yılda yüzde 179'a ulaştığı, bu nedenle yeni marinalara ihtiyaç duyulduğu bildirildi.
Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şube Müdürü Cüneyt Koşu, Türkiye'de 2006 yılı rakamlarına göre marinalarda doluluk oranlarının yüzde 92'ye ulaştığını söyledi. Özel ve kamu tarafından işletilen marinaların artık ihtiyaca cevap veremediğini belirten Koşu, son 15 yılda marinalardaki doluluk oranının yüzde 179'a çıktığına dikkat çekti.
Marinalarda Türk bayraklı yatların sayısının her yıl arttığını, bunun da Türk denizcilik sektörü açısından olumlu olduğunu dile getiren Koşu, yabancı bayraklı yat bağlama kapasitesinin de aşılarak, yüzde 179 doluluk oranına ulaşıldığını kaydetti. Koşu, şöyle devam etti.
"Türk marina işletmeciliği hızlı şekilde gelişiyor. Denizlerde Türk yatları artıyor. Son 15 yılda Türk marina işletmeciliği yabancı bayraklı yatlarda yüzde 179 doluluk oranına ulaştı.
Son dönemlerde ticari yat sayısındaki artış yüzde 80 olarak gerçekleşti. Akdeniz çanağında on binlerce yat dolaşıyor. Akdeniz'de dolaşan yatların uğrak yeri son yıllarda Türk marinaları olmaya başladı. Akdeniz çanağındaki yatları ülkemiz marinalarına çekmemiz gerekiyor. Şu haliyle marinalarımız artık yetersiz geliyor. Yeni marinalara ihtiyaç var."
Yeni marina ihtiyacı
DTO Antalya Şube Müdürü Koşu, Antalya merkezde bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Kaleiçi Yat Limanı ile Çelebi Yat Limanı kapasitelerinin yetersiz duruma geldiğini bildirdi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5 Binlik İmar Planı'nda onaylanan Lara Yat Limanı projesinin bir an önce hayata geçirilmesini isteyen Koşu, "Antalya'da yat sayısı her yıl artıyor. 1992 yılından bu yana, yat sayısındaki bu artışa rağmen bir bağlama yeri yok. Bu nedenle 800 yat bağlama kapasitesine sahip olacak Lara Marinası inşaatı projesi hayata geçirilmeli" dedi.
Marina yatırımlarında Ege ve Marmara bölgelerinin çok hızlı gelişme göstermesine rağmen, Antalya'nın bu konuda sessiz kaldığına dikkat çeken Koşu, hava alanına yakın olması nedeniyle Lara Marina projesinin gerçekleşmesi halinde yabancı yatların büyük ilgisini çekeceğini, bu nedenle projenin denizcilik sektörü açısından çok önemli olduğunu bildirdi.
Finike, Alanya ve Gazipaşa yat limanları ihalesinin yapılmasına rağmen yer teslimi yapıldığını anlatan Koşu, Alanya ve Kaş marinalarının 2008, Gazipaşa marinasının da 2010 yılından önce faaliyete geçmesinin mümkün görünmediğini sözlerine ekledi.
LOJİPORT