Yeni motorla ilk uçuşlar başlıyor

Bayar, Abu Dabi'de düzenlenen 9. IDEX Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını...

Bayar, Abu Dabi'de düzenlenen 9. IDEX Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

İnsansız hava aracı Heron'ların kabul testlerine ilişkin bir soru üzerine Müsteşar Bayar, test prosedürlerinin tamamlandığını, heyetlerin oluşturulduğunu, tamamlanması gereken bir takım eğitimlerin tamamlandığını, bugünlerde kabul testlerine başlanacağını söyledi.

Bunun ne kadar süreceği sorusuna Bayar, kış ortamında uçuş imkanlarının da etkili olduğunu, ancak birkaç hafta içinde bitmesini bekledikleri yanıtını verdi.

''Bazı sorunlar vardı, Aselsan'ın kamerası ağır gelmişti, bu sorun çözüldü mü?'' sorusu üzerine Bayar, şöyle konuştu:

''Ağır gelme diye bir şey yok. Kameranın kaç kilo olduğu belli. Bu sözleşmeler imzalandığında bunlar belli. Uçağın kapasitesi belli. Uçağın motorunda bir güçlendirme gerekiyor. Bu, bugün ortaya çıkan bir durum değil. Sözleşme imzaladığımız gün zaten sözleşme altına alınmış bir husus. Bu güçlendirme yapılıyor şu anda. O da nisan ayı gibi tamamlanacak. Heron motorunda bir güçlendirme yapılıyor. O tamamlandığı zaman gerekli irtifa şartını da sağlayacak.''

ATAK PROJESİ

Murad Bayar, Atak helikopteri projesi ile ilgili bir başka soru üzerine, Atak programının planlandığı şekilde yürütüldüğünü, iyi bir başlangıç yaptıklarını, bu yıl sonuna doğru yeni motorla ilk uçuşların yapılmaya başlanacağını kaydetti.

Motorla ilgili bir soru üzerine Bayar, helikopterde Rolls Royce-Honeywell ortaklığı olan bir konsorsiyumun motoru olduğunu söyledi. Bunun daha önce Amerikan Comanche helikopterinin motoru olan motor olduğunu anlatan Bayar, o motorla bu sene sonunda modifiye edilmiş ilk helikopterin test uçuşlarına başlanacağını belirtti.

''Prototip bu yıl sonunda uçacak diyebiliyor musunuz?'' sorusuna ise Bayar, ''Gövde yeni motorla ilk uçuşunu yapacak. Birkaç prototip var programda. Yeni motorla uçuş yapılacak, sonra aviyonik sistem entegre edilerek, uçuş testleri devam edecek. Silah sistemleri entegre edilecek, birkaç aşamadan geçecek program. Sonuçta toplam 5 senelik geliştirme dönemine geçilecek. Aşama aşama gelişen bir program olacak. Şu anda programın bütün parçaları programa uygun gidiyor'' yanıtını verdi.

''HEDEF BÜTÜN HAKLARI TÜRKİYE'YE AİT OLAN TANK''

Milli tank projesine ilişkin soru üzerine Bayar, sözleşmelerin imzalandığını, 15 Ocak itibariyle tank geliştirme programının başladığını, orada da oldukça büyük entegre bir proje yürüttüklerini kaydetti.

Bayar, ''Tank platformu Otokar'da, atış kontrol sistemi Aselsan'da, silah sistemi MKE'de, zırhı Roketsan'da geliştiriliyor. Geçen hafta programın başlangıç noktası yapıldı'' dedi.

''Düşünülen bir model var mı?'' sorusu üzerine Bayar, bunun yeni bir tank geliştirme programı olduğunu, modelin çalışma sonunda çıkacağını, önce silahlı kuvvetlerin ihtiyaçlarının irdeleneceğini, detaylandırılacağını, daha sonra bir ön tasarım yapılacağını, ön tasarım onaylandıktan sonra tank geliştirme programının devam edeceğini söyledi.

Bu konuda Kore'den teknik destek aldıklarını belirten Bayar, bu teknik destekle birlikte yeni bir tank geliştirilmiş olacağını belirtti.

Bayar, ''Bu projedeki temel hedef bütün hakları Türkiye'ye ait olan, kendine özgü bir tankın ortaya çıkması'' dedi.

Murad Bayar, bunun da uzun soluklu bir program olacağını, ancak 3'üncü yıldan itibaren birtakım prototip testleri görmeye başlayacaklarını sözlerine ekledi.

IDEX FUARI

IDEX fuarını da değerlendiren Bayar, bu fuarın önemli kabul ettikleri bölgelerden birinde yapıldığını, yılda 2-3 fuara ulusal katılım sağlamaya çalıştıklarını, bunlardan birinin de Körfez bölgesindeki IDEX olduğunu söyledi. IDEX'e üçüncü kez milli katılım sağlandığını kaydeden Bayar, ''Burasını Türk savunma sanayi için önemli pazarlardan biri olarak belirlemiş durumdayız'' dedi.

Bu fuar konusunda tecrübelerinin arttığını dile getiren Bayar, ''Artık burada genel bir tanıtımın ötesinde çok somut konuları konuşmak için bulunuyoruz. Nitekim bunun sonucu olarak bu fuar sırasında iki şirketimizin önemli sözleşmeleri imzalandı. Biri Yonca tersanesinin 34 sahil güvenlik teknesi imalatına dönük anlaşması. Teknelerin 12 tanesi Türkiye'de imal edilecek, 22 tanesi teknoloji transferi ile burada imal edilecek. Roketsan'ın da burada bir grupla roket sistemleri üzerine ortaklık anlaşması imzalandı. Diğer şirketlerimizin çok sayıda projesi devam ediyor'' diye konuştu.

Bayar, Türkiye'de önceliklerinin savunma sanayi yeteneklerini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları için bir noktaya getirmek olduğunu kaydetti. Murad Bayar, bir ürünün özellikle silahlı kuvvetler envanterine girdiği, orada kullanım bulduğu ve silahlı kuvvetlerin kullanım tecrübesinin ürüne yansımaya başladığında, bu ürünün uluslararası düzeyde rekabet edebilen bir ürün haline dönüştüğünü anlattı.

Sahil güvenlik tekneleri anlaşmasının bunun güzel bir örneği olduğunu belirten Bayar, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın yıllardır kullandığı bu teknelerin, Somali'de görev yapması sayesinde uluslararası boyutta pazara çıkabildiğini anlattı.

''TÜRK YAPIMI TEKNELER EN İYİLER ARASINDA''

Söz konusu tekneler kullanıma girdiğinde Körfez'deki bütün ülkelerin bir şekilde ilgisini çekeceğine inandığını anlatan Bayar, ''Bölgenin hem buradaki ihtiyaçları, hem de Somali tarafındaki korsanlıkla ilgili ortaya çıkan ihtiyaçlar dolayısıyla bu tür tekneler dünya pazarında önemli bir pay bulacak. Türk yapımı tekneler de bizim kanaatimizce dünyanın en iyi ürünleri arasında'' dedi.

Fuar dolayısıyla Birleşik Arap Emirlikleri üst düzey yetkilileri ve kuvvet komutanları ile çeşitli görüşmeler yaptıklarını kaydeden Müsteşar Bayar, fuarın kendileri için başarılı olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin savunma fuarı IDEF'e de değinen Murad Bayar, IDEF'in bu yıl ilk kez İstanbul'da gerçekleştirileceğini hatırlattı. IDEF'e çok yoğun bir katılım beklediklerini ifade eden Bayar, bugüne kadar 20'nin üzerinde savunma bakanının fuara geleceğini teyit ettiğini, rekor bir katılım olabileceğini söyledi.

Bayar, ''Savunma sanayinin geldiği noktayı IDEF'te güzel bir etkinlikle dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz'' dedi.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede