Takvim gazetesinin iddiasına göre, Yalova'daki bu 'sudan ucuz' arazilere en büyük ilgiyi bürokratların yanı sıra kamu çalışanları gösteriyor. Bölgeyi ve köylüleri iyi tanıyan bürokrat ve kamu çalışanlarının, arazileri kendi adlarına ya da yakınlarının adlarına aldıkları ve bu alımların yıllar öncesinden başladığı ifade ediliyor. Hukuki olarak herkesin arazi almasında bir sakınca bulunmuyor. Ancak özellikle bu kişilerin arazilere ilgi duyması, etik bulunmuyor. Olaya tepki gösteren vatandaşlar ise bu yaşananları "Kendin pişir kendin ye" şeklinde yorumluyor.
BÜROKRATIN 'TEPE'Sİ...
Şok iddialar arasında, bir bürokratın güzergahın geçeceği köylerden birinde bir tepeyi satın aldığı da bulunuyor. Söz konusu arazinin, tam olarak yerinin tespit edilemediği ama bu satın alımın Yalova'daki bütün emlakçılar tarafından bilindiği de konuşuluyor.
BEDELLER BELİRLENECEK
Yol projesi tamamlandığında, İzmit'in Dilovası ile Yalova Hersek Burnu arasında bir asma köprü yapılacak. Köprünün devamında ise otoyollar ile bağlantı İznik üzerinden Bursa'ya kadar ulaşacak. Plana göre, 422 kilometreyi bulması beklenen otoyol projesi ile İstanbul-İzmir arası 4 saate düşürülecek. Özellikle Körfez trafiğini rahatlatacak olan bu büyük yatırım, bölgeyi de canlandıracak. Bu yolların geçeceği güzergahtaki araziler, yol ve viyadük yapımı için devlet tarafından kamulaştırılacak. Bugün sudan ucuza satın alınan araziler, o zaman çok büyük paralarla devlete geri satılacak.
'Kendi adıma arazi almadım'
Takvim gazetesinin dünkü haberi ilgili bir açıklama yapan Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost, müdürlük çalışanlarının aldıkları arazilerin yasal yollarla satın alındığını belirterek şunları söyledi: Yazınızda değinildiği üzere, şahsım adına söz konusu mevkide bir arsa almadığım gibi, adıma düzenlenmiş bir tapu kaydı da yoktur. Ayrıca, haberinizde adı geçen diğer kişilerin de yasal yollarla sahiplendikleri ve her isteyenin alabileceği taşınmazların etik olmayan yollarla yapılmış bir edinim şekilde algılanması da doğru değildir.
6 milyar dolar maliyet
Proje hayata geçirileceği zaman ihaleye çıkılacak ve 'yap-işlet-devret' modeline göre inşa edilecek. Daha önce 2 defa iptal edilen köprü ve yol yapım projesi ihalesi, yaklaşık 6 milyar dolara mal olacak. İhaleye ABD ve Avrupa ülkelerinin yanı sıra çok sayıda Uzakdoğulu firmanın da katılması bekleniyor. Söz konusu maliyetin önemli bölümü, yolun geçeceği güzergahtaki istimlak bedellerine gidecek. Planlara göre, köprünün 2011 yılında tamamlanması düşünülüyor.
Faruk ERDEM - TAKVİM