Şişecam Topluluğu, “temassız dış ticaret” hedefi doğrultusunda hem üretim hem de ihracat yapan şirketlere özgü olan, üretimde kullanılan ithal girdilerin “yerinde gümrükleme” uygulamasına geçti.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, üretim kapasitesi açısından dünyada cam ev eşyasında en büyük üç, cam ambalaj ve düzcamda ise en büyük beş üretici arasında yer aldıklarına dikkat çekti. Topluluk olarak dünyanın en büyük sekizinci soda üreticisi olmasının yanı sıra krom kimyasallarında dünya lideri olduklarını belirten Kırman, bugün dört kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri, 150 ülkeye ulaşan satışları ve 22 bin çalışan ile Türkiye’yi küresel arenada temsil eden bir dünya markası olduklarını söyledi.
"Bu doğrultuda, dış ticaretin daha hızlı, daha güvenli ve daha sağlıklı bir ortamda gerçekleştirilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından yeni yapısıyla devreye alınan yerinde gümrükleme uygulamasını ülkemizde ilk kez hayata geçirmekten memnuniyet duyuyoruz. Yerinde gümrükleme yetkilendirmesi sayesinde üretimde kullanacağımız ara mallar, ülkemize geldikten sonra doğrudan tesislerimize ulaşacak ve gümrükleme işlemleri tesislerimizde gerçekleştirilecek. Böylece 150 ülkeye 800 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştiren Topluluğumuz, üretim için gerek duyduğu ara malları daha kolay ve daha hızlı temin edebilecek. Her şeyden önemlisi de tüm gümrükleme işlemlerini belge ve insan teması olmadan üretim tesislerimizde güvenli ve sağlıklı bir şekilde tamamlayabileceğiz.”
Yeni sistemin ilk uygulaması Şişecam Topluluğu’nun Bursa Yenişehir’deki cam ambalaj üretim tesisinde gerçekleştirildi. Uygulamanın danışmanlık hizmetini Kızılkaya Gümrük Müşavirliği verdi. 40 yıldır faaliyet gösteren Kızılkaya Gümrük Müşavirliği, Türkiye’nin 7 farklı şehrinde ihracat ve ithalat yapan firmalara gümrük müşavirliği ve dış ticaret danışmanlığı hizmetleri sunuyor.
Kızılkaya Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Alihan Kızılkaya süreç ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Bu uygulama gümrük camiası için bir devrim niteliğinde. Türkiye’de üretip ihraç etmek üzere yurtdışından ithalat yapan firmalarımızın lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, eşyanın hızla üretime sokulması, işlem sürelerinin kısalması, depolama maliyetlerinin azalması gibi pek çok fayda içeren yerinde gümrükleme sistemi, devletin ihracatçı firmalara olan güveninin de somut bir göstergesi.”
LOJİPORT