Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Patent ve Marka Kurumu'nda (TÜRKPATENT) düzenlenen iftarda basın mensuplarıyla bir araya geldi.
İftar sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Varank, yerli otomobilde gelinen sürece ilişkin bilgi verdi.
Varank, bunu sadece bir otomobil projesi olarak görmediklerini vurgulayarak, "Türkiye’nin Otomobili Projesi’ni bir teknoloji projesi olarak, otomotiv sanayimizi dönüştürecek, güçlü ülkelerle rekabetçi hale getirecek bir proje olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Yerli otomobilde tamamen elektrikli ve rakipleriyle yarışacak bir proje ortaya konulacağını aktaran Varank, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş ve ekibinin özverili bir çalışma yürüttüğünü dile getirdi.
Varank, projeye yönelik çalışmaların planlanan süre içerisinde ilerlediğini belirterek, "2019’un sonunda bir prototip göreceğiz, buna hep birlikte şahitlik edeceğiz. 2022 yılında da muhtemelen ikinci yarısında inşallah araçlar satışa çıkmış olacak. Yollarımızda Türkiye’nin otomobilini görmüş olacağız." diye konuştu.
Proje ekibinin bir marka ortaya çıkarmak için çalıştığını vurgulayan Varank, ekibin bu çerçevede 15 yıllık bir plan ortaya koyduğunu, bu süreçte 5 model ve 3 facelift yapılmasının planlandığını anlattı.
Menzilde 500 kilometre hedefi
Varank, projenin Ar-Ge merkezini yakın zamanda ilan edebileceklerini belirterek, fabrikanın yerine ilişkin görüşmelerin de yapıldığını ifade etti.
Yerli otomobilde, tüm modelleriyle küresel pazarlarda rekabet edecek bir fiyat yakalanmak istendiğini aktaran Varank, otomobilin menziline ilişkin ise "500 kilometreyi yakalayacak bir araç üzerinde çalışıyorlar." dedi. Bakan Varank, otomobilin prototip çalışmalarına paralel marka kimliği ve isim çalışmalarına da başlandığının bilgisini verdi.
"Çalışmalarımız bitti, kamuoyuna ilanı kaldı"
Yerlileştirme Ürün Programı'na da değinen Varank, söz konusu programın amacının Türkiye'nin yüksek cari açık verdiği ürünlerin yerlileştirilmesi olduğunu söyledi.
Varank, ürün listesini oluştururken sadece ithalat ve ihracat rakamlarına bakmadıklarını, birçok faktörü göz önünde bulundurduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Orta yüksek ve yüksek teknolojiye de odaklanarak 300'ün üzerinde ürün ve ürün grubunun yerlileştirilmesiyle ilgili yeni bir teşvik programı dizayn ettik. Burada eğer ürünün Ar-Ge ihtiyacı varsa oradan başlayarak ürün geliştirilmesi, yatırımı, ticarileşmesi, bütün bu adımların tamamını teşvik etmek üzerine elimizdeki mevcut mekanizmaları dizayn ederek bir program hazırladık. Aslında bizim çalışmalarımız bitti, kamuoyuna ilan etmesi kaldı. Mevzuatla ilgili yapmamız gerekenler var. Makine sektörüyle başlamayı planlıyoruz. Pilot sektör makine olacak, daha sonra eylül, ekim ayına kadar diğer sektörlerdeki ürünleri ilan edeceğiz."
LOJİPORT