Yerli otoyu uçuracak ‘fiber kompozit’ teklifi 

1.5 yıldır otomotivde devrim yaratacak 'kompozit' üzerinde çalışan ve 6 ürünün patentini alan Borusan ArGe’nin genel müdürü Yıldırım’dan yerli otomobile teklif: Ürünlerin projede kullanılması fark yaratır. TÜBİTAK’la görüşeceğiz. 

Ayrıntıları netleşmeye başlayan ve CEO atama aşamasına gelinen ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesine Borusan da destek vermek istiyor. Sanayide özellikle de otomotivde devrim yaratacak bir malzeme olarak görülen kompozite odaklanan Borusan ArGe, 1.5 yıldır çalıştığı ve patentini aldığı kritik 6 ürünün yerli otomobilde kullanılması için görüşmelere başlayacak. 

Rekabette fark yaratır

Bu karbon fiber kompozitlerin metalden 5 kat hafif olmasına rağmen araç güvenliğini katladığını anlatan Borusan ArGe Genel Müdürü Dr. Murat Yıldırım, “Yerli ve milli olmak her alanda çok önemli. Kompozitin yerli otomobilde olmasını istiyoruz. Projeye özellikle rekabette ciddi katkı sağlar, fark yaratır. Bu konuda TÜBİTAK’la görüşeceğiz, babayiğitlerle işbirliği yapabiliriz” dedi. Borusan ArGe, Paris’te 6-8 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen JEC World 2018’de kompozit malzemeden geliştirdiği 6 ürününü tanıttı. 

2 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Bu kapsamda sohbet ettiğimiz Yıldırım, “Borusan ArGe, Kasım 2015’te kuruldu. Küresel oyuncu olma hedefiyle yola çıktık. Endüstri 4.0 ve dijitalleşme harıl harıl çalıştığımız alanlar” dedi. Artık malzemede de bir devrim yaşandığını vurgulayan Yıldırım, “Daha az yakıt ve daha az karbondioksit salınımı için her şey hafiflemek zorunda" ifadelerini kullandı. Kompozitin dünyada otomotivde 2 milyar dolarlık bir pazara ulaştığını belirten Yıldırım'a göre, bu büyüklüğün 2022’de 4.3 milyar dolara, 2030’da 40 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. 

2 lüks markayla işbirliği yapacak

Fuarda büyük ilgi gördüklerini anlatan Yıldırım, “Bu kapsamda iki lüks otomotiv markasıyla görüşmelerimizi ilerlettik ve işbirliği kararı aldık. Avrupalı firmalar ilgi gösteriyor. Otomotiv firmaları hafifleyerek, karbondioksit salınımını azaltmak zorundalar. Bu nedenle metali kompozitle değiştirmek zorundasınız. Bunun başka yolu yok” değerlendirmesinde bu-
lundu.

Yüksek güvenlik 

Kompozit mevcut ürünlere göre 5 kat daha hafif ve dayanımı iki kat daha fazla. Yıldırım, malzemenin güvenliğine ilişkin, “Çarpışma kutusu ürünü bir kaza anında yüzde 50 daha fazla koruma sağlayabiliyor” dedi. Patenti alınan 6 ürün ise şöyle: Denge çubuğu, B-sütunu, çarpışma kutusu, tampon demiri, şaft ve yaprak yay.

200 milyon $ yatırıma ulaşacak

Şu ana kadar 40 milyon dolar yatırım yaptıklarını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: “2021 sonuna kadar yatırımlarımız 200 milyon dolara çıkacak. Ciddi teşvikler var. 4 Ar-Ge merkezimiz bulunuyor, bu yıl 6’ya çıkacak. 240 Ar-Ge personelimiz var.” 

Milliyet

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor