Yerli uçak etüt aşamasında

2023'e yetiştirilmesi hedeflenen yerli uçak üretiminde etüt aşamasına gelindi. İç hatlar ve kısa mesafe uçuşları için tasarlanan uçak, maksimum 120...

2023'e yetiştirilmesi hedeflenen yerli uçak üretiminde etüt aşamasına gelindi. İç hatlar ve kısa mesafe uçuşları için tasarlanan uçak, maksimum 120 kişi taşıyacak

Türkiye'nin 2023 hedeflerinin en önemli parçalarından biri olan yerli uçak üretiminde etüt aşamasına gelindiği kaydedildi. SABAH, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu belirttiği projeyle ilgili detaylara ulaştı. Buna göre uçak üretimi için bir kamu şirketi kurulması planlar arasında. Yerli uçağın yolcu kapasitesinin ise 60 ila 120 arasında olması bekleniyor. 10 yılda uçak ve parçaları için yabancı şirketlere 18 milyar dolar ödeyen Türkiye, yerli üretimle birlikte bu rakamı eritecek.

HEDEF YURTİÇİ UÇUŞLAR

Maksimum 3 saat havada kalma kapasitesiyle tasarlanan yerli uçakta hedef, yurtiçi ve bölgesel uçuşlar. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, üretilecek uçağın Boeing ve Airbus kapasitesinde olmayacağını belirtiyor. Bakan Binali Yıldırım, dünyada büyük uçak piyasasının doygunluğa ulaştığını belirterek, küçük uçak üretme tercihini pazar dinamiklerinin verimliliğiyle bağdaştırdı.

KAMU ŞİRKETİ KURULABİLİR

Daha önce Bakanlar Kurulu'nda yerli uçak üretimiyle ilgili sunum yapan ve kuruldan onay alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye'nin 2023'e kadar bu uçağı üretmesi gerektiğini belirtti. Yerli uçak projesinin geliştirme çalışmaları bakanlık bünyesinde yürütülüyor. Projenin hayata geçirilmesi aşamasında bir kamu şirketi kurulması gerektiği yetkililere iletilmiş.

UKRAYNA VE BREZİLYA TAKİPTE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yerli uçakla ilgili çalışmaları yakından takip ediyor. Erdoğan, iki ay önce Türkiye'yi ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç ile birlikte Antonov-158 uçağını inceleyerek bilgi almıştı. Orta menzilli uçak sınıfında bulunan Antonov-158'in yanı sıra Brezilyalı Embraer şirketiyle temasa geçilmişti. 2010'da Brezilya'yı ziyaret eden Başbakan Erdoğan, bu şirketin fabrikasını da incelemişti. Türkiye, teknoloji transferi konusunda anlaşma sağlandığı takdirde bu ülkelerdeki uçak modellerini esas alarak kendi uçağını üretebilecek.

 LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!
SunExpress, 2025 Yılında Birleşik Krallık’ta Büyüyor
Hava taşımacılığı geliri 1 trilyon doları, yolcu sayısı da 5.2 milyarı aşacak