Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından 20 kurum ve kuruluştan 65 temsilcinin katılımıyla Yerli Uçak İçin Sertifikasyon Çalıştayı yapıldı.
Ulusal düzeyde ele alınması gereken havacılığa devlet desteğinin genişletilmesi gerektiğinin değerlendirildiği çalıştayda, çalışmaların koordine edilmesi ve gelecekteki yol haritasının belirlenmesi amacıyla uzmanlardan oluşan çalışma grubu/grupları oluşturulması kararı alındı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen ve 7 Aralık'ta gerçekleştirilen ''Yerli Uçak için Sertifikasyon Zamanı'' adlı çalıştayın sonuç bildirgesi yayımlandı.
Çalıştay, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü, TAI/TUSAŞ, THY Teknik AŞ, STM Mühendislik AŞ, Alp Havacılık, MSB Türkiye Askeri Havacılık Otoritesi, Kazan Havacılık Kümelenmesi, Türk Kabin İçi Sistemleri AŞ (TCI), Türk Uçak Koltuk Sanayi AŞ (TSI), TEI, Havelsan, ODTÜ, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, THK Uçak Fabrikası AŞ, Mikes, Bildes Group, TÜBİTAK-Uzay, CE EDLC Mühendislik, THK Üniversitesi'nden 65 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Hava aracı sertifikasyonu konusundaki hukuki düzenlemelerin ele alındığı çalıştayda, katılımcılara bilgilendirme yapılarak, ulusal ve uluslararası yükümlülükler üzerinde duruldu, sektörün başarılı uygulamaları temelinde değerlendirmeler yapıldı.
Son dönemde çeşitli kurum ve kuruluşların SHGM/EASA nezdinde sertifikalar aldığının müşahede edildiği çalıştayda, kazanılan deneyimler ışığında sürecin yaygınlaştırılması hedefi vurgulandı.
2023 hedefleri noktasında sertifikasyon kabiliyetinin kazanılması ihtiyacının belirlendiği çalıştayda, öncelikle bu alandaki mevcut envanterin belirlenmesi, dokümante edilmesi, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında bilgi paylaşımının asker-sivil koordinasyonunu da içerecek şekilde işbirliğinin önemi vurgulandı.
Sektörün hedef olarak, TC, STC ve diğer tasarım onayları ve ayrıca POA (Üretim Organizasyon Onayı), DOA (Tasarım Organizasyonu Onayı) ve ADOA (Alternatif Tasarım Organizasyonu Onayı) alanında yetki almak üzere teşvik edilmesi gereği üzerinde durulan çalıştayda, bu amaç kapsamında, mevcut alt yapının süreçlerin ve standartların oluşturulması, uzman, deneyimli personel eksiğinin giderilmesi, test-laboratuar imkanlarının iyileştirilmesi, devlet, üniversite ve sektör işbirliğinin sağlanarak, mevcut imkan ve kabiliyetler kullanılmak suretiyle, sertifikasyon kabiliyetinin kazanılması hususunda sinerji yaratılması konularının iyileştirilmesi gereği ortaya konuldu.
Ulusal düzeyde ele alınması gereken havacılığa devlet desteğinin sertifikasyon konularını da içerecek şekilde genişletilmesinin gerekli olduğu vurgulanan çalıştayda, çalışmaların koordine edilmesiyle gelecekteki yol haritasının belirlenerek, insan kaynakları yetkinliğini artırmak için eğitim dahil tüm ihtiyaçların belirlenmesi gerekli görüldü. İhtiyaçların giderilmesi konularında ilgili otoritelere yardımcı olmak üzere uzmanlardan oluşan çalışma grubu/grupları oluşturulması kararı alındı.
LOJİPORT