Yerli YHT 2018'de raylara inecek

Bakan Elvan, "Tamamıyla yerli, tamamıyla Türk ürünü olan yüksek hızlı milli trenimizi inşallah 2018 yılında raylara indireceğiz" dedi. Demiryollarının...

Bakan Elvan, "Tamamıyla yerli, tamamıyla Türk ürünü olan yüksek hızlı milli trenimizi inşallah 2018 yılında raylara indireceğiz" dedi.

Demiryollarının Cumhuriyet'in ilk yıllarıyla birlikte bugün altın çağını yaşadığını ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, iktidarı devraldıklarında 11 bin kilometre demiryolu ağının 9 bin 200 kilometresini baştan aşağı yenilediklerini söyledi. "150 yıldan beri Osmanlı zamanında yapılan demiryollarının Cumhuriyet döneminde yenilenmesi bile söz konusu olmamıştı. Bu demir yollarının tamamını yeniledik. Aşağı yukarı 2 bin kilometrelik bir kısım kaldı, buna yönelik de çalışmalarımız devam ediyor" diyen Elvan, şu bilgiyi verdi.

"Bizim dönemimizde bin 759 kilometrelik yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarını inşa ettik. Şu anda 2 bin 712 kilometrelik yüksek hızlı ve hızlı tren projesi çalışmalarımız devam ediyor. Bunları da inşallah önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde tamamlayacağız ve Türkiye'yi bir anlamda, bir ucundan bir ucuna demir ağlarla örmüş olacağız. Hedefimiz Kapıkule'den, Edirne'den ta Kars'a kadar hızlı ve yüksek hızlı tren ağıyla Türkiye'yi bir bütün olarak geçmek. Diğer taraftan Karadeniz'de Samsun'dan Akdeniz'e kadar yine hızlı tren hattıyla Karadeniz'i Akdeniz ile buluşturmak. Bir başka önemli projemiz ki biz bunu çok önemsiyoruz, o da hızlı tren ile yine Adana-Mersin güzergahından Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin-Habur'a kadar hızlı trenle ulaşmak. Ankara-Sivas, Bursa-Bilecik, Ankara-İzmir hatlarındaki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bir başka önemli projemiz ise Kars-Tiflis-Bakü projemiz. 2015 sonu itibarıyla inşallah Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesini tamamlamış olacağız ve böylece Londra'dan Pekin'e kadar kesintisiz bir şekilde İpek Demir Yolu bağlantısını sağlamış olacağız."

Elvan, demiryolu araç ve gereçlerinin, tren setlerinin Türkiye'de üretilmesine yönelik çok yoğun bir çalışma içerisinde olduklarına işaret ederek, "Demiryolu sektörüne yönelik Türkiye'de binin üzerinde firma var ve bu firmalarımız rayından en ince detayına, araç gerecine kadar şu anda Türkiye'de üretiliyor. Fakat, biz bununla da yetinmedik, 'Biz, kendi yüksek hızlı milli trenimizi imal edelim' dedik. Tamamıyla, tüm haklarıyla bize ait olsun istedik ve bu çerçevede çalışmalarımıza başladık. Şu an tasarım çalışmaları bitti, endüstriyel ve mühendislik çalışmalarının ihalesine 22 Ocak'ta çıkıyoruz. Tamamıyla yerli, tamamıyla Türk ürünü olan yüksek hızlı milli trenimizi inşallah 2018 yılında raylara indireceğiz" dedi.

Bir ay içerisinde 80 adet yüksek hızlı tren seti alacaklarını, alım şartlarında "Minimum yüzde 53 yerli üretim olacak. Mutlaka bir yerli ortak almak zorundasın. Bu üretimi Türkiye'de yapmak zorundasın" diyeceklerini belirten Elvan, 2015 yılında Gaziantep-Şanlıurfa, Sivas-Erzincan, Yerköy-Kayseri, Adana-Gaziantep, Mürşitpınar-Şanlıurfa demiryolu yapım ihalelerine ayrıca Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri demiryolu projelerimizin de uygulama projesine çıkacaklarını bildirdi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"