"Karayolları Taşıtlarının Ağırlık ve Boyut Kontrollerinin İl Özel İdarelerince Yapılması" protokolü, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput ile 13 ilin valisinin katılımıyla imzalandı.
Ulaştırma Bakanlığı'ndaki imza töreni öncesi konuşan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Şahin, karayolları taşıtlarının ağırlık ve boyut kontrollerine ilişkin ciddi problemler yaşandığına dikkati çekti. Şahin, "Bu protokol ile Türkiye'de önemli bir boşluğu kapatıyoruz" dedi.
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün 750 bini aşkın lisans dağıttığını bildiren Şahin, bu dağıtımın ardından kamyoncu esnafının denetimlerin yapılması için kendilerine baskı yaptığını söyledi.
Bu protokolü 15'lik gruplar halinde valilerle imzalayacaklarını, böylece bu görevi valilere tevdi edeceklerini belirten Şahin, protokolle sağlanacak faydaları şöyle sıraladı:
"Ağırlık boyut kontrolü yapılması durumunda kamyoncu esnafının iş kapasitesi bizim tahminlerimize göre, yüzde 40 civarında artacak, araçların trafikte daha güvenli seyri söz konusu olacak, akaryakıt ve amortisman giderleri aşağıya çekilecek, trafik kazaları azalacak, yolların bakım giderleri yüzde 35'lerden aşağıya çekilecek, taşımacılıkta kullanılan araçların ekonomik ömürleri uzayacak."
Şahin, karayolu taşıtlarının ağırlık ve boyut kontrolünün daha önce Karayolları Genel Müdürlüğü'nce yapıldığını, ancak karayollarının yol yapım ve bakım çalışmaları nedeniyle bu görevin Ulaştırma Bakanlığı'na tevdinin uygun görüldüğünü söyledi.
Şahin, temel hedeflerinin bu sektörü disipline etmek olduğunu ifade etti.
AB ülkelerinde otobanların ömrünün ortalama 21, Türkiye'de ise 4.5 yıl olduğuna dikkati çeken Şahin, "Çok ciddi deformasyon söz konusu. Buna para dayandırmak mümkün değil. O nedenle bu denetimlerin ciddi önemi var" diye konuştu.
Denetimlerin aralıksız yapılacağını belirten Şahin, denetim talebinin kamyonculardan gelmesinin bu işi kolaylaştırdığını söyledi. Kamyoncu esnafının denetimler sırasında zaman zaman kaçaklar olabileceği yönündeki tedirginliğini de dile getirdiğini kaydeden Şahin, "Seyyar kantarlarımız var. Herhangi bir yerde bir kara delik oluşuyorsa o tarafa seyyar kantarları kaydırarak, problemi çözeceğiz" dedi.
HARPUT: Yollar daha uzun ömürlü olacak
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput ise protokolün, karayollarında taşıma sisteminin özellikle tonaj ve boyutun mevzuata ve teknik şartlara uygunluğunun denetimi açısından önemli olduğunu söyledi. Harput, "Yolların emniyeti ve uzun ömürlülüğü, trafik kazalarının azalması açısından tarihi bir uygulama başlatılmıştır" dedi.
Konuşmaların ardından gazetecilerin taşımada ağırlık ve boyut kontrolünün aşılması durumunda ne kadar ceza verileceği sorusu üzerine Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, Karayolları Trafik Kanunu'nda yer alan hükümlere göre, araç işletene bin 78 YTL, yük gönderene 2 bin 156 YTL para cezası verileceğini belirtti.
Aydın, başka bir soru üzerine, yolların standartları bakımından dingil başına brüt ağırlığın 8 bin kilogramı geçemeyeceğini söyledi.
Konuşmaların ardından Şahin ve Harput ile Amasya, Ankara, Artvin, Edirne, Giresun, Siirt, Bartın, Bayburt, Tekirdağ, Tokat, Düzce, Zonguldak ve Sinop valileri tarafından "Karayolları Taşıtlarının Ağırlık ve Boyut Kontrollerinin İl Özel İdarelerince Yapılması"na ilişkin protokol imzalandı.
LOJİPORT