Yok mu Artıran?

İlker Altun

İş dünyasında uluslararası fuarlara katılan ya da ziyarete giden tüm iş insanlarının yolu en az bir kez Almanya’dan geçmiştir. Dünyanın dört bir yanından, fuara katılmak ya da ziyaret etmek için Almanya’ya gidilmektedir. Ülke, her yıl milyonlarca fuar ziyaretçisini ağırlıyor. Ortalama bir fuar ziyaretçisinin harcaması 2 bin Euro dolayında. Münih ile birlikte Hannover, Frankfurt, Köln, Berlin, Essen, Hamburg gibi şehirlerde de kendi alanında dünya lideri fuarlar yapılmaktadır. Sadece Münih’te Bauma, Bau, Transport Lojistik, IFAT gibi alanında dünyanın en büyük fuarları düzenlenmektedir. Sanayinin, ticaretin, sosyal yaşamın hemen her alanında çok etkili sonuçlar doğuran fuarları yaratıp yaşatan Almanya’da Eylül ayı içinde üç fuar dikkat çekti. Bunlardan biri Hannover’de düzenlenen IAA, diğeri Frankfurt’ta düzenlenen Automechanica ve bir diğeri de Berlin’de düzenlenen Innotrans oldu.
İlk önce; “yarının mobilitesi için yeni teknolojiler ve yenilikler” mottosu ile duyurulan Automechanica Frankfurt 2024'e bakalım. Uluslararası otomotiv endüstrisi, 10 - 14 Eylül tarihleri arasında Frankfurt'ta düzenlenen bu fuarda buluştu. Beş gün süren fuara sanayi ve ticaret sektörlerinden 80 ülkeden yaklaşık 4 bin 200 katılımcının da aralarında bulunduğu 172 ülkeden 108 bin kişi geldi. Automechanica Fuarı’na 340 Türk firması katıldı.
Tarih sırasına göre ikinci olarak 17-22 Eylül tarihleri arasında Hannover'de düzenlenen IAA Fuarı yer alıyor. Ticari araçlar, taşımacılık ve lojistik sektörlerinin önde gelen platformu durumundaki bu fuarda taşımacılık ve lojistik sektöründeki yenilikçi çözümler ve neredeyse gelecekten haber veren heyecan verici gelişmeler sergilendi. Taşımacılık ve lojistik sektöründeki olağanüstü başarıları ve yenilikleri ödüllendiren "Yılın Yıldızları" ödül töreninde; Yılın Uluslararası Otobüsü, Yılın Uluslararası Vanı, Yılın Uluslararası Kamyonu, Kamyon Inovasyon Ödülü ve Uluslararası Treyler Ödülü verildi. Dünya çapında bin 500’ü aşkın firmanın katıldığı fuara Türkiye’den de 113 firma katıldı.
Son örnek de Berlin’den InnoTrans Fuarı. Demiryolu taşımacılığına odaklanan InnoTrans, Berlin'de düzenlenen dünyanın önde gelen ulaşım teknolojisi ticaret fuarıdır. 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenen fuara 59 ülkeden 2 bin 940 firma katıldı. 133 ülkeden 170 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda Türk şirketleri yine önemli katılımcılar arasında yer aldı. Özellikle Almanya fuarlarında katılımcıların sayısal olarak Almanya’dan sonra genellikle Çin, İtalya ve Türkiye olarak sıralandığını görüyoruz.
Almanya’da farklı farklı tarihlerde düzenlenen taşımacılık, ticari taşıtlar ve lojistik odaklı başka etkinlikler de bulunmaktadır. Bu saydıklarımı örnek diye buraya almamın nedeni, Almanya’nın fuarcılıktaki ince ayarına dikkat çekmek içindir. Fuarların tarihlerinden de görüleceği gibi her biri ard arda ama çakışmadan açılıp kapanmaktadır. Bu uygulama fuarlarda bazı ortak ürün ve hizmetlerin de yer alması nedeniyle, kurulum ve söküm için birkaç gün ayırıp hem katılımcı hem de ziyaretçiye üç fuarda da bulunma şansı yaratıyor. Aynı zamanda uzak ülkelerden gelmiş olanlara tek seyahatle üç fuarda da iş yapma olanağı sunulmaktadır.
Fakat asıl altını çizmek istediğim şey; her biri iki yılda bir kez yapılan, kendi alanındaki lider durumda olan bu fuarların birbiriyle çakışan pek çok yanı bulunmasına karşılık rakip durumunda olmamasıdır. Tam tersine hem katılımcı hem de ziyaretçi açısından birbirini beslemektedirler. Yanı sıra; fuarı yalnızca bir sergileme alanı olmaktan öteye taşıyan Alman fuarcılık endüstrisinin zengin içerikli fuarlarının panellerinde, sunumlarında, konferans ve diğer etkinliklerinde konuşan uzmanların ve endüstriyel düşünürlerin de hem ziyaretçi ve dinleyici hem de konuşmacı olarak daha değerli bir zaman ve etkinlik yönetimi sağlamasına da meydan hazırlıyor. Görüyor ve anlıyoruz ki; Almanya kaynaklarını, enerjisini ve dikkatini çok iyi yönetiyor.
Almanya’dan, bunun gibi birçok olumlu uygulama örneği sayabilirim. Türkiye’de ise lojistik fuarlarında olduğu gibi tam tersine örnekler bulunmaktadır. Mayıs ayında Mersin’de, Eylül ayında da İzmir’de katılımcıları ortak bir fuar gerçekleşti. Kasım ayında ise İstanbul’da yine aynı konuda ve organizasyonunda bizzat görev aldığım, lojistik şemsiyesi altında ticari araçlar ve donanımlarının yanı sıra kara deniz ve demiryolu taşımacılığı ile hava kargoya odaklı olarak düzenlenen 17 ülkeden katılımcısı, 50 kadar ülkeden ziyaretçisi olan 17. Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı gerçekleşiyor.
Türev fuarlar, sponsor olunan çeşitli kongreler, paneller, zirveler, kurum içi etkinlikler bir yana, aynı konuda yılda üç fuar yapabilmek ve bunun maliyetine katlanmak, ticari araçlar, taşımacılık ve lojistik endüstrisinin kaldırabileceği bir yük değildir. Doğru politikalar ve tercihleri hayata geçirebilirsek, her biri kendi alanında dünya lideri fuarlar yaratabiliriz. Böylece; turizmden lojistiğe, kimyadan otomotive, hizmet ve sanayi ürünlerimizin hak ettikleri değerler ile yeni ve daha verimli pazarlara erişimine nitelikli bir katkı sunulabilir.

İlker Altun
Eko Fuarcılık İdari Direktörü

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.