Yönetim’in İnovasyonu

Halit Kaya

Yönetim Bilimin 5 fonksiyonu olan;

  • Planlama
  • Örgütleme
  • Yönetme
  • Eşgüdüm
  • Denetim

Kavramları günümüz şirketlerinin eksiksiz uygulama çalıştığı ve maalesef tam olarak uygulayamadıkları aksiyonlardır. Bu fonksiyonların her birinin alt maddeleri gelişen Dünya, yeni uygulamalar ve günümüz ihtiyaçlar ile birlikte her geçen gün artmaktadır. Dev cirolu şirketler ve bu şirketleri yöneten CEO’lar için yönetim kavramları inovasyon yüklü farklı boyutlara geçme durumu içine girmiştir. Bir insanın her alanda uzmanlaşması imkânsız olduğu için, tek bir insanın binlerce insanın çalıştığı, milyar dolarlık şirketleri sıfır hata ve ful inisiyatif ile yönetmesi git gide zorlaşmaktadır. Yapılan araştırmalar şirket yöneticilerinin aldığı kararların doğruluk ve yanlışlık ekseninde değerlendirdiğinde, yanlış karar alma durumlarının yüzdesinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.

  • Ohio State Üniversitesi  Prof.Dr. Paul Nutt, insanların aldıkları kararlardan çıkan sonuçları incelemiştir. 19 yıl boyunca 356 değişik şirkette kararların başarı oranını ölçmüştür. %50’den fazlası başarısızlıkla sonuçlanmış, ya da kısa sürede uygulamalarından vazgeçilmiş ya da kısmen uygulanmış ya da hiç benimsenmemiştir.

Bir CEO’nun aynı anda hem idari hemde operasyonel anlamda ki aksiyonlara hakim olması, doğru kararlar vermesi, şirketin ileriye dönük faaliyetleri için sorunsuz planlar organize etmesi, aynı zamanda şirketin finansal durumunu kontrol altına alarak nakit akışını ve mali yapıyı iyi organize etmesi zorlaşmaktadır.  Yukarıda da belirttiğim üzere gelişen Dünya ile birlikte yönetimsel faaliyetlerin bakış açıları ve yapıları da kendisini devamlı çağa uygun revize etmektedir.

CEO Nedir?

CEO, İngilizce’de “ Chief Executive Officer” sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.  CEO; yürütmenin başı olan, her şeyi planlayıp uygulayan kişidir. Avrupa ve ABD’de ‘genel müdürün üstü’ ve ‘yönetim kurulu başkanının altı’ olarak tanımlanır. Şirketinin geleceğini yapılandırırken her türlü kayna ğı akılcı ve verimli biçimde kullanan, şirketini gelişmelere göre konumlandıran, şirketin başarılarından veya başarısızlıklarından birinci derecede sorumlu olan kişidir.

Şirket içi bürokrasiyi ortadan kaldırmak, karar mekanizmalarının hızlı hareket etmesini sağlamak, satınalma süreçlerini hızlandırmak, operasyon hatalarını sıfıra indirme ve daha da mükemmel hale gelmesini sağmak adına, “işi ehline veriniz” mantığında herkes uzman olduğu konunun Ceo’su olmalı ve şirketler artık böyle yönetilmeli. 

Tabiatında hata yapmak olan insanın koca bir şirketi tek başına sorunsuz yönetmesi gitgide zorlaşmaktadır. Yıllardır hizmet verdiğim lojistik sektörünü baz aldığımızda kendi içinde bir çok yönetimsel kola ayrılan lojistik sektörü, operasyon, finans, insan kaynağı, maliyetlendirme, arge gibi bir çok bölüm vardır. Bu bölümlerin mükemmel bir koordinasyon içinde çalışması şirketin geleceği ve karlılığı açısından önem araz etmektedir. Günümüz lojistik şirketlerinin ana problemlerinden biri olan karlılık, yönetimsel fonksiyonların daha verimli kullanılması, doğru maliyetlendirme ve şirket içi bürokratik engellerin asgariye inmesi şekli ile daha verimli bir hale getirilebilir.

Alışılagelmiş yönetim şekillerinden artık çıkarak tek merkeziyetçi bir yapı ile CEO’nun ağzından çıkan her cümle doğruymuş gibi itaatkâr olmak döneminin artık sonu yaklaştı. Özellikle ABD ve Avrupa sermayeli birçok şirket artık CEO’ların aldığı her kararı sorgulamakta, doğruluklarını kontrol altına almaktadır.

  • Yöneticileri %80’i kararlarını ikna ya da emir yoluyla kabul ettirmişlerdir. İknada %53, emretmede %65 başarısızlık.
  • Kararların sadece %7’si uzun vadeli öncelikler göz önüne alınarak ya da çalışan arkadaşlarıyla görüşülerek verilmişti.
  • 1917- 1987’ye kadar Forbes listelerinde 100 şirketten 39’u ayaktadır.
  • Yeni girişimcilerin %60’ı ilk 6 aydan sonra faaliyetlerini durdurmaktadırlar.
  • %82’si 10. yılını doldurmadan batmaktadır.
  • Yeni ürünlerin %95’i piyasada tutunamamaktadır.
  • Beyaz yakalılarda başarısızlık oranı daha yüksektir
  • Birçok yönetici insanlara düşünmeleri için değil kendileriyle mutabık kalmaları için maaş ödüyor

 Artık şirketler, BİG DATA (Büyük Veri) dediğimiz yapılar kurarak birimler arasında yardımcı bir destek unsuru oluşturmakta, alışılagelmiş yönetim şekillerini değiştirerek daha çok veri odaklı şirket yönetimlerine yönelmektedirler.

Her şeyin bir sonu olduğu gibi, klasik yönetim anlayışlarının da sonu yaklaştı. Çağa ayak uyduran şirketler yola devam edecek. Ayak uyduramayanlar ise ya dışarda kalacak, yada üstüne toprak atacak. Her alanda olduğu gibi şirketler içinde yönetimin inovasyonu şart. Tabi ki, İnovasyon tedahülde kaldığı sürece(!)

Kaynaklar;

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.