Karayolu taşımacılık sektörü olarak zor şartlarda mücadele ettiklerini belirten UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener “Yabancı araçlara karşı haksız rekabetle mücadele eden, bölgesel krizlerle güzergah sorunu yaşayan sektörümüz ulaştırma mevzuatının günümüz şartlarının gerisinde kalması sebebi ile önemli güçlükler yaşamakta idi. İlk kez 2004 yılında yayımlanan karayolu taşıma yönetmeliği ile sektörü kurumsallaştıran Bakanımız son değişikliklerle de sektörümüze destek olmuştur” dedi.
Karayolu taşıma yönetmeliğinde yapılan değişiklik kapsamında yapılan yenilikleri aktaran Şener, maddeleri sıraladı:
Uyarma cezaları nedeniyle “yetki belgesi iptal” işlemleri kaldırıldı. Böylelikle uyarma cezalarının “kalıcı hale gelmesi” ve “uyarma cezalarından kaynaklı yetki belgesi iptalleri” yönetmelikten kaldırıldı.
Yetki belgesi yenileme dönemlerinde yetki belgesi üzerinde bulunan uyarma cezalarının paraya çevirtilerek kaldırılmasına imkan tanındı.
Geçiş belgeleri dağıtım esasları yönergesi çerçevesinde “geçiş belgeleri” ile ilgili verilen uyarma cezaları % 50 düşürüldü.
Asgari kapasitemin kaybedildiği sürelerin toplamı, yetki belgesi süresince 540 günden 630 güne çıkarıldı.
Sürücü bulma sorunu yaşanan sektörümüzde, sürücülerin çalışma yaş sınırı 66 olarak belirlendi.
Şener “Şartların ve ihtiyaçların sürekli değiştiği dikkate alınarak Sayın Bakanımız tarafından onaylanan bu değişiklikler, sektörümüz için büyük öneme sahiptir ve diğer mevzuatlarımızın da güncel ihtiyaçları karşılayacak şekle getirilmesi için tüm diğer bakanlıklar için örnek olmalıdır. Şartların her gecen gün değiştiği, ihtiyaçların farklılaştığı günümüzde sektörümüzü rekabetçi kılacak değişikliklerinde hızla yerine getirilmesi gerekmektedir. Kanun ve yönetmelikleri ilk kez yazan bakanlığımızın bu değişiklikleri hayata geçirmiş olması bizler için ayrıca anlamlıdır. Bu vesile ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a sektörümüz adına teşekkür ederiz” dedi.
LOJİPORT