Yunanistan Türk feribotuna el koydu

Kuşadası'ndan Yunanistan'ın Sisam Aadsı'na sefer yapan Türk feribotuna, "bilet satış bedelinin yüzde 5'inin Yunan makamlarına ödenmediği" gerekçesiyle...

Kuşadası'ndan Yunanistan'ın Sisam Aadsı'na sefer yapan Türk feribotuna, "bilet satış bedelinin yüzde 5'inin Yunan makamlarına ödenmediği" gerekçesiyle el konuldu.

Sisam adasına düzenli olarak feribot seferi düzenleyen "Kuşadası Ekspres" feribotunun acentesi Meander firması sahibi Abdullah Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sabah saat 09.00'da 240 turistle birlikte Sisam Adası'na hareket eden feribotlarının, saat 17.00'de 159 yolcuyla planlanan dönüşü öncesi Sisam Liman Başkanlığınca alıkonulduğunu belirtti.

El koyma işlemine gerekçe olarak Türkiye'de yapılan bilet satışlarının yüzde 5'inin Yunan makamlarına ödenmemesinin gösterildiğini belirten Gür, bunun iki ülke arasında 2004 yılında imzalanan 'Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'na aykırı olduğunu savundu.

Gür, yaşanan olay nedeniyle Deniz Ticaret Odası nezdinde girişim başlattıklarını dile getiren Gür, şunları kaydetti:

'Biz acenteci olarak 35 yılı aşkın bir süredir kendimize ait teknelerle Sisam Adası'na yolcu taşımacılığı yapıyoruz. Bugüne kadar Sisam Adası'ndaki temsilci acentelerimiz vasıtasıyla kişi başına 0,3 avro liman vergisi ödüyorduk. Ayrıca Sisam Adası'ndaki bilet satışlarımızdan da yine yüzde 5 vergimizi ödüyorduk. Ancak son günlerde bizden Türkiye'de sattığımız biletler için de yüzde 5 vergi isteniyor. Biz kendi ülkemizde vergimizi ödüyoruz. Bu konuda Yunanistan makamlarına itirazlarımız oldu ancak bize, 'bu verginin kanunlaştığını, ödenmemesi halinde adalara sefer yapamayacağımızı, teknelerimizin de bağlanacağını' söylediler."

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Hukuk Müşaviri Ahmet Çalık da yaptığı açıklamada, Yunanistan Hükümeti Kalkınma Bakanlığı tarafından alınan bu kararın (çifte vergilendirme), 5 Mart 2004 tarihinde yürürlüğe giren anlaşmaya aykırı olduğunu, üyelerinin itirazında haklı olduklarını ifade etti.

Sorunun, Yunan tarafından kaynaklandığını, dolayısıyla itirazın da Yunan makamlarına yapılması gerektiğini dile getiren Çalık, "İşletmecilerimiz, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması esas alınarak haklarını savunabilirler' dedi.

Çalık, konuyu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Maliye ile Dışişleri Bakanlıklarına ilettiklerini ve diplomatik olarak Yunan tarafının uyarılması ve yapılan bu yanlışlığın düzeltilmesini beklediklerini ifade etti.

Bu arada, Türk feribotuna el konulması nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapacak yolcular, Yunan bandıralı "Venüs" isimli başka bir feribotla Kuşadası'na gönderildi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti