Yunanistan'ın beyaz bayrağı griye dönüştürme planı

Yunan limanlarında çeşitli bahanelerle tutulan Türk yatları ve gemilerinin sayısının 25’i bulması halinde Türkiye’nin beyaz bayraktan gri bayrağa düşme riski ortaya çıkınca Bakanlık çıkışları durdurdu

Son yıllarda denizcilikte yaptığı atılımlarla Paris Memorandumu kapsamında beyaz bayrağa kadar yükselen Türk bayraklı ticari yatların ve yolcu gemilerinin standartları Yunan limanları tarafından çeşitli bahanelerle yok sayılıyor. Memorandum kapsamında, aksaklıklar öne sürülerek Yunan limanlarında tutulan gemi sayısının 1 yılda 25'i bulması halinde Türkiye'nin beyaz bayraktan yeniden gri bayrağa dönme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı bildirildi.
Bunun önüne geçmek için önceki gün Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kırmızı kodla bir mesaj geçerek Türk bayraklı ticari yatların 25 Eylül, yük ve yolcu gemilerinin de 12 Ekimden itibaren Yunanistan'a ve adalarına sefer yapmasını yasaklarken, seferleri durdurdu.

RİSK ALAMAYIZ

Vatandaşların mağdur edilmemesi için bilet satışlarının bu tarihten itibaren yapılmaması gerektiği de kaydedildi. Yetkililer kararın sektörün standartlarını korumak amacıyla alındığını belirtirken, Yunan tarafının bu tutumunun giderek gelişen ve güçlenen Türk denizcilik sektörüne duyulan kıskançlıktan kaynaklandığı belirtiliyor.
Son dönemde Yunanistan limanlarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatlara karşı Yunan PSC müfettişlerinin ön yargılı bir şekilde tutulma kararı vermesi, Bakanlığın sabrını taşırdı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan "Ticari yatların Yunanistan'a seyrini durdurduk. Yunanistan kuralları ihlal ederek 24 metrenin altında bu tip küçük ticari tekneleri de denetleyip kuralları taşımıyor diye tutmaya başlayınca bu Türkiye'nin beyaz bayrak ülkesi olma özelliğini riske sokmaya başladı. Bu da katlanılabilir bir durum değil. Biz muhataplarımızı da uyardık, uzmanlarımızı da gönderdik. Yunanistan bu tavrını sürdürdükçe biz teknelerin gidişine izin vermeyeceğiz. 12 Ekim'de Yunanistan'a gideceğim. Kuralları uygularlarsa işin önünü açarız, aksi takdirde beyaz bayraktan düşme riskini ülke olarak alamayız" dedi.

Yunanistan 4 ticari yat ile 1 yük gemisini tutarken, Avrupa limanlarında tutulan gemi sayısının 13'e yükseldiği belirtildi.

SIKINTI ÇÖZÜLMELİ

Ayvalık- Midilli arasında yolcu taşımacılığı yapan Jalem Tur'un sahiplerinden Eşref Jale, "Yunan tarafı bizim aldığımız beyaz bayrağı griye düşürmek için bu tür bir çalışma içine girmiş olabilir. Çünkü bir yıl içerisinde 25 gemi tutulursa beyaz bayrak gri bayrağa düşüyor. Bu sıkıntının bir an önce çözülmesi gerekiyor. Çünkü biz gidemeyeceğiz. Ancak onlar gelecek" dedi.

Kadir KEMALOĞLU - YENİ ASIR

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Türk boğazlarından 20 yılda 2 milyon gemi geçti
DFDS, Martaş Limanı’ndan Trieste’ye yeni bir hat açtı
Deniz navlunları düşüşte; Noel de çare olamadı
Özata Denizcilik, 2 milyon dolarlık onarım işi aldı
MEDKON, 5 konteyner gemisi birden aldı