Yusen’in OCM uzmanlığı firmalara %100 doluluk getiriyor

OCM lojistik kolunda uzman bir Japon kuruluşu faaliyet gösteriyor. 2012 yılında Türkiye’de de faaliyetlerine başlayan global firma, geçen yıl İnci Lojistik’in bir kısmını bünyesine katarak dikkatleri üzerine çekmişti.

Türkiye operasyonlarına başladıkları 2012 yılının Eylül ayından bu yana deniz, hava, kara ve kontrat lojistiği denilen depolama ve dağıtım hizmetlerinin yanı sıra, OCM konusunda uzman bir kuruluş olarak faaliyet gösterdiklerini ifade eden Yusen Logistics Türkiye Genel Müdürü Hakan Meriç,  “Tedarik sipariş yönetimi ülkemizde henüz çok yaygın olmayan bir lojistik faaliyeti. Yurt dışında bir firma düşünün binlerce tedarikçisi var. Örneğin, Türkiye’de 100 farklı firmadan mal alıyor. Biz onu, web tabanlı kendi yazılımımızla alıcı adına tüm firmalarla irtibata geçip, ihtiyaçları doğrultusunda lojistiğini planlıyoruz. Ana firma, farklı farklı tedarikçilere sipariş veriyor, Üretici diyelim ‘1000 siparişin 900’ü sevke hazır ’ diyor tabi bunların hepsini telefon ile değil sistemlerle yönetiyoruz. Biz, tüm bu olasılıkları birleştirip konteyner ise konteyner, karayolu ise kara, havayolu ise havadan gönderimini %100 doluluk stratejisiyle planlıyor ve bir verimlilik sağlıyoruz” diye konuştu.

 

Yusen Logistics’in, %100 Japon sermayeli bir kuruluş olduğunu ifade eden Meriç, “Türkiye, 5 ana bölgeden biri olan Amsterdam’a bağlı. Türkiye’deki birçok Japon firması ile zaten işbirliği halindeyiz. Bunun dışında ilk 500 içindeki çalıştığımız kuruluş sayısı oldukça fazla, ayrıca bir çok uluslararası ve Türk firmalarından da talepler alıyoruz ve kendimizi anlatıyoruz. Bu da işimizi iyi yaptığımızı ve doğru yolda olduğumuz anlamına geliyor. Firmalar, kendi lojistik ve tedariğini yönetebilmek adına personel almak durumunda kalıyor; yatırım yapacaklar, her tedarikçi ile ayrı ayrı bağlantı kuracaklar. Tüm bu işlemleri biz onlar adına gerçekleştirebiliyoruz. Çünkü, ana firmanın işi kendi ticaretini geliştirmek olmalı. Malım ne zaman varış yapar, nasıl gelecek, eksik mi yüklendi fazla mı yükledi diye ayrı  ayrı soruların önüne geçiyoruz. OCM, süreci yönetemeyecek kadar büyüklüğe ulaşanlara hitap eden bir sistem. 5-10 tedarikçiden hizmet alıyorsanız, bunu kendi içinizde de çözebilirsiniz ama bu sayı 50’ye, 100’e hatta 1000’e çıkarsa işte o zaman işler karışıyor, orada da biz devreye giriyoruz” açıklamasını yaptı.

 

JAPON KURULUŞU OLMAMIZ BİZİ BİR ADIM ÖNE ÇIKARIYOR

Japon kuruluşlarının tedarik ve finans bazında tüm dünyada uluslararası akreditasyonları olan, güvenilir firmalar olarak tanındıklarının altını çizen Hakan Meriç, “Türkiye’de de bir Japon kuruluşuyuz deyince bir adım önden başlıyoruz. Bunu da KPI dediğimiz, ne yaptığımızı gösteren performans kriter ve kontrol sistemleri ile geliştiriyor ve takip ediyoruz. Müşteriye zamanında geri bildirim verilmiş mi? Mal zamanında gitmiş mi? gibi kriterlerlerin sonucunda yüzde 95+ ve üstünde kalabiliyor iseniz iyi performans gösteriyorsunuz demektir. Bu bakımdan da ulaştığımız yüksek performans ve değerlerle hem işbirliğimizi sıcak tutuyor, hem de güvenirliliğimizi pekiştiriyoruz” dedi.

 

“GÜMRÜKLEME HİZMETİ DE VEREBİLMELİYİZ”

Avrupa bölgesinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmasa da, Gümrük Birliği’ne tabi olduğundan, ticareti engelleyen sıkıntılar yaşamadıklarını vurgulayan Genel Müdür Hakan Meriç, şöyle devam etti:  “Fakat, yaşadığımız sıkıntıların en büyüğü, bir forwarder-lojistik hizmet sağlayıcı- olarak gümrükleme hizmetini kendi faaliyetimiz dahilinde veremememiz. Halbuki, lojistik hizmeti yapıyorsanız, gümrük hizmeti de verebilmelisiniz. Bu, Japon yetkililerimizin alışık olmadığı bir durum. Ama üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu sorun da mutlaka zamanla aşılacaktır.

Öte yandan, IATA üyesi de olan Yusen Logistics, özellikle havayolunda çok üst düzey işler yapıyor. Kendi ULD’sini yapabilecek yetkinlikte, yani uçakların içindeki kargoların konulduğu paletleri hazırlayıp yüklenmesinden söz ediyorum. Ama yine mevzuat gereği, bu hizmeti yapmamıza da şu an için izin verilmiyor. Eğer bu formalite de çözülürse, lojistiğin de önü açılacaktır diye düşünüyorum.”

 

“İNCİ LOJİSTİK’İ ALMAMIZ PAZAR PAYIMIZI BÜYÜTECEK”

Her taşımacılık modunda en iyi olmayı hedeflediklerini söyleyen Meriç, “Dünyadaki ilk 15 forwarder arasındayız. 2 milyon metrekare depolama alanına sahibiz. 800 bin TEU konteyner  hacmimiz var.  Türkiye’de İnci Lojistik’in belli bir yüzdesini satın aldık. Bunu yaparken de, global firma olduğumuzun bilincindeydik ama Türkiye’de çok fazla tanınmıyorduk. Bizimle çalışmak isteyen, deneyimlerimizi merak eden çok sayıda Türk firması var.

 

Biz de altyapısını kullanacağımız; Türkiye’de depoları olan, dağıtım ağına, sosyal sorumluluğa sahip, kendi insan gücünü kullanan bir firmanın belli bir kısmını bünyemize katma yolunu seçtik.  Altyapılarını kullanacağız, bizim know how’ımızı da paylaşacağız. Onlar da, yurtdışı trafiğinde Yusen Logistics’in gücünden faydalanacak. İki firmanın gücü de pazar payının büyümesi sonucunu getirecek” açıklamasını dile getirdi.

Selçuk ONUR – LOJİSTİK EKİPMANLAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Ticaret Bakanlığı'ndan hızlı kargo dolandırıcılığı uyarısı
Bir türlü güncellenemeyen gümrük sistemi, milyon dolarlık kayıplar getirdi
Ticaret Bakanlığı ‘NCTS Faz 5’ krizine çözüm için harekete geçti
Capella Logistics, Fransa taşımalarını 2 yılda yüzde 200 artırdı
Mars Hava ve Deniz Kargo, iki fuara 339 Türk markasını taşıdı