Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılına “Türkiye Yüzyılı” parolasıyla giren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti iktidarının 2023 seçimlerinden zaferle ayrılmasının ardından bölgesel kalkınma hamleleri yeniden hız kazanacak.
Türk dünyasını Türkiye ve Avrupa’ya bağlayacak Zengezur Koridoru ve Türkiye’yi Körfez ülkeleri ile Avrupa arasında köprü haline getirecek Kalkınma Yolu Projesi bu devasa hamleler arasında başı çekiyor.
Ovaköy-Basra arasında inşa edilen ticaret yolunu Türkiye ile Irak hükümetleri sürdürürken, Zengezur Koridoru’nu Türkiye ve Azerbaycan yapıyor.
Türkiye’nin bölgesel liderliğini perçinleyip küresel güç seviyesine çıkaracak projeleri gündemine alan Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TURKDES) Başkanı, İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, kritik bir makale yayınladı.
Cihat Yaycı’nın Tv100.com sitesindeki “Kapılar Türkiye'nin bölgesel liderliğine açılıyor” başlıklı yazısında, bu iki proje irdelendi.
28 Mayıs 2023’de Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Irak'a komşu ülkeler ile Körfez ülkelerinden temsilcilerin katılımıyla "Kalkınma Yolu" adlı resmi bir konferans düzenlendi.
Bu konferans, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi ortak fayda ekseninde güçlendirecek bir fikri pratiğe dökmeyi hedefliyor.
Irak Başbakanı Sudani, bu projeye dahil olacak ülkelerdeki hedefleri şöyle açıkladı:
- Büyük istihdam imkânı sağlamak.
- Finansal kaldıraç görevi görmek.
- Gayri safi yurtiçi hasıla ile gayri safi milli hasılaları artırmak.
- Güçlü bir ekonomi tesis edilmesinin yolunu açmak için üzerinde çalışılmış iddialı bir projedir.
Böylece Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin artması ve kolaylaşmasının yanı sıra, demir yolu ve kara yolu bağlantısı ile Körfez ülkeleri ile Türkiye’nin dolaylı deniz yolu bağlantısı da sağlanmış olacaktır.
Böylece Türkiye Körfez ülkelerine yönelik ticaret hacmini muazzam derecede artıracaktır.
Üstelik Türkiye Körfez ülkeleri ile Avrupa arasında tam bir köprü haline gelecektir.
Türkiye adeta Avrupa ve Ortadoğu arasında önemli bir lojistik merkezi haline gelecektir.
Böylelikle Türkiye'nin özellikle doğu ve güneydoğu bölgeleri için müthiş bir kalkınma ve istihdam imkânı doğmuş olacaktır.
Bu proje sayesinde Türkiye, Irak ve Körfez ülkeleri arasında, hatta Ortadoğu’da ekonomik bütünleşme için çok önemli bir adım atılmış olacaktır.
Maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olan ve 2029 yılına kadar tamamlanması planlanan bu proje “Yeni İpek Yolu” olarak bölgenin enerjiden güvenliğe kadar her noktasına temas ediyor…
Türkmeneli bölgesine vurgu yapan Yaycı, yazısını şöyle sürdürdü:
2004 yılında tamamladığım “Irak’ta ekonomik-sosyal dönüşüm ve Türkmenler” başlıklı doktora tezimde Türkiye Cumhuriyeti’nin menfaatleri açısından Irak’taki Türk varlığının güçlendirilmesini ve Irak Türklerine nasıl sahip çıkılması gerektiğini yazmıştım.
Bu hedef doğrultusunda Türkmeneli bölgesinin kalkınması gerektiğini, bunun için de Irak Türklerinin yaşadığı bölgeye doğrudan açılan bir gümrük kapısının olması gerektiğini, buna da en uygun bölgenin Ovaköy olduğunu özellikle vurgulamıştım.
İşte bu proje ile Ovaköy sınır kapısı da çok etkin şekilde kullanıma açılmış olacak.
KAYNAK: HABER7.COM
LOJİPORT