Zf-EcoLife,gürültüyü yok edecek

Akılcı tasarımı, iyi kademelendirilmiş altı vitesi ve TopoDyn Life vites değişim programı sayesinde EcoLife şanzımanlar motor devir sayısı düşük...

Akılcı tasarımı, iyi kademelendirilmiş altı vitesi ve TopoDyn Life vites değişim programı sayesinde EcoLife şanzımanlar motor devir sayısı düşük tutulabiliyor. Geleneksel otomatik şanzımanlara kıyasla bu şanzımanlar, araçların kalkışı esnasında motor devir sayısının dakikada 700 devir kadar azaltılmasını sağlıyor.

EcoLife şanzımanlar hakkında bilgiler veren ZF Friedrichshafen AG Satış ve Uygulama Müdürü Dr. Michael Störk, ZF EcoLife ile Türkiye’nin toplu taşımasına ciddi anlamda kalitenin geldiğini vurguladı. ‘ZF EcoLife ile giderler düşerken karbon salınımı da ciddi anlamda azalıyor’ diyen Störk,  “Adından anlaşılabileceği gibi EcoLife, ekolojik ve ekonomik bir kullanım sunuyor. Sahip olduğu ileri teknoloji sayesinde daha düşük devir sayıları ile çalışan EcoLife Şanzımanlar, araçtan daha az motor sesi çıkmasını sağlıyor. Bu sayede güzergah boyunca ikamet eden aileler ile otobüs duraklarında bekleyen kişiler ve otobüslerde yolculuk yapan yolcular da bu durumdan olumlu yönde etkileniyor” dedi.

Yolculuk esnasında özellikle arka koltukta oturan yolcuların motorun çıkardığı gürültüye daha fazla maruz kaldığını belirten Störk, “Şehir içi ulaşımda belli hatlarda çalışan otobüslerin bireysel ulaşıma alternatif olabilmesi için sadece egzoz emisyonunun değil, gürültü emisyonunun da az olması gerekiyor. Otobüslerin duraklarda sürekli olarak durması ve kalkması yolcular için yüksek bir gürültü düzeyi oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Egzoz ve gürültü emisyonlarının aslında aynı madalyonun iki farklı yüzü olduğunu belirten Störk, “Yakıt tüketimini olumlu olarak etkileyen her şey insan kulağını da olumlu yönde etkiliyor. ZF- EcoLife otobüs şanzımanının altı vitesi tahvil oranlarının hassas bir şekilde kademelendirilmesine ve 12,6’lık toplam tahvil oranı yelpazesine olanak sağlıyor. Böylece motor her kullanım durumunda düşük bir devir aralığında çalıştırılabiliyor. Standart donanımdaki TopoDyn Life vites değişim programı sayesindeyolun topoğrafik durumuna ve otobüsün yüküne göre olabildiğince erken vites büyütülüyor. Bu sayede duraklardaki gürültülü kalkış işlemi sırasında aracın çıkardığı ses, hissedilir şekilde azaltılıyor. 2010 yılında Posen Teknik Üniversitesi ile birlikte yaptığımız bir araştırma ile gürültü seviyesinde yaklaşık olarak 5 desibellik bir azalma tespit ettik. Ayrıca 2011 yılında da Dekra Ekspertiz Raporuna göre de bu sonuç, araç tipine bağlı olarak 6,4 desibele kadar bir azalmayı teyit ediyor” diyerek konuşmasına devam etti.

‘Yakıt verimliliği açısından ZF- EcoLife pazara sunulduğu andan itibaren ölçüt oluşturuyor’ diyen Störk, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Selefi olan Ecomat şanzımana kıyasla topografyaya bağlı TopoDyn Life kumanda yazılımına sahip ZF- EcoLife, yüzde 10; EcoLife’ın hibrid versiyonu ise yüzde 25 daha az yakıt tüketiyor. Yakıt tüketimdeki bu azalma, aralarında hidrolik pompanın ihtiyacına göre kumanda edilmesinin de bulunduğu çok sayıda teknik ayrıntı ile sağlanıyor. Bu kumanda pompayı, ancak araç tam gaz çalıştırıldığında tam güçle çalıştırıyor. Kumanda da var olan yazılım, aracın seyir hızı 12 km/h’nin altına düştüğünde şanzımanın boş konuma geçiriyor. Bu şekilde motorun ve frenin birbirine karşı çalışarak tüketimin artması engelleniyor.”

6 vitesli ZF- EcoLife çok hassas bir vites kademelendirmesine sahiptir, bu nedenle genellikle gürültünün ve tüketimin fazla olduğu konverterde kayma ile hareket asgariye indiriliyor. Bunu, Dekra Ekspertiz Raporu da teyit ediyor. Duraktan hareketle tam gazla yapılan tipik hızlanma sırasında tork konverter yaklaşık olarak 1,5 metre yol aldıktan sonra tamamen köprüleniyor. Mekanik kuvvet aktarımı sadece daha verimli olmayıp motor devir sayısının azaltılmasına da olanak sağlıyor ve böylece hem gürültü düzeyini hem de yakıt tüketimini düşürüyor.

BUS&TRUCK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yan Sanayi Haberleri

İnci Akü, Akümgelsin Garaj Aktiviteleriyle Yolların Enerjisini Yeniliyor
İnci GS Yuasa'dan Yeni Nesil Redresör
Castrol Sanayi Buluşmaları’na Hız Kesmeden Devam
Adaptech teknolojisi ile yenilenen Maximus görücüye çıktı
Hasel; Linde’den sonra Baoli ile dizel forkliftte de iddialı