Sigorta sektörü 2016 yılını, özellikle zorunlu trafik sigortasının güçlü performansıyla 40 milyar lira düzeyinde prim üretimiyle kapattı. Sigorta sektörüyle ilgili değerlendirme yapan Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan da, 2016’yı “İyi bir yıl oldu” şeklinde değerlendiriyor. Zorunlu trafik sigortasına atıfla “Yeni düzenlemeler sayesinde öngörülebilir bir yıldı” yorumu yapan Ayhan, ancak olumlu sonuçlar alınmasının sadece primlerle ilgili olmadığını ifade etti. Ayhan şöyle devam etti: “Biliyorsun fiilen 2009 yılına kadar bu branşta fiyatları devlet belirliyordu. Bu nedenle yakın zamana kadar tecrübeli teknik personel, aktüer eksikliği yüksekti. Bu konuda da önemli gelişmeler oldu. Doğru fiyatlamalar yeni yeni yapılmaya başladı. Tarifeler düzeldi. İşte, geçen yıl bunların sonuçları alınmaya başladı. Primler de iyi seviyeye geldi. Bunlar olmasa 2016 için ‘iyi’ diyemezdik. Ayrıca geçmişte sektör oyuncularının da hataları olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.”
20 milyon araç yollarda
► Sigorta yaptırma konusunda mantalite kadar gelir seviyesi de önemli. Ama biz bu noktada ‘yaptırmanız gereken sigortalardan en az birini yaptırın’ diyoruz. Bilinçlenmenin zamanla artacağını düşünüyorum.
► Sektör olarak bizim yapacaklarımızın birinci sırasında ise eğitim var. Çalışanlarımıza, dağıtım kanallarında görev alan kişilere, acentelere eğitim vermeliyiz. Son yıllarda bu konuda eksikler olduğunu düşünüyorum.
► Sigortalı oranını artıramazsak sektör bir noktada tıkanacak. Bugün birçok açıdan hipermarket gibiyiz ama bakkal kadar satış yapabiliyoruz.
► Oysa unutmayalım ki, uluslararası yatırımcılar hep ‘bu ülke büyür’ diyor. Sigortacılıkla ilgili tüm düzenlemelerimiz de Avrupa Birliği ile uyumlu.
Bu yıl yüzde 10-15 olur
Sektördeki güncel gelişmelerle ilgili de değerlendirme yapan Mine Ayhan, ‘eşdeğer parça’ konusunda son mevzuat değişikliğinin çok yerinde olduğunu söyledi. “Zaten trafik sigortaları kapsamında kullanılan parçalar orijinali gibi. Orijinaliyle aynı batta üretilen ama orijinal logosu taşımayan parçalar bunlar” diyen Ayhan, ‘sertifikalı parça’ düzenlemesinin de sektörü rahatlatacağını, bu tür parçalar nedeniyle maliyetlerin artabileceğini, ancak bunun trafik sigortasında üzerinde çok etkisi olmayacağını, kasko fiyatında ise bir yükseliş görülebileceğini anlattı. Ayhan, döviz kuru artışlarının fiyatlara etkisi konusunda da şu yorumu yaptı: “Yüzde 15-30 artışlar olur demek çok zor.” Sektörün 2017 yılı performansıyla ilgili tahminleri de açıklayan Ayhan, 2016’da yüzde 30 artan toplam prim üretiminin bu yıl yüzde 10-15 büyüyebileceğini vurguladı.
Yaptırımlar çok önemli
Sigorta sektörünün gelişmesi için özellikle sorumluluk sigortalarıyla ilgili yaptırımların da çok önemli olduğunu belirten Genel Müdür Ayhan, şöyle devam etti: “Örneğin bu konuda İçişleri Bakanlığı’na çok iş düşüyor. Biliyorsunuz yakın zamanda çıkarılan bir genelgeyle trafik cezaları artırıldı. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Çünkü yola sigortasız çıkan araç sahiplerinin, yakalandıkları zaman bunun cezasının çok ağır olduğunu bilmesi önemli. Avrupa’da, gelişmiş ülkelerde sigortacılığın gelişmesinin nedenlerinden biri bu. Bizde de yaptırımlar etkili olmalı.”
2017 depar öncesi hazırlık yılı olacak
Generali Sigorta, özellikle prim üretimi açısından 2016 yılını 2015’e benzer şekilde kapattı. Sektör genelindeki çift haneli prim artışına karşın bunun bilinçli bir tercih olduğunu ifade eden Genel Müdür Mine Ayhan, şunları anlattı: “Biz uzun yıllardır Türkiye’de olan bir şirketiz. 2018’de Türkiye’deki 155’inci yılımızı kutlayacağız. Bu nedenle önümüzdeki dönemde çok büyük çalışmalar yapacağız. Bu yılı depar öncesi hazırlık yılı olarak görüyoruz. Bugüne kadar altyapımızı hazırladık. Sektörde çok yükselmeyi hedefliyoruz.” Şirket, geçen yıl 200 milyon lira civarında sigorta primi üretti. (Dünya)
LOJİPORT