Seyahat hızımız 400 km

Seyahat hızımız 400 km

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, ''Türkiye hızlı  tren ligine yükselmiştir'' dedi.  TCDD Genel Müdürlüğü, Uluslararası Demiryolu Birliği...

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, ''Türkiye hızlı  tren ligine yükselmiştir'' dedi. 

TCDD Genel Müdürlüğü, Uluslararası Demiryolu Birliği işbirliğinde Akar  Otel'de ''Yüksek Hız'' semineri düzenledi. 

Ulaştırma Bakanı Yılmaz, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, en güvenli  taşıma yolu olması nedeniyle demiryollarının mutlaka desteklenmesi gerektiğini  ifade etti. 

Ne kadar kaza olursa olursa olsun, diğer taşıma modlarındaki kazalarla  kıyaslandığında demiryollarının en güvenli taşıma yolu olduğunu vurgulayan  Yılmaz, diğer taşıma türlerine göre çevreye en az zararı demiryolunun verdiğini  belirtti. Yılmaz, ''Global ısınmanın söz konusu olduğu, iklim değişikliklerinin  olduğu bir dönemde, enerji tüketiminin kontrol altına alınması gereken bir  dönemde treni desteklemek, çevre dostu bir taşımacılığı desteklemek insanlığın  geleceği açısından önemlidir'' dedi. 

Yılmaz, Türkiye'deki taşıma modları arasındaki denge ve seyahat süresini  artırmak için hızlı treni de desteklemek gerektiğini kaydetti. 

Türkiye'de vatandaşların 2002'de ortalama seyahat hızının saatte 40  kilometre iken hava ulaşımındaki gelişmeyle birlikte 400 kilometreye çıktığını  anlatan Yılmaz, Marmaray, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı  tren projeleri devreye girdiğinde ortalama seyahat hızının bunun kat kat üzerine  çıkacağını söyledi. 

      

5 YILDA 6 MİLYAR DOLAR- 

      

Atatürk'ün 1920'li yıllarda bir gazeteye verdiği demeçte ''Memleketin bütün  merkezleri, yek diğerine az zamanla şimendiferle bağlanacaktır'' dediğini  anımsatan Yılmaz, Türkiye'de demiryolu yapımının imkansızlıklara karşın 2. Dünya  Savaşı'na kadar sürdürüldüğünü anlattı. 

Yılmaz, daha sonraki yıllarda bir tercih değişimi yaşandığını, demiryolu  yerine karayolu taşımacılığına ağırlık verildiğini belirtti. 

Son 5 yılda demiryollarına 6 milyar dolarlık yatırım yapıldığını kaydeden  Yılmaz, bu yatırımın son 50 yılda demiryollarına yapılan yatırımlardan kat kat  fazla olduğunu vurguladı. Demiryollarını yeniden ayağa kaldırmak için hızlı tren  döneminin başlatılmasının hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, bu yönde büyük mesafe  alındığını ifade etti. 

Marmaray Projesi tamamlandığında, İstanbul'un yaşadığı trafik sorunun büyük  ölçüde ortadan kalkacağını, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi tamamlandığında  ise Avrupa'dan Çin'e İpek Demiryolu'nun tesis edileceğini dile getiren Yılmaz,  buna ilave projelerin de hazırlanacağını kaydetti. 

Hazırlanan projelerle vatandaşların hangi noktasından olursa olsun 1 saatlik  ulaşımdan sonra hızlı demiryolu ağına ulaşabilmesini amaçladıklarını belirten  Yılmaz, birinci sınıf hizmetin demiryollarının önceliği haline geldiğini dile  getirdi. Ulaştırma Bakanı Yılmaz, ''Türkiye hızlı tren hattı bulunan 8 ülke  arasındadır ve hızlı tren ligine yükselmiştir'' dedi. 

    

  

HIZLI TREN TESTLERİ

 

 

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise Ankara-Eskişehir arasındaki hızlı  tren testlerinin 4 aşamada gerçekleştirileceğini, ilk aşamada 120 kilometre hızda  alt ve üst yapıdaki duruma bakılacağını, diğer aşamalarda elektrifikasyon ve  sinyal ölçümleriyle hızın 250 kilometreye yükseltileceğini, hattın 250 kilometre  hıza uygun hale getirilmesiyle geçici kabul işlemlerinin yapılacağını söyledi. 

''Yüksek Hız'' seminere, Uluslararası Demiryolu Birliği yöneticilerinin yanı  sıra, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Bosna Hersek'ten demiryolu  temsilcileri katılıyor. Avrupa'daki hızlı tren teknolojik gelişmelerinin  Türkiye'ye kazandırılması amacıyla düzenlenen seminer, yarın akşam sona erecek. 

 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.