Sigorta şirketleri cezayla sarsıldı
2918 Sayılı Trafik Kanunu gereği, trafik kazası geçiren kişilere verilen ambulans hizmet bedeli ile hastane giderlerinin ilgili sigorta şirketlerince 8 işgünü...
2918 Sayılı Trafik Kanunu gereği, trafik kazası geçiren kişilere verilen ambulans hizmet bedeli ile hastane giderlerinin ilgili sigorta şirketlerince 8 işgünü içinde ödenmesi gerekiyor. Ancak sigorta şirketleri, çeşitli nedenlerle tedavi bedellerini ya ödemiyor ya da geç ödüyor. Bu duruma son verme konusunda kararlı olan Sağlık Bakanlığı ise sigorta şirketlerini ceza yağmuruna tuttu.
İtiraz ettiler
2005 yılından itibaren zamanında ödenmeyen 126 bin 852 dosya için sigorta şirketlerine 438 milyon 638 bin 229 liralık ?geç ödeme cezası? kesildi. 2008 yılına kadar olan cezaları, 112 ambulanslarının verdiği hizmet bedellerinin geç ödenmesi veya ödenmemesi nedeniyle kesildi. Hastanelerin hizmet faturalarının ilgili sigorta şirketine gönderilmesi uygulamasına ise resmen 2009 yılından itibaren başlandığı için, 2009 yılında gecikme cezası kesilen 12 bin 782 dosya hem ambulans hem de hastane faturalarını kapsıyor.
Söz konusu cezaya, tedavi bedelleri ile ana paraya işletilecek olan faizler dahil değil. Fatura bedellerinin yüzde 80 ila 90?ını ödemiş olan sigorta şirketleri bakanlığın kestiği cezalara itiraz ettiler.
Yasa hükmü açık
Ancak Sağlık Bakanlığı yetkilileri, kaza geçiren vatandaşa verilen ambulans hizmeti ile hastane tedavi bedelinin ilgili sigorta şirketince en geç 8 işgünü içinde ödenmesi gerektiğine dikkat çektiler. Bu hükme uymayan sigorta şirketlerine uygulanacak ?cezanın? ne olduğunun ise 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu?nun 98. maddesinde açık hükme bağlandığına işaret ettiler.
Söz konusu yasada öngörülen cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor. Buna göre 2005 yılında, fatura bedeline bakılmaksızın her bir dosya için öngörülen gecikme cezası bedeli 2 bin 859 lira iken; 2009 yılında bu miktar dosya başına 4 bin 61 lira olarak uygulanıyor.
Bakanlık yetkilisi, ?Kanun koyucu, tedavi hizmeti veren kurumların geç ödeme nedeniyle mağdur edilmemesi için, fatura bedeline bakılmaksızın ?maktu ceza? öngörmüş. Yani bir kazazede için sigorta şirketine 100 lira fatura çıksa bile, 8 işgünü içinde ödememesi durumunda bu şirkete 4 bin 61 lira gecikme cezası kesilmesini hükme bağlamış? dedi.
Mahkeme kararı bekleniyor
Sağlık Bakanlığı, gecikme cezası kestiği 126 bin 852 dosyanın bin 200 tanesi için ilgili sigorta şirketiyle ilgili olarak Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulundu. Mahkemeye intikal eden dosyalar hakkında verilecek kararlara göre kalan 125 bin 652 dosyanın akıbeti de belli olacak.
HÜRRİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.