Sökülen gemilerden 432 milyon dolar çıktı
Hurda demir ithalatına her yıl milyarlarca dolar harcanan Türkiye’de ömrünü tamamlayan gemiler ülke ekonomisine kazandırılıyor. Dış ticaret açığını...
Hurda demir ithalatına her yıl milyarlarca dolar harcanan Türkiye’de ömrünü tamamlayan gemiler ülke ekonomisine kazandırılıyor. Dış ticaret açığını azaltmak amacıyla alınan karar kapsamında yılbaşından itibaren 235 gemiden hurda demir üretildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, atıkların dönüşümünden kazanılan miktarın ciddi boyutlara ulaştığını kaydetti. Gemilerin dönüşümü konusunda Türkiye’nin yeşil ülke profilinde olduğunu aktaran Bayraktar, “22 Ekim itibarıyla, gemi söküm tesislerine gelen 235 adet geminin 5 adedi askerî gemi, geri kalan 230 adedi ise ticari gemi. Bu gemilerden toplam 785 bin ton hurda elde edildi. Bu miktarın yıl sonunda 850 ton olacağı beklenmektedir. 2003 yılında 47 milyon dolar olan satış bedeli Ekim 2012 yılı itibarıyla 432 milyon doları buldu.” değerlendirmesinde bulundu.
Yıllık 200 bin ton demir elde etmek için 1 milyon ton cevherin topraktan çıkarılması gerekiyor. Bir ton çeliğin geri dönüşümü ile 1.100 kilo demir cevheri, 630 kilo kömür ve 55 kilogram kireçtaşı tasarruf ediliyor. Avrupa Komisyonu Brüksel Atık Departmanı Başkanı ve komisyon temsilcileri ekimde Uluslararası Denizcilik Örgütü yetkilisi Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’ni ziyaret etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ortak çalışmalar ve mevzuat hakkında komisyonu bilgilendirdi. Teknik gezi de yapan Komisyon temsilcileri, Aliağa’ya olumlu not verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.