Sürücüler 100 liralık cezanın 15 lirasını ödedi

Sürücüler 100 liralık cezanın 15 lirasını ödedi

Maliye Bakanlığı verilerine göre Ocak-Haziran 2012 döneminde 288,8 milyon liralık trafik para cezası kesildi. Yılın altı aylık döneminde ödenen trafik...

Maliye Bakanlığı verilerine göre Ocak-Haziran 2012 döneminde 288,8 milyon liralık trafik para cezası kesildi. Yılın altı aylık döneminde ödenen trafik para cezası tutarı ise 42,8 milyon lirada kaldı. Aynı dönemde tahsilatın tahakkuka oranı ise yüzde 14,8 olarak gerçekleşti. Bir bölümü geçmiş yıllardan kalma da olsa yılın ilk altı aylık döneminde 290 milyon liraya yaklaşan miktarda trafik para cezası kesilmesi emniyetin kural ihlallerine seyirci kalmadığını gösteriyor. Öyle ki Maliye Bakanlığı'nın yıl sonu bütçe hedefinde yılın tamamında 178 milyon liralık toplam trafik para cezası tahsilatı gerçekleştirmesi öngörülüyordu. Yılın ilk altı ayında gerçekleşen 42,8 milyon liralık tahsilatın bütçe hedefine oranı ise yüzde 23,8'de kaldı. Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre ocak-haziran döneminde tahakkuk eden tüm kalemlerdeki toplam para cezası tutarı da 58 milyar lirayı buldu. Tahsilat ise 2 milyar 774 milyon lirada kaldı. Bu rakamın önemli kısmı kesilen vergi cezalarından kaynaklanıyor. Yılın ilk altı ayında tahakkuk eden vergi cezaları kalemi toplamda 33,3 milyar lira iken tahsilat miktarı 1,6 milyar lirada kaldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan yılın ilk altı ayına ilişkin bütçe verilerine göre genel bütçe gelirlerindeki tahakkuk miktarı 287,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Aynı dönemde gerçekleşen tahsilat rakamı ise 158,3 milyar lirada kaldı. Tahakkuk ile tahsilat arasındaki farkın açılmasında vergi gelir performansının etkili olduğu görülüyor. Ocak-Haziran 2012 döneminde 187 milyar 589 milyon liralık vergi geliri tahakkuk etmesine rağmen tahsilat miktarı 131 milyar 182 milyon lirada kaldı. Toplamda 56 milyar liralık alacak tahsil edilemezken, aradaki farkın gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler, mülkiyet üzerinden alınan vergiler, dahilde alınan mal ve hizmet vergilerinden kaynaklandığı görülüyor. Tahsilatın düşük olduğu bir kalem ise Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun kapsamında tahsil edilen vergiler. 600 milyon liralık tahakkuk gerçekleşmesine rağmen tahsilat rakamı sadece 1,8 milyon Türk Lirası.

Maliye'de tahsilat alarmı

Vergi gelirlerinde bazı kalemlerdeki tahsilatın düşük kalması Gelir İdaresi Başkanlığı'nı (GİB) harekete geçirdi. Edinilen bilgilere göre 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıkları ve diğer şehirlerdeki defterdarlara tahsilatın artırılması yönünde talimat gönderildi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.