Tarihi anlaşmada imzalar atıldı

Tarihi anlaşmada imzalar atıldı

Azerbaycan doğal gazını Avrupa'ya ulaştıracak olan Şahdeniz-2 nihai yatırım anlaşmasında imzalar atıldı. Haydar Aliyev Merkezi'nde düzenlenen"Şahdeniz-2"...

Azerbaycan doğal gazını Avrupa'ya ulaştıracak olan Şahdeniz-2 nihai yatırım anlaşmasında imzalar atıldı.

Haydar Aliyev Merkezi'nde düzenlenen"Şahdeniz-2" projesi nihai yatırım anlaşmasının imza törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yanı sıra birçok ülkeden devlet ve hükümet başkanları katıldı. "Şahdeniz-2" projesi tarihte bugüne kadarki en  büyük yatırımlardan bir kabul ediliyor. Ön değerlendirmelere göre, proje için gerekli yatırım tutarının 40 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor ve bu tutarın yarıdan fazlasını Azerbaycan finanse edecek. Yaklaşık 1,2 trilyon metreküp rezerve sahip olduğu tahmin edilen havzadan, "Şahdeniz-2" projesi çerçevesinde doğal gaz üretimine 2018 yılında geçilmesi bekleniyor.

"BÖLGEYE KAZANDIRILACAK"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, söz konusu anlaşmanın imza töreni sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Atılan imzalar sonucunda 29 milyar dolar yatırımın Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ortakları tarafından projenin inşası için nihai kararının alınması demek olduğunu bildirdi. Doğal gazın üretilince iletilmesi, iletilince de tüketilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yıldız, projenin bölgeye kazandırılacağını dile getirdi.

Bakü temasları hakkında bilgi veren Yıldız, Şahdeniz 2 projesinin hayat bulması adına baştaAzerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olmak üzere; Bulgaristan, İtalya, İngiltere, Arnavutluk gibi birçok bölge ülkelerinden üst düzey yöneticilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştiğini bildirdi. Yıldız, programı çerçevesinde Bulgaristan ve Arnavutluk başbakanları, Avrupa Birliği Enerji Komiseri Günter Oettinger ile bir araya geldiğini ifade etti. Ayrıca SOCAR ve BP gibi bazı petrol devlerinin üst düzey yöneticileri ile de görüştüğünü bildiren Yıldız '' Türkiye için Türkiye'nin enerji ihtiyacı için bunların zamanında karşılanabilmesi için bu projelerdeki işbirliğimizi sürdüreceğiz'' dedi.

200 MİLYAR DOLAR GELİR BEKLENİYOR

Şahdeniz-2 çerçevesinde Azerbaycan doğal gazının Avrupa'ya satışına ilişkin imzalanan anlaşmalardan beklenen gelir ise yaklaşık 200 milyar dolar. Proje kapsamından çıkarılan Azerbaycan doğalgazı Türkiye'ye 2018, Avrupa'ya ise 2019 yılında ulaşacak. Atılan imzalarla Azerbaycan'ın Şahdeniz 2 havzasından çıkarılacak olan doğal gazın Gürcistan üzerinden Trans-Anadolu Projesi (TANAP) ile Türkiye'ye, daha sonra da TAP projesiyle Avrupa'ya ulaştırılması hedefleniyor.

İnşası 2017'de tamamlanması planlanan proje ile başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp doğal gazın nakledilmesi bekleniyor. 2023'te bu kapasite 23 milyar, 2026'da ise 31 milyar metreküpe kadar çıkacak. İlk aşamada taşınacak 16 milyar metreküplük doğal gazın 10 milyarı Avrupa'ya nakledilirken, 6 milyar metreküpü ise Türkiye'ye verilecek.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.