Taşımada TÜRSAB belgesi olacak diye bir kural olamaz

Taşımada TÜRSAB belgesi olacak diye bir kural olamaz

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım: Taşımacılık faaliyetleri ile seyahat acenteliği kavramlarını birbiri ile karıştırmayalım” dedi.

TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz: Herkes kendi işini yapsın. D2 belgesi ile TÜRSAB belgesi birbirine karıştırılmasın. TÜRSAB plakasını isteyen taşımacı aracının önüne koyabilir. Ama polisin denetim kapsamı içerisinde TÜRSAB belgesi sorması doğru değil. Güzergah izin belgesinin verilmesinde TÜRSAB belgesi şart olarak sunulması doğru değil. D2 belgeli taşımacılar, seyahat acentesi belgesini almak zorunda bırakılamaz” diye konuştu.
UKOME Toplantısı’nda gündem içerisinde yer alan turizm servis aracı güzergah izin belgesi teklifi içerisinde (tüm yolculukların yetkilendirilmiş TÜRSAB acentesi tarafından en az 120 dakika öncesinden sisteme girilmesi ve E-Tuhim ile TÜRSAB sistemi entegrasyonu ile TÜRSAB üyesi acentelerin doğrudan sözleşmeli oldukları taşımacı bilgilerini ve sözleşmelerini, yolcu sayı ve kimlik bilgilerini, güzergah başlangıç-bitiş-ara noktalarını girmesi) yönündeki yer alan düzenleme TÜRSAB olmasın tartışması yaşanmasına neden olmuştu.

TÜRSAB belgesi almasına gerek yok
TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım: D2 ve B2 belgeli araçlar, UETDS sistemine giriş yaptıktan sonra herhangi bir belgeye ihtiyaç duymadan taşıma yapabilir. TÜRSAB seyahat acenteleri birliğidir. D2 ve B2 belgeli taşımacılar, TÜRSAB belgesi almasına gerek yok, hiçbir işe de yaramıyor. Polisin denetimlerde TÜRSAB elemanları ile birlikte denetim yapması da doğru değil. TÜRSAB bizim sonuçta işveren konumunda bir birliktir. Meslektaşlarımıza iş veriyorlar. Bir taşımacı TÜRSAB acentesinden bir iş almışsa TÜRSAB belgesini aracın önüne koyabilir, bunda bir mahzur yok.

Turisti taşırken TÜRSAB belgesi olacak diye bir yasa yok
Ama bütün araçlarda TÜRSAB belgesi olacak diye bir kural olamaz. Biz okul gezisi yapıyoruz, şirketlerin gezisini yapıyoruz. Bunların illa bir seyahat acentesi ile bağlantılı yapılması doğru değil. Taşımacılık faaliyetleri ile seyahat acenteliği kavramlarını birbiri ile karıştırmayalım. Kurumları birbiri ile savaştırmayı ve yarış halinde bir sürece sokmayı doğru bulmuyoruz. Sayın Taşkın Arık, hem TTDER üyesi hem de TÜRSAB’da başkanın danışmanlığını yapıyor. İki gömleği var. Hem seyahat acentesi hem de taşımacı. TÜRSAB şunu, teklif edebilir; biz UETDS sistemine entegre olmak istiyoruz. Acentelerimiz bilgilerini girsinler, bizde TÜRSAB olarak kimin nereden nereye taşındığını istatistiklerimizde yer verelim. Bu isteğe bir şey demiyoruz. Bir okul gezisi için illa bir acenteye mi gidilmeli? Bizim D2 belgeli taşımacılarımızın önüne TÜRSAB belgesi engeli koymanın bir anlamı yok. Turisti taşırken TÜRSAB belgesi olacak diye de bir yasa da yok zaten.

mehmet-oksuz.jpgSeyahat acentesi belgesi keyfidir, zorunlu olmamalıdır.
Ama bunu bütün denetimlerde kapsama koyarak, taşımacıyı mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Ben UETDS sistemine bilgilerimi girmişim, polisin TÜRSAB belgesini sormasının bir anlamı da yok. Seyahat acenteliği ayrı bir belge ile yapılan bir iştir. Bizim taşımacılık tarafında zorunlu kılınamaz. TÜRSAB şunu diyebilir; Acenteler gruplarını taşırken araçların önüne bu belgeyi koysunlar. Ben ne işe yarayacağını sormuyorum. Bu belge zorunlu olamaz. TÜRSAB belgesi bu işte hiçbir tanıma girmiyor. Ama turistlerin daha nitelikli taşınması için taşımacılar TÜRSAB ile işbirliği yapabilirler, buna mani olan bir durum yok. Ulaşımın önüne konulan her bürokratik engel bir eziyet ve maliyettir. D2 belgesinin tanımı da yasa da zaten turizm taşımacısı olarak değil, grup ve arızı taşımacılık olarak yer alıyor. Ben grubu taşırım, turisti de taşırım, okul da, işçi de taşırım. n için TÜRSAB belgesi olmasına gerek yok. Mevsimlik işçiler taşınıyor, onlar TÜRSAB belgesi ile mi taşınıyor? Bizim işimizde TÜRSAB belgesi bir ihtiyaç değildir. Bunu zorlamak, zorunlu kılmak yanlıştır. Bizim TÜRSAB’la konuşabileceğimiz konu, turistlerin taşınmasının daha konforlu, güvenli şekilde yapılması. Bunda işbirliğine varız. İşleri karmaşık hale getirmeye gerek yok. Doğru olan hiçbir şeyin karşısında değiliz, yanlış olan her düzenlemenin de karşısında oluruz.

Herkes kendi işini yapsın. D2 ve TÜRSAB belgesi karışmasın
TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz: Herkes kendi işini yapsın. D2 belgesi ile TÜRSAB belgesi birbirine karıştırılmasın. Her taşımacıya D2 belgesi yanında seyahat belgesi almak zorunda bırakırsanız bu iş daha farklı yönlere çekilecek. Korsanlık daha da artacak. Otobüsler seyahat acentesinin yolcusunu da çalabilecek. TÜRSAB plakasını isteyen taşımacı aracının önüne koyabilir. Ama polisin denetim kapsamı içerisinde TÜRSAB belgesi sorması doğru değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de yol belgesi verirken TÜRSAB belgesini düzenleme içerisinde şart olarak sunması doğru değil. D2 belgeli taşımacılar, seyahat acentesi belgesini almak zorunda bırakılamaz. TÜRSAB belgesi ile D2 belgesinin kapsamının iyi bilinmesi gerekiyor. Kavramları birbirine karıştırmamak, belge tanımlarının içinde olmayan, kapsamında şart koşulmayan maddeleri işin içine sokmak ve taşımacının önüne yeni engeller çıkarmak doğru değil.

KAYNAK: TÜRKİYETURİZM

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum